Welke supplementen kunnen ondersteuning bieden tijdens de overgang

Tijdens de overgang kan het zinvol zijn om (tijdelijk) supplementen te gaan gebruiken.

Het is belangrijk om zoveel mogelijk vitaminen, mineralen, enzymen en essentiële vetzuren binnen te krijgen via verse voeding die zo min mogelijk bewerkt is. Alleen bij tekorten of in het geval van de overgang heeft je lichaam (tijdelijk) behoefte aan extra ondersteuning door specifieke voedingsmiddelen. Deze voedingsmiddelen kun je middels een supplement gaan innemen.

Je kunt voordat je supplementen gaat inzetten eerst een bloedonderzoek laten doen. Zo weet je meteen of je via de voeding voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. 

Opvliegers onttrekken vitamine B, vitamine C, magnesium, kalium, calcium en andere mineralen aan het lichaam. Om dit te compenseren kun je dagelijks een multivitamine-mineralen supplement nemen.

Vitamine C

Vitamine C   is nodig voor de omzetting van voedsel in energie, ter voorkoming van infecties (griep) en het verhoogt het weerstandsvermogen. Ook heeft het een gunstige invloed op hart en bloedvaten en ondersteunt de lever met de ontgifting. Ook draagt vitamine C bij aan het behoud van sterke botten en soepel kraakbeen.

Ons lichaam kan zelf geen vitamine C aanmaken en is voor de voorziening volledig afhankelijk van voeding. Voedingsmiddelen met een hoog vitamine C gehalte zijn: citrusvruchten, alfalfa, tomaten, broccoli, boerenkool en paprika.

Vitamine C is een veilige vitamine en mijn advies is een dagdosering van 500 mg. De goedkoopste en meest gebruikte vorm van vitamine C is ascorbinezuur, maar vooral bij een hoge inname niet altijd geschikt omdat veel mensen deze zure vitamine C minder goed verdragen. Je kunt dan beter de  Ester-C® (calcium ascorbaat) nemen, dit is de niet zure vorm en wordt tweemaal beter opgenomen en blijft tweemaal langer aanwezig in de weefsels dan gewone vitamine C.

Vitamine D

Vitamine D is essentieel voor onze gezondheid. Uit recente wetenschappelijke studies is gebleken dat een goede vitamine D voorziening op termijn gunstig is voor de levensverwachting en kwaliteit van leven.

 Vitamine D wordt voornamelijk aangemaakt in de (onbedekte) huid onder invloed van ultraviolet licht uit zonlicht. In Nederland is de zon niet krachtig genoeg en zeker niet in de winter om vitamine D aan te maken. Het is vrijwel onmogelijk om voldoende vitamine D uit de voeding te halen. Voedingsmiddelen met vitamine D zijn: visleverolie, levertraan uit kabeljauw, melk, boter, kaas, eieren, vette vis, kalfs- en runderlever. 

Bij een tekort kan er botontkalking en  osteoporose ontstaan en dit speelt vooral bij vrouwen na de overgang. Het is daarom verstandig om vanaf je in de overgang komt tot aan het einde van je leven extra vitamine D te slikken. Mijn advies is om een dagdosering van 20 – 25 mcg (800 – 1.000 IE) aan te houden. Vanaf mei/juni proberen om iedere dag een half uurtje onbeschermd in de zon te zitten. Je hoeft niet bang te zijn voor huidveroudering of huidkanker zolang je maar niet gaat liggen bakken en verbranden.

Omega 3

Omega 3 vetzuren zijn essentiële vetzuren wat inhoudt dat we deze niet zelf kunnen aanmaken in ons lichaam, maar hiervoor aangewezen zijn op onze voeding.  Deze vetzuren zijn erg belangrijk bij de vorming van de cellen in het lichaam en met name het centrale zenuwstelsel. Omega 3 vetzuren werken ontstekingsremmend en kunnen helpen tegen opvliegers en depressies. 

Omega 3 vetzuren dragen ook bij aan de vorming van prostaglandines. Prostaglandine is een hormoonachtige stof die betrokken is bij verschillende lichaamsprocessen, zoals bijvoorbeeld het samentrekken van de spieren en het verwijden van bloedvaten. Prostaglandine helpt ook bij het reguleren van ontstekingen, pijn en koorts. De afnemende productie van oestrogenen zorgt voor een verhoogd risico op de vernauwing van bloedvaten en voor een verstoring in de productie van prostaglandinen. Het is dus belangrijk om de omstandigheden voor de productie van prostaglandine zo gunstig mogelijk te houden. 

Omega 3 vetzuren zitten in bijvoorbeeld vette vis zoals ansjovis, haring, makreel, paling en sardientjes. Plantaardige bronnen van omega drie zijn: lijnzaadolie, walnootolie, hennepzaadolie of koolzaadolie. 

Je kunt natuurlijk ook visolie capsules nemen, maar daar ben ik zelf niet zo’n voorstander van. Ten eerste omdat veel vis uit de oceanen vervuild zijn en ten tweede, visolie is zo’n populair product geworden dat het mij tegen de borst stuit dat de zeeën worden leeggevist puur voor de productie van visolie. 

Een gezond plantaardig alternatief is algenolie. De enige reden waarom vissen omega 3 bevatten, is omdat ze omega 3 bevattende algen eten. Bovendien worden algen gekweekt en vormen ze dus geen belasting voor de oceanen en zijn ze vrij van vis verontreinigingen. Zelf ben ik fan van de algenolie van Testa. Een voordeel van deze olie is dat je geen oprispingen krijgt die je met visolie wel krijgt.