Waarom veranderen je geur en smaak tijdens de overgang?
Als je denkt aan typische klachten die horen bij de overgang, dan denk je waarschijnlijk als eerste aan opvliegers en nachtzweten. Ook andere klachten als slaapproblemen, heftige emoties en veranderingen in je gewicht zijn erg bekend.
Maar wist je dat je ook last kunt krijgen van veel minder bekende klachten? Denk dan bijvoorbeeld aan een lagere stem, incontinentie en zelfs een verandering is smaak en geur? In dit blog zetten we de wat minder bekende overgangsklachten voor je op een rijtje.
Een lagere stem tijdens de overgang
Wist je dat de overgang van invloed is op je stembanden? Dit klinkt misschien raar, maar de veranderingen die plaatsvinden in je hormonen zorgen voor het minder soepel worden van je stembanden. Een gevolg hiervan is dat het lastiger wordt om hoge tonen te bereiken, dat je stem intensiteit afneemt en dat je stembanden sneller vermoeid raken.
Zangeressen die in de overgang zijn kunnen last krijgen van het menopauzale stem syndroom. De stem vermannelijkt dan een beetje. Opvallend is dat zwaardere vrouwen hier minder last van lijken te hebben.
Blaasklachten en incontinentie
De wetenschappers zijn het nog niet helemaal eens over de rol van de overgang bij incontinentie. Het lijkt een continu proces te zijn, het ontstaan van incontinentie. Het kan wel zo zijn dat de overgang zorgt voor een kleine versnelling. Er zijn iets meer aanwijzingen voor verzakkingsklachten; deze klachten kunnen sneller toenemen na de overgang. Een terugkerende blaasontsteking komt ook veelvuldig voor bij vrouwen in de overgang.
Leeftijd speelt een belangrijke rol bij blaasklachten. De kwaliteit van het bindweefsel nemt af als je ouder wordt. Daarnaast zorgt een vermindering van het hormoon oestrogeen ook voor een snellere veroudering van het spierweefsel, waardoor de bekkenbodemspieren verzwakken.
Allergische reactie
Heb jij in de loop van je leven wel eens last gehad van allergieën, bijvoorbeeld toen je een kind was? Dan kan het gebeuren dat deze allergie terugkomt of verergert tijdens de overgang. De hoeveelheid histamine kan door hormonale schommelingen sterk toenemen in het lichaam, klachten en symptomen kunnen hierdoor toenemen. Er kan ook een nieuwe allergie ontstaan in de overgang.
Sterke lichaamsgeur
Ook je lichaamsgeur kan beïnvloed worden door de hormonale veranderingen die plaatsvinden tijdens de overgang. De kans is allereerst groot dat je geuren anders waarneemt. Alledaagse geuren kunnen je misschien gaan tegenstaan. Je ruikt beter, je beleeft geuren anders of je bent gevoeliger voor geuren.
Zin in ander eten
Als gevolg van de hormonale veranderingen kan ook je smaakbeleving veranderen; je hebt behoefte aan andere voedingsmiddelen. Je kunt het vergelijken met de trek in augurken als je zwanger bent, of chocolade cravings vlak voor je menstruatie. Het kan zijn dat je gevoeliger voor smaken wordt of beter gaat proeven. Ineens kunnen gerechten waar je normaal gesproken dol op bent je tegenstaan, of iets wat je eerst verafschuwde is ineens je favoriete gerecht.
Een andere oorzaak van de smaakverandering is de vermindering van speekselvorming waar veel vrouwen in de overgang mee te maken krijgen. Om voedingsmiddelen op te lossen is speeksel nodig, hierdoor kun je smaken beter proeven. Is je mond heel droog, dan worden de slijmvliezen geprikkeld door pittig eten. Ook de smaak van tandpasta kan dan te scherp zijn.
Ook de geuren van alledaagse dingen kunnen je ineens gaan tegenstaan. Ineens kun je niet meer tegen de geur van koffie, gekookte groente, gebraden vlees of het vaatdoekje op het aanrecht. Het kan heel lastig zijn als jij degene in huis bent die altijd zorgt voor de warme maaltijd.
Net als je reukzin verandert ook je smaak tijdens de overgang. Je gaat ineens beter proeven en je wordt gevoeliger voor smaken. Smaken beleef je anders dan dat je gewend was.
Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang
Wist je dat jouw voedingspatroon erg belangrijk is tijdens de overgang? Door het eten verminderen je overgangsklachten. Helaas bestaan er veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.
Voedingsplan op maat
Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen:
- Incontinentie tijdens de overgang; wat kun je er aan doen?
- Is er een relatie tussen haaruitval en de overgang?
- Wanneer zit je in de overgang?