Is er een relatie tussen haaruitval en de overgang?

Zit je in de overgang en heb je last van haaruitval? Dit zou met elkaar te maken kunnen hebben. Het haar van veel vrouwen wordt in de overgang dunner, droger, het krijgt minder glans en valt meer uit. Het kan zelfs zo erg worden dat je kale plekken op je hoofd krijgt. In zo’n geval is het verstandig om naar de huisarts te gaan. In de meeste gevallen zorgt een verandering van je leefpatroon echter voor voldoende resultaat.

Niet alleen het haar op je hoofd verandert tijdens de overgang. De hoeveelheid en de textuur van het lichaamshaar kan ook veranderen. Sommige vrouwen krijgen minder lichaamshaar, andere vrouwen krijgen juist dikker en donkerder haar op het lichaam. Haaruitval is één van de meest bekende overgangsklachten. Het is vaak één van de eerste tekenen van de overgang.

Hoe ontstaat haaruitval tijdens de overgang?

De oorzaak van haaruitval en het veranderen van de structuur van het haar ligt bij het veranderen van de hormoonspiegel. Bepaalde vrouwelijke hormonen worden tijdens de overgang minder aangemaakt, zoals oestrogeen. Juist dit hormoon zorgt voor gezond glanzend haar. De productie van oestrogeen kan tijdens de overgang wel 80% afnemen. Niet alleen de aanmaak van oestrogeen wordt minder, tijdens de overgang verandert je gehele hormoonhuishouding. Dit zorgt voor veel veranderingen in je lichaam, met overgangsklachten zoals nachtzweten en haaruitval als resultaat.

Veel vrouwen in de overgang merken dat het haar meer uitvalt en dunner van structuur wordt. De reden hiervan ligt bij mannelijke hormonen die een vrouw nu eenmaal ook aanmaakt. In de meeste gevallen wisselt het uitvallen van het haar. In sommige periodes heb je er meer last van dan in andere. Daarnaast kunnen de verschijnselen erg verschillen per persoon, daarbij zit er geen relatie tussen de mate haaruitval en ras. Haaruitval valt wel meer op als je donker en/of lang haar hebt. De gevolgen van deze veranderingen kunnen best heftig zijn. Je haar wordt vaak gezien als een teken van gezondheid en vrouwelijkheid. Het is logisch dat je hier best onzeker van kunt worden.

Andere gevolgen van haaruitval tijdens de overgang

Het uitvallen van het haar tijdens de overgang komt niet alleen door de veranderingen van de hormonen. De overgang bezorgt veel vrouwen namelijk ook meer stress. Het is algemeen bekend dat stress niet goed voor je is en dat het veel effect heeft op je lichaam. Dat geldt ook voor de gezondheid van je haar. Haaruitval kan daarom ook een teken van stress zijn. Mindful leven en stress tegengaan is daarom heel belangrijk.

Om een mooi gezond bos haar te behouden is het belangrijk dat de doorbloeding van je lichaam goed is. Heb je regelmatig last van koude ledematen? Dat zou kunnen liggen aan een verminderde werking van de schildklier. Haaruitval is ook een teken dat de schildklier niet meer voldoende functioneert, het haar op het hoofd wordt dan dunner en de wenkbrauwen verdwijnen dan vaak compleet. Herken je jezelf in deze klachten? Dan is het verstandig om een afspraak te maken bij je huisarts.

 

Je kunt de doorbloeding van je hoofdhuid stimuleren door middel van hoofdmassages. Als je rookt kun je beter stoppen. Dit is niet alleen erg ongezond voor je, de doorbloeding van het lichaam wordt er ook minder door waardoor het haar nog meer zal uitvallen.

Voeding die helpt tegen haaruitval

Ons haar is gemaakt van de stof keratine, dit wordt gemaakt van een bepaald eiwit, namelijk cysteïne. Om dit eiwit te vormen heeft het lichaam voldoende zwavel nodig. Een gezond eetpatroon is altijd belangrijk voor je, maar om je haaruitval te verminderen is het daarom belangrijk om voedingsmiddelen te eten die voldoende eiwitten en bovendien zwavel bevatten.

Groenten bevatten over het algemeen de meeste voedingsstoffen, dat geldt ook voor zwavel. Dit vind je terug in broccoli, paksoi, asperges en meerdere groene koolsoorten, zoals boerenkool. Ook andere donkere bladgroenten zorgen voor betere haargroei, zoals sla en andijvie. Daarnaast zijn er nog bepaalde vitamines die positief werken op het groeien van het haar, zoals vitamine B6, B8, B12, vitamine A en C. Een gevarieerd voedingspatroon is daarom heel belangrijk.

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

Wist je dat jouw voedingspatroon erg belangrijk is tijdens de overgang? Door het eten verminderen je overgangsklachten. Helaas bestaan er veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.

Voedingsplan op maat

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: