Kun je een hoge bloeddruk krijgen door de overgang?
Met het ouder worden komt een hoge bloeddruk wel wat vaker voor, maar wist je dat het ook een verband heeft met de overgang? In dit blog leggen we aan je uit hoe dit komt en wat je eraan kunt doen.
Hoge bloeddruk en de overgang
Bij elke hartslag wordt er bloed door je lichaam heen gepompt vanuit je hart. De druk die hierbij wordt uitgeoefend op je bloedvaten noemen we de bloeddruk. De bloeddruk verschilt van persoon tot persoon en van moment tot moment. De bloeddruk is dus altijd een momentopname. Toch is het een belangrijke graadmeter voor je gezondheid en de conditie waarin je op dat moment verkeert.
Als meerdere metingen wijzen op een hoge bloeddruk, dan is het belangrijk dat hier iets aan wordt gedaan. Doe je dit niet op tijd, dan kan er hartfalen optreden. Allereerst is het belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is van de hoge bloeddruk. Het kan ontstaan door de overgang, maar het kan ook een ouderdomssymptoom zijn.
Wat is het verband tussen de overgang en een hoge bloeddruk?
Er vinden grote veranderingen plaats in je lichaam tijdens de overgang. Dit heeft als gevolg dat je te maken kunt krijgen met verschillende overgangsklachten-, en symptomen, zoals bijvoorbeeld een hoge bloeddruk. Het is niet helemaal duidelijk hoe een hoge bloeddruk tijdens de overgang ontstaat, maar dat het verband heeft met elkaar staat wel vast. Uit recent onderzoek blijkt dat het dalen van de oestrogeen productie hier verantwoordelijk voor is.
Oestrogeen gaat kalkafzetting tegen in de adres, waardoor deze goed open blijven en het bloed op een snelle manier door kan stromen. Je aderen komen meer onder druk te staan als je in de overgang bent, omdat er minder oestrogeen geproduceerd wordt. Dit is één van de redenen waarom vrouwen in de overgang meer risico hebben op hart-, en vaatziekten.
Daarnaast komen vrouwen vaak wat aan in de overgang en het vet gaat vooral zitten rondom buik en middel. Vetopslag rond de buik zorgt voor een verhoogd risico op hartziektes, hoge bloeddruk en diabetes.
Ook hebben veel vrouwen last van angstgevoelens en stress tijdens de overgang. Deze twee klachten hebben een negatief effect op je bloeddruk. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet teveel last hebt van stress en dat je voldoende tijd neemt voor ontspanning. Dit zorgt ervoor dat je bloeddruk onder controle blijft.
Wat kun je zelf doen bij een hoge bloeddruk?
Wil je je bloeddruk onder controle houden? Dan is een gezonde levensstijl de beste manier. Onder een gezonde levensstijl verstaan we onder andere:
Voldoende beweging
Je houdt je bloeddruk laag door actief te blijven. Als je bloeddruk zeer hoog is, consulteer dan eerste een arts voordat je begint met sporten. Het is dan namelijk belangrijk om je lichaam niet te zwaar te belasten. Je kunt in dat geval het beste kiezen voor wandelen, zwemmen of fietsen.
Niet roken
Roken verhoogt het risico op een verhoogde bloeddruk. Je aders vernauwen als je rookt, waardoor het bloed minder makkelijk circuleert. Zo ontstaat er meer druk op je aders. Rook je en is je bloeddruk te hoog? Overweeg dan om te stoppen met roken.
Drink zo min mogelijk alcohol
Grote hoeveelheden alcohol is slecht voor je bloeddruk en andere aspecten van je gezondheid. Als je veel alcohol drinkt en een hoge bloeddruk hebt, probeer dan om te stoppen met drinken.
Let op je gewicht
Voor een gezonde bloeddruk is een gezond gewicht noodzakelijk. Heb je overgewicht, dan wordt er meer druk uitgeoefend op het hart, omdat je aders harder moeten werken om het bloed rond te pompen.
Eet gezond
Gezonde voeding is noodzakelijk voor een gezond lichaam, maar wist je dat bepaalde voeding ook nog eens een positief effect kan hebben op je bloeddruk? Denk dan bijvoorbeeld aan knoflook. Er zijn ook voedingsmiddelen die er juist voor zorgen dat je bloeddruk verhoogt, zoals zout. Als je teveel zoute producten eet, houdt je lichaam vocht vast en ontstaat er extra druk op je aders.
Vermijd stress
Heb je last van een hoge bloeddruk of wil je dit vermijden? Ga stress dan zoveel mogelijk uit de weg. Het verminderen van stress heeft direct een positief effect op je bloeddruk. Zorg dus voor voldoende slaap en ontspanning.
Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang
Wist je dat jouw voedingspatroon erg belangrijk is tijdens de overgang? Door het eten verminderen je overgangsklachten. Helaas bestaan er veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.
Voedingsplan op maat
Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen:
- Wanneer zit je in de overgang?
- Geheugenverlies tijdens de overgang; wat kun je er aan doen?
- Tips om af te vallen tijdens de overgang