Spijsverteringsklachten tijdens de overgang: herken je dit?
Ben je in de overgang en heb je last van klachten die te maken hebben met je spijsverteringsstelsel? Dat komt doordat je metabolisme verandert tijdens de overgang. Je stofwisseling (een ander woord voor metabolisme) wordt beïnvloed door hormonen en tijdens de overgang maken je hormonen een grote verandering door. Hierdoor verandert je stofwisseling. Je zult vaker merken dat je een vol of opgeblazen gevoel hebt, of dat je last hebt van winderigheid. Dit komt doordat je stofwisseling trager verloopt, waardoor voedingsstoffen minder snel opgenomen en omgezet worden.
Overgang en stress
Onder invloed van wisselende hormonen kun je je tijdens de overgang wat vaker gestrest voelen. Ook dit beïnvloedt de werking van je spijsverteringsstelsel. Wanneer je last hebt van stress is je lichaam vooral bezig met ‘vechten of vluchten’ en niet met het verteren van je eten.
Daarnaast kun je als je gestresst bent ook gejaagd gaan eten, wat spijsverteringsproblemen in de hand werkt. Een andere reden waarom je spijsvertering op de rem gaat is de toename van adrenaline in je lichaam. Oestrogenen houden je adrenalineniveau in bedwang, maar tijdens de overgang maakt je lichaam steeds minder oestrogeen aan. Adrenaline krijgt dan als het ware vrij spel en je krijgt spijsverteringsklachten als verstopping, winderigheid of een opgeblazen gevoel.
Minder speeksel
Door de verminderde aanmaak van oestrogeen en de hormonale veranderingen in je lichaam kunnen ook je slijmvliezen droger worden. Een veelgehoorde klacht tijdens de overgang is een droge vagina, maar wist je dat je ook droge ogen, een droge huid of een droge mond kunt krijgen tijdens de overgang? Tijdens de overgang maak je minder speeksel aan. Dit speeksel bevat enzymen die belangrijk zijn voor de spijsvertering. Minder speeksel betekent minder enzymen en meer last van je spijsvertering.
5 tips voor een goede spijsvertering
Vijf tips voor een goede spijsvertering:
1. Eet voldoende vezels
Heb je veel last van je spijsvertering tijdens de overgang? Dan helpt het om meer vezels te eten. Let er wel op dat wanneer je extra vezels gaat consumeren, dat je er ook voor zorgt dat je voldoende water drinkt. Het voedsel zal dan als een soepele brij door je spijsverteringskanaal zakken.
2. Beweeg iedere dag minstens een half uur
Om je spijsvertering een handje te helpen hoef je niet 5 dagen per week in de sportschool te staan; een half uurtje beweging per dag is al voldoende. Beweging helpt je minder last van stress te hebben, je spijsvertering komt letterlijk in beweging én het helpt bij de afbraak van adrenaline. Een half uurtje per dag wandelen, zwemmen of fietsen doet wonderen.
3. Zorg goed voor jezelf
Om je lichaam en geest voldoende rust te geven is het erg belangrijk om tijd te nemen voor ontspanning. Ga een boek lezen, doe een yoga sessie of ga de natuur in. Het helpt je om minder last te hebben van stress. Minder stress betekent een gelukkig spijsverteringskanaal.
4. Drink voldoende water
Voldoende vocht is erg belangrijk voor een goede spijsvertering. Drink daarom minstens 1,5 liter water per dag. Ben je een echte koffieleut? Drink dan na iedere kop koffie een groot glas water. Vermijdt alcohol en koolzuurhoudende dranken als je spijsverteringsproblemen wilt voorkomen.
5. Eet minder suiker
Heerlijk, al die koekjes, taarten en snoepgoed, maar je spijsverteringsstelsel wordt er niet blij van. Suiker gaat namelijk gisten in je darmen en dit uit zich in gasvorming, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Probeer suiker daarom zoveel mogelijk te laten staan.
Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang
De overgang kan vervelende klachten met zich meebrengen, zowel lichamelijk als psychisch. Jouw voedingspatroon is daarom heel belangrijk tijdens de overgang. Bepaalde voedingsmiddelen zouden je bijvoorbeeld kunnen helpen om bepaalde klachten te voorkomen. Er bestaan veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan.
Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen:
- Vocht vasthouden tijdens de overgang: wat nu?
- De pil slikken tijdens de overgang: verstandig of niet?
- Overgangsklachten verminderen met voeding