Concentratieverlies tijdens overgang; hoe komt het en wat kun je er aan doen?

Herken jij jezelf in de volgende situaties? Je staat in de keuken, omdat je iets wilde halen, maar wat was het ook alweer? Je kan er niet meer op komen. Of je bent een boek aan het lezen en na een aantal bladzijden besef je je ineens dat je helemaal niet hebt opgenomen wat er geschreven is. Achtergrondgeluiden storen je ineens meer dan vroeger, waardoor je je slecht kunt concentreren.

Vergeetachtigheid en het verlies van concentratie zijn symptomen die vaak voorkomen bij vrouwen die in de overgang zijn. Maar hoe ontstaat concentratieverlies in de overgang? Wat kun je er zelf aan doen om je beter te kunnen concentreren? In dit blog gaan we hier dieper op in.

Hoe ontstaat concentratieverlies in de overgang?

Je verward voelen en je niet zo goed kunnen concentreren tijdens de overgang is een teken dat de cognitieve werking van je brein achteruit gaat. Deze verwardheid ontstaat in het centrale zenuwstelsel, wat ook ontvankelijk is voor oestrogeen en progesteron.

Allerlei processen in ons lichaam worden beïnvloed door de hormonen oestrogeen en progesteron, dus ook de processen in ons brein. Als je in de overgang komt, dan krijg je met hormoonschommelingen te maken.

Langzaamaan wordt de oestrogeenproductie stopgezet, maar dit gaat niet over één nacht ijs. De overgang is een periode waarin er een blijvende verandering optreedt bij de hormonen oestrogeen en progesteron. Je hersenen passen zich hierbij aan. Tot die tijd wisselt de hoeveelheid hormonen voortdurend. Deze hormoonschommelingen hebben invloed op de neurotransmitters en deze beïnvloeden je concentratievermogen en je geheugen.

Minder focus en een afwezig gevoel

Heb je vaak een afwezig gevoel of het idee dat je minder focus hebt? Dat is dus niet zo gek als je in de overgang bent. Je merkt dat je je minder lang kunt concentreren op een bepaalde taak en je hebt het gevoel dat je er vaak niet bij bent met je hoofd.

Soms voel het alsof alles om je heen doorgaat, maar dat je zelf in een andere dimensie bent. Het kan beangstigend zijn als je gewend bent om alles altijd onder controle te hebben en je ineens te maken krijgt met vergeetachtigheid, concentratieverlies en verwardheid. Veel vrouwen ervaren het als een geruststelling als ze erachter komen dat het bij de overgang hoort. Ze gunnen zichzelf dan meer tijd en gaan er meer ontspannen mee om.

Tips om je beter te kunnen concentreren

Heb jij veel last van concentratieproblemen tijdens de overgang? Voel jij je vaak wazig en verward? Dit zijn normale klachten die bij de overgang horen. Je kunt je niet meer zo lang concentreren op waar je mee bezig bent en je hebt vaak het gevoel dat je er met je hoofd niet bij bent. Je leest bijvoorbeeld een boek, maar je hebt geen idee wat je leest, je brein neemt niets op. Tijdens een gesprek merk je dat je gedachten alle kanten op vliegen en je kunt je maar moeilijk focussen op het gesprek. Het zijn veel voorkomende klachten in de overgang. Maar wat kun je er nu aan doen om je beter te kunnen concentreren? We geven je een aantal tips.

Weet dat het een tijdelijke klacht is

Als je eenmaal weet dat concentratieverlies hoort bij de overgang, dan is het makkelijker om hier meer ontspannen mee om te gaan. Je weet dat het een tijdelijke klacht is; je hebt niet te maken met geheugenverlies of eerste tekenen van dementie. Als de hormoonschommelingen voorbij zijn, krijg je je concentratievermogen gewoon weer terug.

Motiveer jezelf

Een gebrek aan concentratie kan soms ook een gebrek aan motivatie zijn. Zorg er daarom voor dat je vaak dingen doet waar je blij van wordt; zoek bij alles wat je doet naar een motivatie. Wat vind je interessant? Wat voor doelen zou je jezelf kunnen stellen? Probeer in alles war je doet een vorm van motivatie te vinden.

Neem af en toe een pauze

Het is niet mogelijk om je uren achter elkaar te concentreren. Ook jouw hersenen hebben af en toe een pauze nodig. Het is het beste om elke 45 minuten een mini pauze te nemen. Luister kort naar je favoriete muziek, stap even naar buiten voor wat frisse lucht of doe een ademhalingsoefening.

Leef gezond

Zorg voor voldoende slaap, gezonde voeding en beweeg elke dag, het liefst in de natuur. Als je veel last hebt van stress en hierdoor slecht slaapt, dan kan dit zorgen voor meer concentratieproblemen in de overgang.

Zonder jezelf af

Het klinkt misschien niet zo collegiaal en sympathiek, maar het zorgt er wel voor dat je minder prikkels binnen krijgt. Voor jouw concentratie kan het dus wel heel goed zijn!

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

Wist je dat jouw voedingspatroon erg belangrijk is tijdens de overgang? Door het eten van de juiste voeding zou je zelfs je concentratievermogen tijdens de overgang kunnen verbeteren. Helaas bestaan er veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.

Voedingsplan op maat

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: