De belangrijkste oorzaken van gewichtstoename tijdens de overgang
arrow_drop_up arrow_drop_down
De belangrijkste oorzaken van gewichtstoename tijdens de overgang

De belangrijkste oorzaken van gewichtstoename tijdens de overgang

Rond de menopauze stokt de aanmaak van oestrogeen omdat er geen eitjes meer zijn die het kunnen produceren. Je lichaam zal dan naar andere wegen moeten zoeken om toch nog wat oestrogeen te kunnen behouden namelijk via testosteron. Het aanmaken van testosteron wordt niet alleen door het mannelijke lichaam gedaan, maar ook voor een beetje  door het vrouwenlichaam. Dit gebeurt voor een klein gedeelte in de eierstokken en in de bijnieren. Via het buikvet weefsel kan testosteron omgezet worden in een zwakkere vorm van oestrogeen. Dat is de reden dat er rond je vijftigste een buikje kan ontstaan.

Je stofwisseling vertraagt ook wanneer je ouder wordt. Als je hetzelfde blijft eten kom je zo'n kilo per jaar aan. Daarom is het belangrijk om je maaltijden aan te gaan passen.

Wanneer je door de overgang ook nog eens slecht slaapt loop je nog meer kans om dikker te worden. Dit komt namelijk door een disbalans tussen de hormonen ghreline en leptine. Door slaaptekort daalt het niveau van het stofje leptine, dat een verzadigend gevoel geeft. Tegelijkertijd stijgt het ‘hongerhormoon' ghreline, dat de eetlust bevordert. Dus hoe meer ghreline hoe gevoeliger je wordt voor snoepen en snaaien.

Over de schrijver
Mijn naam is Bianca Talens. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring met je over afvallen in de overgang. Ik spreek uit ervaring. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Duidelijk uitleg geven is mijn kwaliteit. Mocht je nog vragen hebben, neem gerust contact met mij op!
Reactie plaatsen

Cookies