Last van droge ogen tijdens de overgang? Deze tips helpen!

Hormonale veranderingen in de overgang zorgen er bij veel vrouwen voor dat ze te maken krijgen met droge slijmvliezen. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in een droge vagina, korstjes in je neus, maar ook in branderige, droge ogen. 

Heb jij last van droge ogen tijdens de overgang? In dit blog leggen we uit hoe dit kan ontstaan in de overgang, wat de functies van de slijmvliezen zijn en wat je kunt doen aan droge ogen in de overgang.

Droge slijmvliezen en de relatie met de overgang

Slijmvliezen hebben samen met de huid een belangrijke functie als het aankomt op je weerstand. Slijmvliezen beschermen je tegen indringers, aangezien ze de eerste barrière zijn van je lichaam.

Ze komen op verschillende plekken in je lichaam voor, waaronder in je: 

  • Ogen 
  • Mondholte 
  • Neusholte 
  • Keelholte 
  • Longen 
  • Vagina 
  • Blaas 
  • Darmen

Normaal gesproken zijn je slijmvliezen vochtig. Ze maken slijm aan voor het afvoeren van stoffen. Het overtollig slijm uit je neusholten loopt bijvoorbeeld, met stofdeeltjes die afgevoerd moeten worden, via je keel de maag in. In de maag worden ze door de hoge zuurtegraad vervolgens onschadelijk gemaakt. Tijdens de overgang kan de conditie van je slijmvliezen echter minder worden. 

Je eierstokken gaan steeds minder oestrogeen produceren als je in de overgang komt. Uiteindelijk stopt de oestrogeenproductie. Bij het vochtig houden van de slijmvliezen en het goed functioneren ervan, speelt oestrogeen een belangrijke rol. De conditie van je slijmvliezen kan hierdoor nadelig beïnvloed worden, wat kan leiden tot droge ogen. 

Het kan zijn dat je last krijgt van droge ogen tijdens de overgang. Omdat er minder oestrogeen aangemaakt wordt, kunnen de slijmvliezen in je ogen droger worden. Dit kenmerkt zich door een droog en branderig gevoel in je ogen. Ook kun je het gevoel hebben dat je steeds met je ogen moet knipperen.


Andere oorzaken van droge of tranende ogen ogen

Dat je last hebt van droge ogen hoeft natuurlijk niet veroorzaakt te worden door de overgang. Andere oorzaken van droge ogen kunnen bijvoorbeeld zijn: 

  • Het dragen van contactlenzen; 
  • Bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva; 
  • Kankerbehandelingen, zoals chemotherapie; 
  • Overmatig gebruik van de verwarming, of wonen in een droge en vervuilde omgeving. 

Het risico op oogletsel wordt verhoogd door het hebben van droge ogen, denk dan bijvoorbeeld aan beschadiging van het hoornvlies. Het kan het gezichtsvermogen beïnvloeden of je kunt constant het gevoel hebben dat er zand in je ogen zit en dat je ogen zwaar aanvoelen. 

Tranen dienen als een natuurlijk reinigingssysteem en hebben defensieve functie. Ze voeren ziektekiemen af die anders de ogen zouden kunnen beschadigen. Als je last hebt van droge ogen, dan valt dit vocht weg en raken je ogen geïrriteerd. Ze zijn dan eerder vatbaar voor verwondingen. 

Ook gaat het risico op infectie omhoog. Als droge ogen niet worden behandeld, kunnen ze uiteindelijk leiden tot oogschade.

Wat kun je doen bij droge ogen in de overgang?

Als je last hebt van droge ogen tijdens de overgang, dan is het allereerst belangrijk om ze te laten behandelen. Daarnaast zijn er nog een aantal tips die je kunnen helpen om droge ogen te verminderen. 

Ventileer je huis

Ventileer je huis en eventueel kantoorruimte goed. Als het mogelijk is, probeer dan ruimtes met airconditioning of centrale verwarming te vermijden. Dit zorgt er namelijk voor dat de slijmvliezen in je ogen nóg droger worden. Je kunt ook gebruik maken van een luchtbevochtiger. 

Met de ogen knipperen

Knipper voldoende met je ogen, met name als je last hebt van droge slijmvliezen in je ogen. Doe dit vooral wanneer je veel achter een scherm zit, wanneer je leest of televisie kijkt. 

Geef je ogen rust

Geef je ogen voldoende rust als je veel met schermen werkt. Neem af en toe een pauze als je aan het werk bent, maar ook als je televisie kijkt. Doe af en toe je ogen dicht of loop even weg bij het scherm.

Drink voldoende water

Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt. Als je te weinig drinkt raakt je lichaam uitgedroogd. Dit zorgt ervoor dat je lichaam vocht gaat onttrekken aan de slijmvliezen van je ogen, waardoor je ogen droger worden. 

Pas op voor de zon en wind

Doe voorzichtig met de zon en de wind. Draag een zonnebril als je naar buiten gaat, dit voorkomt het binnendringen van deeltjes in je ogen. Als het mogelijk is, vermijd dan een te droge omgeving. 

Gebruik oogdruppels

Om uitdroging van je ogen te voorkomen kun je gebruik maken van oogdruppels. 

Volg een gezonde levensstijl

Eet gezond en drink veel water. Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende te slapen. Je ogen zullen nog gevoeliger zijn als je niet voldoende nachtrust krijgt.

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

Wist je dat jouw voedingspatroon erg belangrijk is tijdens de overgang? Door het eten verminderen je overgangsklachten. Helaas bestaan er veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. 

Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.

Voedingsplan op maat

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. 

Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: