Mantelzorgen in de overgang; hoe doe je dat?
De overgang doet veel met een vrouw. Niet alleen zorgt het voor veel lichamelijke klachten (denk aan opvliegers, nachtzweten, slaapproblemen), ook je psyche heeft eronder te lijden. Daarnaast heb je natuurlijk nog je werk, je wilt gezellig afspreken met vriendinnen, naar de sportschool, twee keer per jaar op vakantie, werken aan je relatie en ga zo nog maar een tijdje door.
De overgang begint bij de meeste vrouwen tussen het 45e en 55e levensjaar. Veel vrouwen hebben in deze periode nog thuiswonende kinderen en ook ouders die 75 jaar of ouder zijn. Ouders die steeds langer thuis blijven wonen en dus ook steeds meer zorg nodig hebben. Hoe kun je dat als vrouw in de overgang allemaal bewerkstelligen? Hoe kun je als mantelzorger fungeren zonder dat je er zelf aan onderdoor gaat? In dit blog geven we je een aantal tips.
Afname van het zorghormoon
Tijdens de overgang neemt het hormoon oxytocine af, ook wel het zorghormoon genoemd. Het zorghormoon zorgt ervoor dat je tijdens je vruchtbare jaren zonder problemen kon zorgen voor je kinderen en daarnaast nog eens zes andere dingen kon denken en twee dingen tegelijk kon doen.
Dat het hormoon oxytocine afneemt merk je. Je wordt vergeetachtiger en gevoeliger voor stress. Je kunt last krijgen van paniek, angst en depressieve gevoelens. Je hebt steeds minder zin om achter anderen aan te lopen en aan anderen te denken. Het wordt tijd om voor jezelf te gaan zorgen.
Helaas is het niet altijd zo eenvoudig. Tegenwoordig zijn vrouwen steeds ouder wanneer ze kinderen krijgen, wat betekent dat je kinderen nog vrij jong kunnen zijn als je in de overgang terecht komt. Ook gaan kinderen steeds vaker pas op latere leeftijd het huis uit. Daarnaast komt er voor veel vrouwen nóg een taak bij; namelijk de mantelzorg voor ouders of schoonouders. Dit is niet alleen lastig omdat je al zoveel moet plannen om wat tijd voor je zelf te hebben, het is ook lastig, omdat je rol als kind ook verandert. Ineens ben je niet meer alleen een kind van je ouders, maar ook de verzorger. Je krijgt ineens de verantwoordelijkheid voor hun zorg.
Sommige delen van mantelzorg kun je plannen, maar veel ook niet. Soms gebeurt er opeens iets en moet er van alles geregeld worden. Ineens moet je meer zorg verlenen, zoals extra boodschappen doen, of naar het ziekenhuis rijden. Maar hoe kun je nu mantelzorgen zonder dat je gek wordt?
Tips om op een relaxte manier met mantelzorg om te gaan
Mantelzorg is niet iets wat je er even bij doet voor een aantal weken, het is iets dat goed georganiseerd moet worden. We geven je een aantal tips.
1: Organiseer
Koop een planner en zet hier allereerst alle momenten voor jezelf in. Goed voor jezelf zorgen heeft als resultaat dat je ook goed voor anderen kunt zorgen. Mantelzorgen is erg zwaar, dus het is heel belangrijk dat je allereerst goed voor jezelf zorgt.
2: Bespreek de afspraken
Maak duidelijke afspraken. Dit lijkt misschien moeilijk, omdat het toch om je vader of moeder gaat, maar het is beter dat iedereen weet waar hij/ zij aan toe is. Bespreek bijvoorbeeld dat je een uur per week voor ze zorgt en dat ze je niet elke avond kunnen bellen om iets onbenulligs op te lossen. Voor je het weet ben je uren per week voor je ouders aan het zorgen en dit breekt je uiteindelijk op.
Er kunnen gemakkelijk irritaties ontstaan, omdat de rol tussen jou en degene die mantelzorg nodig heeft verandert. Misschien wordt een van je ouders vergeetachtig, met als gevolg dat ze hier angstig en onzeker door worden. Ze kunnen dan anders reageren dan je van ze gewend bent en dat kan irritaties opleveren. Het kan ook zijn dat jij iets minder kan hebben omdat je in de overgang bent. Wat de reden ook is, irritaties kunnen zomaar ontstaan. Als dit gebeurt, kun je dit het beste op een later tijdstip bespreken.
Tip 3: Maak herinneringen
Probeer vooral ook fijne momenten samen te hebben en leuke dingen te doen. Zo heb je later geen spijt van de dingen die je niet gezegd of gedaan hebt. Als je zoveel moet zorgen, dan kun je vergeten dat er ook momenten waren dat je voor je plezier naar iemand toe ging.
Tip 4: Vertrouw op jezelf
In de overgang kun je zomaar opeens onzeker worden over jezelf; doe je alles wel goed, wie ben je nu eigenlijk precies, ben je wel goed zoals je bent? Alles verandert in de overgang, zelfs je emoties, dus waar kun je je nog aan vasthouden?
Laat het los. Focus je op hoe jij je voelt. Maak je niet druk om wat anderen van je vinden of hoe ze over je denken. Jij bent degene die de zorg verleent. Vertrouw daarom op jezelf en focus op degene die de zorg krijgt en hoe dit ervaren wordt.
Tip 5: Stel prioriteiten
Iemand anders gelukkig maken is een onmogelijke taak. De zorg voor je ouders is de prioriteit, niet hun geluk. Het is niet jouw verantwoordelijkheid om je vader of moeder gelukkig te maken.
Soms is het maximale wat je kunt bereiken goed voor iemand zorgen. Het is niet gemakkelijk om zorgbehoevend te zijn. Kijk naar momenten waarop je kunt genieten met degene voor wie je zorgt, maar maak het niet je hoofdtaak om iemand gelukkig te maken.
Tip 6: Zorg goed voor jezelf
Het belangrijkste is om goed voor jezelf te zorgen. Er is niemand anders die jou kan vervangen als je uitvalt. Zorg voor voldoende ontspanning, door bijvoorbeeld te sporten, of aan yoga te doen. Ga een keer naar de schoonheidsspecialiste, laat je masseren, of ga iets creatiefs doen.
Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang
Naast zorgen voor voldoende ontspanning is een gezond voedingspatroon ook heel erg belangrijk. Je kunt er tal van overgangsklachten mee verminderen, waardoor je ook weer beter in staat bent om mantelzorg te verlenen. Wist je dat jouw voedingspatroon erg belangrijk is tijdens de overgang? Door het eten verminderen je overgangsklachten. Helaas bestaan er veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.
Voedingsplan op maat
Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen:
- Vervroegd in de overgang; waardoor komt dat?
- Welke fases zijn er in de overgang en hoe ver ben ik?
- Hoe houd je grip op je gewicht tijdens de overgang?