Nachtzweten; één van de bekendste verschijnselen van de overgang
Nachtzweten; word jij regelmatig midden in de nacht zwetend wakker? Je gooit de dekens van je af, maar het lijkt alsof je lichaam niet wil afkoelen. Is dit herkenbaar? Dan heb ik een kleine geruststelling; je bent niet de enige vrouw. Uit onderzoek blijkt dat 3 op de 5 vrouwen in de overgang hier last van heeft. Nachtzweten is een verschijnsel dat tijdens de gehele overgang kan aanhouden, meestal zo’n 7 jaar, maar sommigen hebben er zelfs 10 jaar last van. Wat is nachtzweten eigenlijk en kun je er iets aan doen? In dit blog kun je er alles over lezen.
Hoe ontstaat nachtzweten?
Je kunt nachtzweten vergelijken met opvliegers, alleen komen deze ’s nachts voor. Plotselinge zweetaanvallen gedurende de dag worden opvliegers genoemd. Als je naar bed gaat dan gaan deze opvliegers gewoon door, maar het wordt dan nachtzweten genoemd. Dit gaat vaak samen met koude rillingen gedurende de slaap. Tijdens de overgang krijgen veel vrouwen last van deze klachten. Je eierstokken gaan tijdens de overgang namelijk minder oestrogeen aanmaken.
Dit zorgt voor hormoonwisselingen in het lichaam. De hypofyse is een deel van de hersenen die de temperatuur van het lichaam regelt. Door de hormoonwisselingen kan deze hypofyse verkeerde signalen krijgen. Soms lijkt het lichaam oververhit te zijn, de hypofyse reageert hierop en zorgt dat jouw lichaam gaat zweten. Tijdens de dag zorgt dit voor een opvlieger, als je ligt te slapen ga je nachtzweten.
De overgang als oorzaak van nachtzweten
Zweten is natuurlijk iets geheel normaals. Hierdoor zorgt het lichaam dat het overtollige warmte kwijtraakt. Nachtzweten zou ook kunnen komen doordat het simpelweg te warm is in de slaapkamer, een temperatuur tussen 17 en 19 graden is het best. Daarnaast zijn er nog andere oorzaken voor zweten in de nacht zoals een te warme pyjama, medicijnen, drank en voeding. Voor veel vrouwen geldt echter dat de overgang de grootste oorzaak is van het nachtelijke zweten.
Wat zijn de consequenties van nachtzweten?
Als jouw lichaam denkt dat het oververhit is, dan zullen allerlei processen zorgen dat het gaat afkoelen. Je lichaam zorgt er bijvoorbeeld voor dat de bloedvaten verwijden, hierdoor kan warmte beter verdwijnen. Daarnaast ga je ook zweten om warmte kwijt te raken. Als je lichaam ontdekt dat er eigenlijk niets aan de hand is, dan zullen alle processen stoppen. Je lichaam zal hierdoor stoppen met zweten en daardoor weer afkoelen. Hierdoor kun je tijdens de nacht ook koude rillingen krijgen.
Al deze processen hebben nogal wat gevolgen voor je slaap; je weet er waarschijnlijk alles van. Het is logisch dat je minder goed slaapt door nachtzweten. Een gebroken slaap kan gevolgen hebben voor je functioneren tijdens de dag. Minder slapen of slecht slapen heeft op den duur zelfs nadelige consequenties voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Zo is er bijvoorbeeld een relatie tussen minder slaap en diabetes type 2, maar je kunt er ook depressief van worden.
Kun je iets doen tegen nachtzweten?
Nachtelijk zweten wordt dus veroorzaakt door hormonale wisselingen. Je kunt het daarom niet geheel voorkomen, maar je kunt wel een aantal dingen doen om de gevolgen te verminderen. Hanteer de volgende tips voor een betere nachtrust:
- Maak gebruik van beddengoed dat gemaakt is van natuurlijk materiaal, het liefst katoen. Voor nachtkleding kun je het best gebruik maken van materialen die goed ademen en snel drogen. Katoen raakt maar langzaam vocht kwijt, hierdoor krijg je sneller last van koude rillingen. Kies daarom liever voor een natuurlijk materiaal als wol. Dat klinkt misschien vreemd, maar wol werkt zeer goed om de lichaamstemperatuur te reguleren;
- Zet de verwarming in de slaapkamer niet te hoog. Een temperatuur tussen 17 en 19 graden Celsius is ideaal. Goede ventilatie is daarnaast heel belangrijk;
- Neem geen hete douche voor het slapen gaan;
- Sommige voedingsmiddelen zorgen ervoor dat je meer gaat zweten. Je kunt dan denken aan pittig eten en suikerrijke producten, maar ook aan dranken zoals koffie, thee of alcohol. Vermijd deze middelen als je hier last van hebt.
- Gezonde voeding is altijd belangrijk, maar ook zeker als je in de overgang bent. De overgang zorgt er namelijk voor dat je stofwisseling trager verloopt. Je lichaamssamenstelling verandert bovendien, mede door de hormonale veranderingen. Dit zijn redenen om eens goed naar je voedingspatroon te kijken. Laat mij jou daarbij helpen!
Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang
Jouw voedingspatroon is heel belangrijk tijdens de overgang. Zo zou je nachtelijk zweten kunnen verminderen door bepaalde voedingsstoffen te vermijden. Er bestaan veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.
Voedingsplan op maat
Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen:
- Wanneer zit je in de overgang?
- Welke supplementen kunnen ondersteuning bieden tijdens de overgang
- Last van hartkloppingen tijdens de overgang?