Vervroegd in de overgang; waardoor komt dat?
Als je menstruatie stopt voordat je 40 jaar bent, terwijl deze daarvoor gewoon normaal was, dan betekent dit dat je vervroegd in de overgang bent gekomen. Dit wordt ook wel primaire ovariële insufficiëntie genoemd of prematuur ovarieel falen. Deze vroege overgang ontstaat omdat je eierstokken niet meer goed werken. Eiblaasjes groeien niet meer en er vindt geen eisprong meer plaats.
Wat zijn de symptomen van een vervroegde overgang?
Gemiddeld is een Nederlandse vrouw tussen de 40 en 60 jaar oud wanneer ze in de overgang terechtkomt. Ongeveer 1 op de 100 vrouwen komt echter al in de overgang voordat ze 40 jaar is. Je bent vervroegd in de overgang als je de volgende verschijnselen hebt:
- Jouw menstruatie blijft tenminste vier maanden uit;
- Je hebt een te hoge FSH concentratie (FSH staat voor Follikel Stimulerend Hormoon, het hormoon dat de groei en rijping van eiblaasjes stimuleert).
In de loop van je leven neemt de eicelvoorraad in de eierstokken af. Wanneer je geboren wordt bevatten de eierstokken tussen de 1 miljoen en 2 miljoen eicellen. Eenmaal in de overgang zijn hier nog ongeveer 1000 van over. Je menstruatiecyclus houdt op wanneer er onvoldoende eicellen aanwezig zijn. Als je vervroegd in de overgang bent dan houdt dit eigenlijk in dat je eicelvoorraad al op jonge leeftijd uitgeput is geraakt.
Je merkt vaak pas dat je vervroegd in de overgang bent als je stopt met het gebruiken van de pil. Je menstruatie komt niet terug, maar je bent ook niet zwanger. Je hebt ook last van typische overgangsverschijnselen, zoals slecht slapen, opvliegers, nachtzweten, stemmingswisselingen, een droge vagina en een droge huid. Deze klachten worden veroorzaakt door een tekort aan het hormoon oestrogeen.
Omdat je nog jong bent, denk je waarschijnlijk niet direct aan de overgang. Krijg je dan toch die diagnose, dan kan dit hard aankomen. Naast de korte termijn gevolgen van de vervroegde overgang, zoals het uitblijven van de menstruatie, onvruchtbaarheid en de klachten die erbij komen kijken, zijn er ook andere gezondheidsrisico’s.
Wat kun je zelf doen tegen overgangsklachten?
De belangrijkste manier om je overgangsklachten te verminderen is een gezonde leefwijze. Onder een gezonde leefwijze verstaan we niet roken, matig met alcohol, gezond eten en voldoende lichaamsbeweging. Als je gezond leeft, dan vermindert dit de kans op botontkalking en hart-, en vaatziekten op latere leeftijd.
Een andere manier om overgangsklachten te verminderen is door gebruik te maken van hormonen. Je kunt hormonen gebruiken tot de leeftijd van 51 jaar. Hormonen kunnen ervoor zorgen dat overgangsklachten verminderen of in zijn geheel verdwijnen. Stop je met de hormonen, dan komen de klachten weer terug, maar misschien wel in mindere mate.
Er bestaan ook tabletten die geen hormonen bevatten die opvliegers kunnen verminderen. Hormonen kunnen ook helpen om botontkalking tegen te gaan en op latere leeftijd de kans op hart-, en vaatziekten te verminderen.
Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang
Wist je dat jouw voedingspatroon erg belangrijk is tijdens de overgang? Door het eten verminderen je overgangsklachten. Helaas bestaan er veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.
Voedingsplan op maat
Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen:
- Wanneer zit je in de overgang?
- Hoe lang duurt de overgang en wanneer is de overgang voorbij?
- Wat is de overgang? Een praktische toelichting