Waarom krijg je last van stemmingswisselingen in de overgang?
Regelmatig voel je je geïrriteerd en er hoeft maar iets te gebeuren en je barst in huilen uit. Iemand zegt iets verkeerds en je barst zo’n beetje uit elkaar van woede.
Stemmingswisselingen komen veel voor tijdens de overgang, maar vaak weet je in het begin nog niet dat je in de overgang bent. Dit maakt het lastig te begrijpen, niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Maar waarom krijg je stemmingswisselingen tijdens de overgang? Hoe ga je ermee om? En wat kun je er aan doen om jezelf beter te voelen?
Waarom krijg je wisselende stemmingen in de overgang?
In alle fases van de overgang komen stemmingswisselingen voor. In de eerste fase van de overgang, wanneer je hormonen beginnen te schommelen, krijg je als eerste last van stemmingswisselingen. In deze periode daalt je oestrogeen en dit is van invloed op de aanmaak van dopamine en serotonine. Deze twee neurotransmitters beïnvloeden je stemming en je humeur. Je kunt al last krijgen van stemmingswisselingen voor je laatste menstruatie. Op dat moment zul je nog niet de link leggen met de overgang. Vaak gebeurt dit pas als je menstruatie begint te veranderen.
Wist je dat 9 op de 10 vrouwen te maken krijgt met stemmingswisselingen tijdens de overgang? Ze noemen dit ook wel mood swings. Stemmingswisselingen worden als één van de meest vervelende verschijnselen van de overgang genoemd. Dit komt met name omdat het zo onverwachts is; je kunt vanuit het niets een woede uitbarsting krijgen of in huilen uitbarsten. Daarnaast vinden het vrouwen een vervelend verschijnsel, omdat je als het ware de controle verliest over je emoties. Je voelt je niet meer als jezelf, de uitbarstingen ontstaan totaal onbewust.
Zie ook: Hoe werkt de overgang?
Wat zijn de meeste voorkomende stemmingswisselingen tijdens de overgang?
Veel vrouwen hebben last van stemmingswisselingen tijdens de overgang. Vaak worden irritaties versterkt door andere overgangsverschijnselen, zoals slapeloosheid en opvliegers. Over het algemeen hebben vrouwen het meeste last van de volgende stemmingswisselingen:
- Prikkelbaarheid, je bent veel sneller geïrriteerd dan normaal;
- Huilbuien of gewoon verdrietig zijn;
- Neerslachtige gevoelens of zelfs depressiviteit;
- Lusteloosheid, je hebt minder interesse om dingen te doen;
- Intolerantie, je kunt nog maar weinig hebben van jezelf en anderen;
- Boos zijn, soms tot woede uitbarstingen aan toe.
Stemmingswisselingen tijdens de overgang kunnen erg grillig zijn. Je hebt bijvoorbeeld een fijne dag gehad op je werk, maar bij thuiskomst laat je een kopje koffie uit je handen vallen. Je barst in huilen uit. Of je staat vrolijk op in de ochtend, maar je struikelt in de gang bijna over de schooltas van je zoon en je krijgt een enorme woede uitbarsting.
Deze prikkelbaarheid, woede aanvallen en huilbuien kun je zelf maar moeilijk begrijpen, maar ook je omgeving snapt er niets van. Dit kan tot onenigheid leiden tussen jou en je partner, of je vrienden en familie. Het is dus verstandig om dit bespreekbaar te maken en te blijven communiceren met de mensen om je heen.
Zie ook: Naar je lichaam luisteren in de overgang: heel belangrijk!
Wat kun je zelf doen bij stemmingswisselingen tijdens de overgang?
Je kunt zelf een aantal dingen doen om je stemmingswisselingen wat binnen de perken te houden.
Zorg voor voldoende beweging
Voel je je prikkelbaar of neerslachtig? Ga dan lekker bewegen, het liefst in de natuur. Het maakt niet uit wat je doet; maak een lange wandeling in het bos, ga uitwaaien aan het strand, maak een fietstocht door de omgeving of ga lekker zwemmen. Beweging zorgt er namelijk voor dat je endorfines aanmaakt. Endorfine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Het helpt je op je geest weer op te frissen en om door de nare gevoelens heen te komen.
Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
Wist je dat een schommelende bloedsuikerspiegel er juist voor kan zorgen dat je neerslachtige gevoelens krijgt? Als je veel bewerkte producten (suiker of witmeel) eet, dan zorgt dit voor een snelle piek in je bloedsuikerspiegel, maar hij daalt ook direct weer. Dit is van invloed op je humeur. Een lage bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat je hartstikke chagrijnig wordt.
Eet voldoende magnesium
Magnesium geeft extra energie bij vermoeidheid en is ook nog eens goed voor de geestelijke balans. Je kunt het onder andere binnen krijgen door bepaalde voeding aan je dieet toe te voegen, zoals noten, avocado, bananen en groene bladgroenten.
Stop met multitasken
Multitasken bestaat niet, dus stop er maar mee. Vanaf nu focus je je nog maar op één ding tegelijk. Vooral als je in de overgang bent lukt het je niet meer om twee dingen tegelijk te doen. Door de daling van het hormoon oestrogeen worden je geheugen en concentratie namelijk beïnvloed.
Knuffel, zoen en streel
Het hormoon oxytocine, ook wel het knuffelhormoon genoemd, daalt als je in de overgang bent. Dat is jammer, want dit hormoon geeft je nu juist dat ontspannen gevoel en zorgt ervoor dat je tot rust komt. Je kunt extra van dit hormoon aanmaken door heel bewust te knuffelen, te zoenen en te strelen. Dit geeft je een vrolijk en relaxt gevoel.
Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang
Wist je dat jouw voedingspatroon erg belangrijk is tijdens de overgang? Zo zou je bijvoorbeeld nachtelijk zweten kunnen verminderen door bepaalde voedingsstoffen te vermijden. Door het eten verminderen je overgangsklachten. Helaas bestaan er veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.
Voedingsplan op maat
Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen:
- Hormonale depressie en de overgang
- Last van stress tijdens de overgang? Dit kun je eraan doen
- Wat is het effect van alcohol tijdens de overgang?