Last van stress tijdens de overgang? Dit kun je eraan doen
Last van stress tijdens de overgang? Dit kun je eraan doen
Overgangsklachten
Bianca Talens
Overgangsklachten
09/20/2021
4 min

Last van stress tijdens de overgang? Dit kun je eraan doen

09/20/2021
4 min

Veel vrouwen ervaren tijdens de overgang veel stress. Het is een periode die in het teken staat van verandering. Dit kunnen kleine veranderingen zijn, maar ook ingrijpende veranderingen. Sommige vrouwen krijgen te maken met veel overgangsklachten, waardoor het stressniveau omhoog schiet. Dit heeft alles te maken met een schommelende hormoonspiegel. Op emotioneel, fysiek en mentaal niveau kan er dan veel stress ontstaan, terwijl het juist in deze periode belangrijk is om je stress levels stabiel te houden. Maar wat kun je er zelf aan doen om stress onder controle te houden? In dit blog vertellen we je er meer over.

Wat is stress eigenlijk?

Iedereen heeft wel eens te maken met een stressvolle situatie. Misschien vraagt jouw werk veel van je, of loop je tegen een onverwacht probleem aan. Stress is dan een natuurlijke reactie. Bij een stressvolle situatie komt er cortisol vrij in je hersenen, ook wel het stresshormoon genoemd. Dit hormoon zorgt ervoor dat je lichamelijke en mentale alertheid wordt verhoogd. Je lichaam wordt als het ware klaargemaakt om zich in te spannen, met als gevolg dat je je gespannen voelt.

Ervaar je een lichte vorm van stress of spanning, dan werkt dit bevorderend voor je prestatievermogen. Heb je echter teveel last van stress, dan werkt het juist beklemmend, waardoor je als het ware verlamt.

Stress en overgangWat gebeurt er in je lichaam bij stress?

Het heeft diverse gevolgen als er stresshormonen vrijkomen in je lichaam:

  • Als je onder veel stress staat, zweet je meer. Dit komt omdat je spieren moeten afkoelen om zo efficiënt mogelijk te blijven werken;
  • Je bloeddruk en je hartslag stijgen. Dit heeft als gevolg dat er meer zuurstof en bloedsuiker vervoerd wordt naar je spieren, zodat je kunt vechten of weg kunt rennen. Dit kan soms leiden tot hartkloppingen;
  • Bloed wordt doorgevoerd van de huid naar diepere lagen in je lichaam. Dit vermindert bloedverlies als je gewond bent. Dit kan onder stress een tintelend of rillend gevoel geven;
  • Je kunt je beter focussen. Al je aandacht gaat naar de dreiging die eraan komt; al je andere gedachten worden hierdoor even op pauze gezet:
  • Je lichaam activeert je immuunsysteem zodat het infecties kan bestrijden;
  • Minder belangrijke lichaamsfuncties werken tijdelijk trager, zoals bijvoorbeeld je spijsverteringskanaal. Zo kan je lichaam zich focussen op belangrijkere zaken.

Stress in de overgang

Zolang je het onder controle kan houden is er niets mis met stress. Je gaat er zelfs beter door presteren. Toch werkt het net even iets anders bij stress in de overgang. Heb je last van typische overgangsklachten, zoals stemmingswisselingen, opvliegers, nachtelijk zweten, hoofdpijn of slapeloosheid? Dan kan stress ervoor zorgen dat deze klachten toe gaan nemen. Des te meer je last hebt van stress, des te meer klachten je hebt.

Vrouwen die gemiddeld last hebben van stress, hebben bijvoorbeeld drie keer meer last van opvliegers dan vrouwen die helemaal geen stress ervaren. Het is nog slechter als je last hebt van chronische stress. Dit zorgt er namelijk voor dat je glucose-, en insuline levels gaan stijgen, waardoor de werking van je schildklier vertraagt. Een trage schildklier heeft gevolgen voor de werking van je gehele lichaam, en dit verergert de overgangsklachten ook weer.

Wat kun je doen bij stress in de overgang?

Heb je veel last van stress en wordt het je allemaal een beetje teveel? Onderstaande tips helpen om direct rustiger te worden.

Tip 1: Haal een paar keer diep adem

Voel je je gestresst? Ga dan rustig zitten en focus je voor een paar minuten op je ademhaling. Adem drie keer diep in door je neus en adem uit door je mond. Doe dit heel overdreven met veel geluid. Daarna adem je tien keer rustig in door je neus en uit door je neus. Je merkt gelijk dat je rustiger wordt.

Tip 2: Lachen op commando

Voel jij je ook altijd zo ontspannen als je even keihard hebt gelachen? Alle zorgen glijden letterlijk van je af. Lachen is de ideale manier om even nergens aan te denken en alles los te laten. Heb je niet direct een reden om te lachen? Zoek op YouTube naar grappige kattenfilmpjes en je komt niet meer bij.

Tip 3: Ga de natuur in

Een wandeling in het bos maakt direct korte metten met stressgevoelens. Adem de frisse boslucht in en verwonder je over de prachtige natuur. Succes gegarandeerd!

Begeleiding vrouwen in de overgang

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

Wist je dat jouw voedingspatroon erg belangrijk is tijdens de overgang? Door het eten verminderen je overgangsklachten. Helaas bestaan er veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.

Voedingsplan op maat

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: