Calorieën tellen tijdens de overgang: slim of niet?

Calorieën tellen tijdens de overgang, is dat slim? Misschien ben je bang om aan te komen of wil je wat gewicht kwijtraken. Het lijkt dan verstandig om minder te gaan eten en alles bij te houden op het gebied van calorie inname. Maar is dat de juiste aanpak? In dit blog vertel ik je meer over wat de overgang precies inhoudt, hoe het kan dat je aankomt in de overgang en hoe belangrijk een gezond eetpatroon hierin is.

Wat betekent het om in de overgang te zijn?

De overgang is een periode waar iedere vrouw op een gegeven moment mee te maken krijgt. In deze periode wordt de aanmaak van bepaalde hormonen, zoals oestrogeen, stopgezet. Als het oestrogeenniveau in je lichaam lager wordt, dan heeft dit uiteraard gevolgen voor je lichaam. Er ontstaat namelijk een disbalans in de hormoonspiegel. Dit heeft als resultaat dat je last kunt krijgen van diverse mentale en lichamelijke klachten.

Veel vrouwen ervaren de overgang als een lastige periode. Het is daarom belangrijk dat je zo veel mogelijk probeert om vast te houden aan je normale leven en een gezonde leefstijl te hanteren.

Hoe kan het dat je aankomt tijdens de overgang?

Veel vrouwen komen een paar kilo aan in gewicht tijdens de overgang. Dit wordt veroorzaakt door een verandering in het metabolisme (stofwisseling). Ineens merk je dat je taille verdwijnt en dat er een buikje ontstaat. En dat terwijl je precies hetzelfde eet en ook niet minder bent gaan bewegen!

Als je in de overgang komt, dan gaat je stofwisseling een stuk langzamer werken. Dit maakt het lastig om op gewicht te blijven. Je lichaam verbrandt minder energie, waardoor je meer vet vasthoudt. Dit heeft niet alleen te maken met de overgang, maar ook met het feit dat je ouder wordt.

Helpt calorieën tellen in de overgang?

Het lijkt misschien een verstandige keuze om calorieën te gaan tellen tijdens de overgang. Je wilt immers van dat buikje af, nietwaar? Maar als je minder gaat eten, zal je stofwisseling nog trager gaan werken. Calorieën tellen heeft in dit geval dus een averechts effect. Minder eten is niet altijd de beste manier om af te vallen. Juist als je in de overgang zit is het belangrijk dat je juist goed voor jezelf blijft zorgen en je je lichaam blijft voeden met gezonde voedingsstoffen.

Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig om goed te blijven functioneren. Krijgt je lichaam dit niet binnen, dan kun je last krijgen van diverse klachten, zoals vermoeidheid, botontkalking of een verzwakt immuunsysteem.

Daarnaast loop je het risico om spiermassa te verliezen als je minder calorieën gaat eten. En spiermassa is juist zo belangrijk om vet te verbranden!


Wat kun je dan doen om niet aan te komen tijdens de overgang?

Als je kiest voor een gezonde leefstijl, met voldoende beweging, rust en gezonde voeding, dan is het zeker mogelijk om niet aan te komen tijdens de overgang.

Bij een gezonde leefstijl denken mensen vaak alleen aan voeding en beweging, maar ook rust is heel erg belangrijk. Als je vermoeid bent, dan is de kans groot dat je emotioneel wat instabieler wordt. Dit kan eetbuien in de hand werken. Een veelgehoorde klacht tijdens de overgang is nachtzweten. Deze nachtelijke onderbrekingen kunnen ervoor zorgen dat je overdag extra vermoeid bent. Lukt het je niet om ’s nachts voldoende rust te pakken? Bouw dan gedurende de dag af en toe een rustmoment in.

Om op gewicht te blijven tijdens de overgang, kun je de volgende tips toepassen:

Kies voor een gevarieerd voedingspatroon

Gevarieerd en gezond eten is altijd belangrijk, niet alleen tijdens de overgang. Tijdens de overgang heeft je lichaam wel meer behoefte aan bepaalde voedingsstoffen. Het is daarom erg belangrijk dat je gevarieerd eet. Kies voor gezonde maaltijden en sla tussendoortjes en snacks zo veel mogelijk over.

Beweeg minimaal een half uur per dag

Beweging is ook heel erg belangrijk als je in de overgang zit. Zorg er daarom voor dat je elke dag minstens een half uur beweegt. Maak een wandeling of ga een stukje fietsen. Zwemmen is ook heel erg goed; het is niet belastend voor je gewrichten en je krijgt er een goede conditie van. Om je spieren te trainen zou je kunnen beginnen met krachttraining.

Neem voldoende rust

Voldoende rust tijdens de overgang is erg belangrijk. Door het nachtzweten kan je overdag flink vermoeid zijn. Daarnaast zijn je hormonen van slag. Dit samen kan ervoor zorgen dat je last kunt krijgen van stemmingswisselingen, wat emotie eten in de hand werkt. Hou een vast slaapritme aan en neem overdag extra rust als je dit nodig hebt.

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

De overgang kan vervelende klachten met zich meebrengen, zowel lichamelijk als psychisch. Jouw voedingspatroon is daarom heel belangrijk tijdens de overgang. Bepaalde voedingsmiddelen zouden je bijvoorbeeld kunnen helpen om bepaalde klachten te voorkomen.

Er bestaan veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan.

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug.

Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact