Hormonale disbalans in de overgang: progesteron en oestrogeen
Hormonale disbalans in de overgang
Overgangsklachten
Bianca Talens
Overgangsklachten
09/23/2021
3 min

Hormonale disbalans in de overgang: hoe werkt dit?

09/23/2021
3 min

Stemmingswisselingen, opvliegers, vermoeidheid, hoofdpijn; allemaal veel voorkomende overgangsklachten. Ze worden veroorzaakt door een hormonale disbalans in de overgang. De twee grote boosdoeners? Progesteron en oestrogeen. De productie van deze twee hormonen gaat in de overgang achteruit, waardoor er een hormonale disbalans ontstaat.

Wat zijn de symptomen van een hormonale disbalans?

Je kunt een hormonale disbalans aan verschillende symptomen herkennen. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van verminderde eetlust, gevoelens van angst, gewichtstoename, slaapproblemen, concentratiestoornissen, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen.

Daarnaast kun je ook nog eens last krijgen van stinkende urine, nachtelijk zweten, haaruitval, vaginale droogheid en een opvallend pijnlijke, onregelmatige of zware menstruatie.

Deze klachten ontstaan, omdat je lichaam zich aan het aanpassen is aan de nieuwe hormoon situatie, die enkele jaren kan duren.

Hormonen en de overgang

Onder invloed van bepaalde klieren in de hersenen stijgen in de puberteit de hoeveelheden progesteron en oestrogeen. Deze twee hormonen zorgen ervoor dat er in de eierstokken een eitje rijpt en dat de menstruatie op gang komt. Dit is de start van de vruchtbare periode. Op uiterlijk vlak vinden er ook veranderingen plaats; je heupen worden breder, je borsten groeien en je krijgt schaamhaar.

Tijdens de overgang gebeurt er het tegenovergestelde. De hoeveelheid progesteron en oestrogeen daalt, de rijping van de eicellen neemt af tot het moment dat je niet meer ongesteld wordt. Ook in deze periode treden en fysieke verschijnselen op. In de puberteit had je waarschijnlijk last van een vette huid en puistjes, tijdens de overgang wordt je huid juist droog en kun je ook last krijgen van droge ogen en een droge vagina.

Het verband tussen oestrogeen en de overgang

Oestrogeen wordt ook wel het vrouwelijke hormoon genoemd. Oestrogenen spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van vrouwelijke geslachtskenmerken, de zwangerschap en de menstruatiecyclus. Daarnaast houden ze de vagina soepel en staan ze in voor de productie van het cervix slijmvlies. Dit is van invloed op de levensduur en activiteit van zaadcellen in de vagina.

Ook speelt oestrogeen een belangrijke rol in de overgang. Tijdens de overgang wordt er namelijk minder van dit hormoon aangemaakt, waardoor de rijping van de eicellen verandert. Als de rijping van de eicellen helemaal is gestopt, zal de oestrogeenproductie ook helemaal stoppen.

Deze dalende oestrogeenproductie zorgt voor de typische overgangsklachten. Denk dan bijvoorbeeld aan een zwaardere menstruatie. Duurt het langer voordat de eicellen rijpen, dan wordt het baarmoederslijmvlies langer gestimuleerd om door te groeien. Dit heeft tot gevolg dat er meer baarmoederslijmvlies wordt afgestoten tijdens de menstruatie.

Ook op andere lichaamsfuncties heeft oestrogeen invloed. Het zorgt bijvoorbeeld voor voldoende calcium in de botten, maar het heeft ook invloed op de conditie van je haar, huid, bloedvaten en urinewegen. Daarnaast zorgt het voor een goede doorbloeding van de schede.

Het verband tussen progesteron en de overgang

Progesteron wordt geproduceerd in de eierstokken en speelt een belangrijke rol bij de vruchtbaarheidscyclus. De productie van progesteron neemt toe tijdens de zwangerschap, voornamelijk in de placenta.

Je lichaam scheidt progesteron af vlak voor de eisprong en in de laatste 10 a 12 dagen voor de menstruatie. Progesteron en oestrogeen werken samen wanneer een eicel bevrucht wordt. Ze zorgen er samen voor dat de bevruchte eicel een voldragen vrucht kan worden. Na de bevruchting zorgt progesteron er bijvoorbeeld voor dat zaadcellen niet meer zo gemakkelijk door het baarmoedermond slijmvlies kunnen dringen om andere eicellen te bevruchten. Daarnaast bereidt progesteron het slijmvlies van je baarmoeder voor, zodat de bevruchte eicel zich gemakkelijk in kan nestelen.

Vermindering progesteron

Je lichaam maakt progesteron aan na de eisprong. Echter, wanneer de eicellen voorraad afneemt, neemt ook de progesteron productie af. Dit gebeurt net zolang totdat je geen eicellen meer aanmaakt. Het gevolg hiervan is dat veel vrouwen meer premenstruele klachten krijgen, zoals gespannen borsten, een wisselend humeur en een opgeblazen gevoel. Dit soort klachten kunnen aangeven dat er een progesteron tekort is.

De productie van het hormoon progesteron neemt als eerste af in de overgang. Pas na een tijdje daalt ook de oestrogeenproductie.

hormonale disbalans tijdens de overgangVoedingsadvies voor vrouwen in de overgang

Wist je dat jouw voedingspatroon erg belangrijk is tijdens de overgang? Door het eten verminderen je overgangsklachten. Helaas bestaan er veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.

Voedingsplan op maat

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: