Wat is het effect van alcohol tijdens de overgang?
Veel vrouwen kunnen enorm genieten van een glaasje alcohol. Het is toch heerlijk om tijdens het koken een wijntje te drinken, of om in het weekend samen met vriendinnen te gaan borrelen? Alleen tijdens de overgang reageer je ineens heel anders op dat glaasje alcohol. Ineens breekt het zweet je uit of je bent sneller aangeschoten dan normaal. Maar hoe kan dat eigenlijk? Hoe kan het dat je in de overgang zo anders reageert op alcohol? En kun je beter wel of niet drinken tijdens de overgang? In dit blog geven we je antwoord op deze vragen.
Wat doet alcohol in je lichaam?
Het effect van alcohol treedt snel op in je lichaam; dat weet iedereen die weleens een glaasje gedronken heeft. De slijmvliezen van je slokdarm, maag en dunne darm nemen alcohol vrijwel direct op. Via je bloed wordt het vervolgens verspreid door je hele lichaam en zo komt het ook terecht in je hersenen. Dit heeft als gevolg dat je remmingen wegvallen, waardoor je je wat rozig en ontspannen voelt en je merkt dat je ineens veel gemakkelijker op iemand afstapt om een praatje te maken.
Door het drinken van alcohol verwijden je bloedvaten, waardoor je een blos op je wangen krijgt. Als je teveel alcohol drinkt, dan kan dit je hersenen en lever ernstig aantasten. Bij een bepaalde hoeveelheid is alcohol namelijk een giftige stof. Ook heeft alcohol effect op je spijsvertering en je nieren, het werkt vochtafdrijvend en het geeft een flinke hoeveelheid insuline af. Dit laatste zorgt ervoor dat je makkelijker vet opslaat. Als je wilt afvallen, kun je alcohol daarom beter links laten liggen.
Wat doet alcohol met je lichaam tijdens de overgang?
Er verandert veel in je lichaam tijdens de overgang. De progesteron en oestrogeen gehaltes schommelen flink en zullen tijdens deze periode in hoeveelheid afnemen. De schommelingen in het hormoon oestrogeen zijn verantwoordelijk voor verwarrende signalen aan de hypofyse. De hypofyse is een kleine klier in je hersenen die van invloed is op je hartslag, je hormoonhuishouding en je hart-, en bloedvaten.
Deze hormoonschommelingen zorgen ervoor dat de hypofyse ineens denkt dat je lichaamstemperatuur te hoog is. Het gevolg hiervan is dat het afrolmechanisme van je lichaam in werking wordt gezet. Je bloedvaatjes gaan openstaan, je hoofd is ineens knalrood en het zweet breekt je uit. Vervolgens verdampt dit zweet op je huid en daalt je lichaamstemperatuur weer. Een opvlieger dus.
Opvliegers in combinatie met alcohol
Alcohol verwijdt ook je bloedvaten; je kunt je dus voorstellen dat wanneer je in de overgang bent, dat het drinken van alcohol een trigger is voor het krijgen van opvliegers. Veel vrouwen die in de overgang zijn reageren gevoeliger op alcohol en krijgen er opvliegers van. Kom je ineens wat kilo’s aan in de overgang? Dit kan ook te maken hebben met je alcoholconsumptie. Je stofwisseling verloopt al wat trager in de overgang, omdat je spiermassa verliest als je ouder wordt. Alcohol zit de vetverbranding in de weg én bevat enorm veel calorieën; logisch dat je dus wat aankomt door het regelmatig drinken van een glaasje wijn.
Kun je alcohol beter laten staan in de overgang?
Als je in de overgang bent, kun je dan beter wel of geen alcohol drinken? Dit is natuurlijk voor iedere vrouw anders. Sommige vrouwen krijgen extra last van opvliegers door het drinken van alcohol, terwijl andere vrouwen er helemaal geen problemen mee hebben.
Dus als je geniet van een glaasje wijn op zijn tijd, dan kun je dit gerust nemen. Kijk gewoon aan hoe je lichaam erop reageert tijdens de overgang. Misschien krijg je er extra opvliegers door, maar het kan ook zijn dat dat glaasje alcohol er juist voor zorgt dat je lekker in slaap valt.
Gezonde voeding belangrijk voor vrouwen in de overgang
Het is heel belangrijk om gezond te eten tijdens de overgang. Een gezond voedingspatroon zorgt ervoor dat je heel wat overgangsklachten kunt verminderen. Het laten staan van alcohol kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je minder last hebt van opvliegers. Er bestaan helaas veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan.
Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang
Wist je dat jouw voedingspatroon erg belangrijk is tijdens de overgang? Door het eten verminderen je overgangsklachten. Helaas bestaan er veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.
Voedingsplan op maat
Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen:
- Vocht vasthouden tijdens de overgang
- Hoe houd je grip op je gewicht tijdens de overgang?
- Wat zijn de oorzaken van gewichtstoename tijdens de overgang?