Wat is het effect van conserveringsmiddelen op de overgang?
Je lichaam is tijdens de overgang in een constante staat van verandering. Niet alleen vergt dit heel veel energie van je lichaam, het moet zich ook constant aanpassen. Eigenlijk is de overgang een waarschuwingssignaal; het is nu de tijd om gezonder te gaan leven. Tijdens de overgang word je namelijk extra hard afgerekend op ongezonde voeding en andere slechte gewoontes.
Wil jij zo min mogelijk klachten tijdens de overgang? Minder dan de inname van conserveringsmiddelen en suikers en stop met diëten!
Stop met diëten
Tijdens de overgang merken veel vrouwen dat ze wat dikker worden rondom hun middel. Hun taille verdwijnt en ineens passen de broeken niet meer. Ook al kom je geen kilo aan, toch kan er een vetlaagje ontstaan op je buik.
Je eerste reactie is waarschijnlijk dat je op dieet moet, maar dit kun je beter niet doen. Die paar extra kilo’s zijn juist goed voor je. We zullen je uitleggen waarom.
Tijdens de overgang maakt je lichaam minder oestrogeen aan. Je lichaam zal dus andere bronnen moeten vinden om de oestrogeen voorraad op peil te houden. Het lichaam vindt deze oestrogeen voorraad in het vetweefsel. Je hormonen worden na de menopauze opgeslagen in je vetweefsel en op deze manier kan je lichaam tot 20% van zijn oestrogeen behouden. Misschien vind je het niet zo leuk, maar dat extra vetlaagje is dus eigenlijk heel erg goed voor je.
Ga je echter op dieet tijdens de overgang, dan wordt dit een harde strijd. Je lichaam zal er namelijk alles aan doen om dit extra vet te behouden. Betekent dit dan dat je helemaal niet op je voeding hoeft te letten? Absoluut niet! Een gezond en gevarieerd voedingspatroon zorgt ervoor dat je lichaam krachtig en gezond blijft. Voor een goede gezondheid is een gezond gewicht essentieel.
Eet minder suikers
De belangrijkste voedingsstof om te vermijden in de overgang is suiker. Veel vrouwen zijn verslaafd aan suiker en zonder dat je dit doorhebt kan het je hele gezondheid verpesten. Denk dan bijvoorbeeld aan je gevoel, de manier waarop je denkt, je emoties, je eetgedrag en je energiesysteem.
Voor je energiepeil, je gewicht, je stemming en je algehele welbevinden is een evenwichtige bloedsuikerspiegel van groot belang. Je lichaam kan geen vet verbranden als het suikergehalte in je bloed hoog is. Je verbrandt dan suiker in plaats van vet.
Trage koolhydraten zijn erg belangrijk
Trage koolhydraten worden trager opgenomen en minder snel omgezet in glucose. Ze bevatten meer vezels, plantaardige eiwitten, vitamines en mineralen en spoorelementen. Trage koolhydraten helpen bij het afremmen van het verouderingsproces. Je kunt trage koolhydraten vinden in volkorenproducten, wortel gewassen, knolgewassen, bonen en peulvruchten.
Verminder de inname van conserveringsmiddelen
Tijdens de overgang is het belangrijk om goed op je voedingspatroon te letten. Gezonde voeding bestaat uit zo min mogelijk bewerkte producten. De stofwisseling van de hormonen gebeurt in de lever, daarom is het belangrijk om zo goed mogelijk voor je lever te zorgen. Voor een gezonde lever is het belangrijk om niet teveel xeno-oestrogenen binnen te krijgen; dit worden ook wel namaak hormonen genoemd. Je vindt ze bijvoorbeeld in conserveringsmiddelen. Deze stoffen worden ook in de lever afgebroken, wat tot gevolg heeft dat de lever amper energie over heeft voor zijn oorspronkelijke taken.
Conserveringsmiddelen worden aan producten toegevoegd om ze langer houdbaar te maken. Ze worden dan beschermd tegen bacteriën, schimmels en gisten. Conserveringsmiddelen zijn er in vele soorten, want ieder product heeft een andere bescherming nodig. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan zwaveldioxide of azijnzuur. Deze stoffen voorkomen dat je eten binnen een paar dagen bederft.
Er zijn ook veel kunstmatige conserveringsmiddelen die niet als schadelijk voor de gezondheid worden aangeduid. Denk dan bijvoorbeeld aan zoet-, en kleurstoffen. Toch is het belangrijk om deze stoffen zoveel mogelijk te vermijden. Op de lange termijn kunnen ze namelijk gezondheidsrisico’s veroorzaken en ze hebben geen enkele toegevoegde voedingswaarde. Als je jouw voedingspatroon tijdens de overgang zo gezond en zo uitgebalanceerd mogelijk wilt houden, kies dan zoveel mogelijk voor onbewerkte, verse (liefst biologische) voedingsmiddelen.
Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang
De overgang kan een moeilijke periode zijn voor vrouwen; je voelt de veranderingen in je lichaam plaatsvinden en je ondervindt er klachten door. Het is juist in deze periode heel belangrijk om gezond te leven. Dat betekent gezond eten en zorgen dat je voldoende beweegt. Dit komt niet alleen je lichamelijke gezondheid ten goede, maar ook je geestelijke. Als je zorgt dat je goed in je vel zit, dan zul je zien dat je de klachten veel beter aankan. Je laat je er niet meer door uit het veld slaan.
Jouw voedingspatroon is heel belangrijk tijdens de overgang. Bepaalde voedingsmiddelen zouden je bijvoorbeeld kunnen helpen om typische overgangsklachten te verminderen. Er bestaan veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.
Voedingsplan op maat
Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen:
- Wat is het effect van alcohol tijdens de overgang?
- Vocht vasthouden tijdens de overgang
- Hoe houd je grip op je gewicht tijdens de overgang?