Wat is de menopauze: vrouwen in de overgang | Bianca Talens
Wat is menopauze: menopauze en overgang
Overgangsklachten
Bianca Talens
Overgangsklachten
04/14/2022
4 min

Wat is de menopauze en hoe herken je de menopauze?

04/14/2022
4 min

Alle vrouwen krijgen in hun leven te maken met de menopauze. Tijdens de menopauze verliest een vrouw haar vruchtbaarheid. Maar wat is de menopauze precies? Uit welke fasen bestaat de menopauze? En met wat voor klachten kun je te maken krijgen? In dit blog leggen we het aan je uit.

Het verschil tussen de menopauze en de overgang

Veel mensen denken dat de menopauze hetzelfde is als de overgang, maar dat is niet het geval. De overgang omvat het hele proces van het onvruchtbaar worden van een vrouw, terwijl de menopauze het moment van de laatste menstruatie aangeeft. Voor de meeste vrouwen begint de overgang rond het 50e levensjaar.

Het kan ook een aantal jaren eerder of later beginnen, dit is voor iedere vrouw verschillend. Als de overgang al heel vroeg start, rond de 40 jaar, dan spreekt men van een vervroegde overgang. Tijdens de overgang wordt je lichaam voorbereid op het niet meer vruchtbaar zijn. Er wordt steeds minder oestrogeen en progesteron aangemaakt door de eierstokken. Wanneer dit helemaal is gestopt ben je niet meer vruchtbaar.

Wat zijn de verschillende fasen in de overgang?

De overgang bestaat uit drie verschillende fasen, die allemaal hun eigen kenmerken hebben. Aan de hand van deze kenmerken is het makkelijker te bepalen in welke fase je zit.

Fase 1: De perimenopauze

De perimenopauze is de eerste fase van de overgang. In deze fase merk je dat jouw menstruatie begint te veranderen. Het kan onregelmatig worden, langer of korter duren dan normaal of heel heftig worden. Bij de meeste vrouwen begint de perimenopauze rond het 47e levensjaar. In deze periode zijn de meest kenmerkende symptomen opvliegers.

Fase 2: De menopauze

De menopauze is eigenlijk niet echt een fase. Het is het moment waarop je voor het laatst ongesteld bent geweest. Dit moment kan dus ook alleen maar achteraf worden vastgesteld. Als je 12 maanden achter elkaar geen menstruatie hebt gehad heb, dan spreek je van menopauze. Symptomen die tijdens deze periode veel voorkomen zijn vaginale droogheid, opvliegers en slaapproblemen.

Fase 3: De postmenopauze

Wanneer de menstruatie in zijn geheel is gestopt heb je de postmenopauze bereikt. Vanaf dit punt wordt je niet meer ongesteld.

Wat is menopauze: menopauze en overgang

Kenmerkend voor de menopauze

De menopauze is dus de periode die het einde van de laatste menstruatie markeert. Wanneer je 12 maanden niet meer ongesteld bent geweest, diagnosteren we officieel de menopauze. Gemiddeld is dit rond je 52e levensjaar. In deze perioden worden de hormonen oestrogeen en progesteron niet meer aangemaakt. Dit heeft invloed op dingen als de psyche, lever, blaas, botten, hersenen, bloedvaten en andere lichamelijke processen. Ook gaat dit vaak samen met klachen.

Veelvoorkomende klachten tijdens de menopauze

Tijdens de overgang gebeurt er veel in je lichaam. Dit is het gevolg van een hormoonhuishouding die helemaal van slag is. Je kunt in deze periode dan ook last hebben van verschillende overgangsklachten.

Opvliegers

Opvliegers zijn één van de meest voorkomende klachten tijdens de overgang. Je krijgt het tijdens een opvlieger ineens heel warm en het zweet breekt je uit. Dit kan enkele minuten tot een half uur duren en kan meerdere keren per dag voorkomen.

Slaapproblemen

Slapeloosheid of slecht slapen is ook een klacht die veel voorkomt tijdens de overgang. Je wordt vaak wakker midden in de nacht, dit zorgt ervoor dat je niet in een diepe slaap terecht komt. Het komt ook voor dat je minder goed inslaapt of dat je wakker wordt door nachtzweten.

Depressieve gevoelens

De kans is groot dat je niet helemaal lekker in je vel zit tijdens de overgang. Je voelt je prikkelbaar, waardoor alles snel teveel wordt. Dit kan tot gevolg hebben dat je last krijgt van depressieve gevoelens. Regelmatig rust nemen is erg belangrijk tijdens de overgang.

Gewichtstoename

Veel vrouwen komen ongewenst een aantal kilo’s aan tijdens de overgang. Dit komt omdat het lichaam van slag is. Een andere reden voor gewichtstoename is een veranderende hormoonspiegel. Je kunt je gewicht prima in balans houden door te zorgen voor voldoende beweging en een gezond eetpatroon.

Spier-, en gewrichtspijn

Regelmatig bewegen is ook belangrijk om spier-, en gewrichtspijn te voorkomen. Veel vrouwen hebben tijdens de overgang last van hun schouders, nek, handen en ellebogen.

Wat is menopauze: menopauze en overgang

Wat kun je zelf doen tegen overgangsklachten

Klachten tijdens de overgang zijn heel vervelend, maar gelukkig kun je er zelf veel aan doen om de klachten te verminderen of zelfs te voorkomen. Gezonde voeding blijkt voor veel vrouwen dé oplossing te zijn om overgangsklachten te minimaliseren. Zorg voor een gezond en gevarieerd eetpatroon, zodat je alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals calcium en ijzer.

Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te bewegen. Zo blijft je lichaam in een goede conditie tijdens de overgang. Slaap is ook een belangrijke factor tijdens de overgang. Lukt het je niet om ’s nachts te slapen? Probeer dan in ieder geval om overdag nog een aantal rustmomenten te pakken.

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

De overgang kan vervelende klachten met zich meebrengen, zowel lichamelijk als psychisch. Jouw voedingspatroon is daarom heel belangrijk tijdens de overgang. Bepaalde voedingsmiddelen zouden je bijvoorbeeld kunnen helpen om bepaalde klachten te voorkomen. Er bestaan veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet.

 Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan?

Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!


Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: