Hoe leer ik om mezelf weer op de eerste plaats te zetten tijdens de overgang?
De overgang is een natuurlijk proces waardoor je leven op verschillende manieren verandert. Je lichaam gaat door een fase van verandering, je maakt mentale en spirituele ontwikkelingen mee en ook op sociaal gebied verandert er veel. Hierdoor is de impact van de overgang voor een vrouw vaak heel groot.
Een van de zaken waar je mee te maken krijgt is hoe je jezelf weer op de eerste plaats kunt zetten. Er komt weer ruimte in je leven om aan jezelf te denken en om goed voor jezelf te zorgen. Waarom is dit belangrijk en hoe ga je hiermee om? Ik vertel je er alles over in dit blog.
Waarom jezelf op de eerste plaats zetten belangrijk is: altijd druk geweest met anderen
Vrouwen zijn vaak de spil in het gezinsleven, ze houden het gezin draaiend door voor iedereen te zorgen. Dit is tot bepaalde hoogte wat verandert, maar over het algemeen is het nog steeds zo dat vrouwen altijd druk zijn met alle ballen tegelijk hoog houden. Kinderen wakker maken en ontbijt verzorgen, je man herinneren aan zijn afspraken, kinderen naar school brengen, werken, boodschappen doen, koken en ga zo maar door. Jarenlang was je de hele dag enorm druk, er bleef weinig tijd over om aan jezelf te denken of om voor jezelf te zorgen.
De overgang heeft deze naam niet alleen gekregen vanwege de verandering in het lichaam. Het is letterlijk een overgang van de ene levensfase naar de ander. De kinderen hebben geen directe zorg meer nodig, of zijn zelfs het huis al uit. Je hebt je taak als moeder voor een groot deel volbracht. Dit is het teken om fysiek en mentaal te veranderen. Je krijgt tijd en ruimte om te genieten en om voor jezelf te zorgen.
Overgang vraagt van je om tijd voor jezelf vrij te maken: waarom is dat belangrijk?
In de tijd dat jij druk bezig was met je gezin, hadden zij deze zorg nodig, omdat je kinderen in hun jeugd door grote veranderingen heen gingen. In de eerste jaren van een mens verandert er enorm veel, deze veranderingen nemen af zo na het 20ste levensjaar. Dit is de tijd waarin jij als moeder door grote veranderingen gaat: De overgang.
Je lichaam verandert enorm, wat voor ongemakken, onzekerheden en stress zorgt. Je kinderen hebben jou niet zo vaak meer nodig, waardoor je rol als moeder verandert en misschien zelfs je gevoel van waarde. Daarnaast kan je onzeker worden over je relatie, omdat je je niet meer de vrouw voelt die je voorheen was.
De overgang vraagt daarom tijd van je om aan jezelf te denken. Dit is belangrijk omdat er eigenlijk een nieuwe versie van jezelf gaat ontstaan. Iemand met een andere rol en plek in het leven, dat word je niet zomaar. Meestal heb je een aantal jaren nodig om je nieuwe zelf weer te ontdekken.
Wat kost de overgang je nu?
Allereerst is het belangrijk om bewustzijn te creëren. Accepteer dat je in de overgang zit en vraag jezelf af wat de overgang bij jou veroorzaakt. Tegen welke problemen loop je aan? Wat vind je moeilijk om mee om te gaan? De overgang kan voor veel vrouwen een soort rouwproces zijn. Een fase van verandering waarin je taken als moeder zo goed als voorbij zijn. Bovendien verandert je lichaam waardoor je jezelf misschien niet meer aantrekkelijk genoeg vindt voor je partner. Hierdoor kan het lijken dat de overgang je vooral dingen kost, je raakt bepaalde zaken kwijt.
Je kunt het echter ook zien als een periode van loslaten, pas als er zaken verdwenen zijn kun je een nieuw leven bouwen.
Wat als je geen tijd maakt voor jezelf?
Als je geen tijd maakt voor jezelf, wat zou er dan gebeuren? Waarschijnlijk raak je nog vermoeider en je overgangsklachten worden erger. Grote lichamelijke veranderingen zorgen voor stress in het lichaam. Je hebt daarom veel tijd nodig om te herstellen. Wat ook vaak gebeurt is dat je irritaties gaat veroorzaken bij je kinderen omdat je blijft bemoederen terwijl ze geen zorg meer nodig hebben.
Hoe zet je jezelf weer op de eerste plaats?
Wil je leren om jezelf op de eerste plaats te zetten? Deze tips helpen je:
Breng in kaart; wat wil je?
Hoe wil je genieten van de rest van je leven? Dit is hét moment om dit te bepalen!
Grenzen stellen
Zelfzorg betekent tijd maken voor jezelf. Grenzen stellen is daarbij erg belangrijk, niet alleen voor anderen, maar wees ook kritisch naar jezelf toe.
Tijd voor zelfzorg
Neem voldoende rust, slaap lang genoeg, start een ochtendroutine met mediteren en ademhalingsoefeningen, ga bewegen en verwen jezelf.
Vraag om hulp
Waarschijnlijk heb jij altijd voor anderen gezorgd, nu mogen de rollen omgedraaid worden. Leer jezelf aan om hulp te vragen wanneer je deze nodig hebt.
Aan de slag met je voeding
Voeding is enorm belangrijk om overgangsklachten te beperken.
Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang
De overgang kan vervelende klachten met zich meebrengen, zowel lichamelijk als psychisch. Jouw voedingspatroon is daarom heel belangrijk tijdens de overgang. Bepaalde voedingsmiddelen zouden je bijvoorbeeld kunnen helpen om bepaalde klachten te voorkomen. Er bestaan veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan.
Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!