Het verband tussen stress en overgewicht tijdens de overgang 0
Wat is het verband tussen stress en overgewicht tijdens de overgang?
Overgangsklachten
Bianca Talens
Overgangsklachten
02/14/2024
4 min

Wat is het verband tussen stress en overgewicht tijdens de overgang?

02/14/2024
4 min

Voor veel vrouwen is de overgang een stressvolle tijd. Je krijgt te maken met grote veranderingen in je lichaam en soms ook op relationeel en professioneel gebied. Al met al is het een zeer uitdagende tijd waar je moeite kan hebben om jezelf staande te houden. De wisselende en veranderende hormoonspiegels tijdens de overgang hebben grote invloed op de manier waarop we reageren op stress, zowel emotioneel als fysiek.

Je kunt een slecht humeur hebben, je angstig voelen en gestrest. Daarnaast kun je tijdens de overgang last krijgen van overgewicht. Er is een duidelijk verband tussen stress en overgewicht tijdens de overgang.

In dit blog kun je lezen dat dit verband twee nadelen oplevert. Ook vertel ik je hoe je stress en overgewicht in de hand kunt houden.

De overgang kan stress veroorzaken, waardoor je in gewicht aankomt

Als je stress hebt dan produceert het lichaam twee hormonen: Adrenaline en cortisol. Dit worden ‘vecht of vlucht’ hormonen genoemd. Hormonen die nodig zijn om het lichaam in een gevaarlijke situatie in actie te laten komen. Wanneer je weer kalm bent, neemt de productie van deze hormonen af en keert je lichaam terug in een staat van rust.

De overgang kan voor flinke stress zorgen, hierdoor kan het lichaam veelvuldig en lang onder spanning komen te staan. Een gevolg hiervan is dat deze hormonen aangemaakt blijven worden en dat je aankomt in gewicht. Een van de werkingen van cortisol is namelijk het onderdrukken van het spijsverteringssysteem.

De bijnieren nemen tijdens de overgang de productie van oestrogeen over. Als je bijnieren constant bezig zijn om stresshormonen aan te maken, dan hebben ze onvoldoende tijd voor de productie van oestrogeen en progesteron. Aankomen in gewicht is hierdoor ook een gevolg.

Daarnaast kan stress de symptomen van de overgang verergeren. Zo kun je meer stemmingswisselingen krijgen, en gewichtstoename kan optreden door twee redenen: Het lichaam verhoogt de oestrogeenproductie door vet rond de maag op te slaan en stress leidt tot hunkeren naar ongezonde voeding.

Wat is het verband tussen stress en overgewicht tijdens de overgang?

Overgewicht kan klachten tijdens de overgang verergeren

Heb je al overgewicht? Dan kan jouw overgewicht de klachten van de overgang verergeren. Het blijkt namelijk dat vrouwen met overgewicht zwaardere symptomen van de overgang ervaren dan andere vrouwen.

Je kunt daarbij denken aan klachten zoals opvliegers, vaginale droogheid, stemmingswisselingen en een verminderd libido. Dit kan weer tot stress leiden waardoor je nog verder in gewicht aankomt. Je komt dan als het ware in een soort cirkel terecht waar je moeilijk uit kunt komen.

Het verband tussen stress en overgewicht tijdens de overgang

Er is een duidelijk verband tussen stress en overgewicht tijdens de overgang. Stress kan tijdens de overgang overgewicht veroorzaken door de aanmaak van bepaalde hormonen. Overgewicht kan er echter ook voor zorgen dat de klachten tijdens de overgang verergeren, waardoor stress toeneemt. Het is daarom belangrijk om aan beide facetten te werken: Overgewicht verminderen en stress verminderen.

Stress verminderen tijdens de overgang

De volgende tips kunnen je helpen om stress te verminderen tijdens de overgang:

  • Waak over jezelf en zeg vaker nee. Vrouwen staan bekend om hun multitask skills, ze houden vaak verschillende ballen tegelijk in de lucht. Stop daarmee en zeg vaker nee, je bent niet degene die alles voor anderen hoeft te doen. Dit put je anders compleet uit!
  • Beweeg regelmatig. Lichaamsbeweging helpt stress te verminderen en je stemming en algehele gezondheid te verbeteren. Vrijwel elke vorm van lichaamsbeweging, van aerobics tot yoga, kan tijdens de menopauze als stressverlichting werken.
  • Zorg voor voldoende rust. Veel vrouwen hebben last van slapeloosheid tijdens de overgang, dit verergert stressklachten. Drink geen cafeïne vanaf de middag, hou de slaapkamer koel en ga op tijd naar bed.
  • Ga de natuur in. De natuur heeft een rustgevende uitwerking op je geest.
  • Zoek een hobby of passie. Iets nieuws en spannends proberen kan helpen om stress te verminderen. Bovendien kan het starten van een nieuwe hobby verfrissend en opbeurend zijn. Ga dansen of toneel spelen, word lid van een boekenclub, geniet van je tuin, plan een reis of ga naar een museum.
  • Doe ademhalingsoefeningen of mediteer om rustig te worden.

Wat kun je doen tegen overgewicht tijdens de overgang?

De volgende tips kunnen je helpen om tijdens de overgang op gezond gewicht te blijven:

  • Volg een gezond dieet op basis van pure producten. Vermijd overmatige consumptie van snacks, noten, alcohol en lekkernijen.
  • Bewegen is erg goed voor je, ook om stress te verminderen, maar een combinatie van conditie- en krachttraining is optimaal. Hierdoor voorkom je spierverlies, je houdt de stofwisseling hoog en je hart blijft gezond.
  • Slaap 7 tot 8 uur per nacht.
  • Stress is ook een oorzaak van overgewicht, dus doe aan mindfulness.
  • Probeer ook mindful te eten, controleer portiegroottes, houd een voedings- en gewichtsplan bij en plan maaltijden.

Voedingsplan vrouwen in de overgang

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

De overgang kan vervelende klachten met zich meebrengen, zowel lichamelijk als psychisch. Jouw voedingspatroon is daarom heel belangrijk tijdens de overgang. Bepaalde voedingsmiddelen zouden je bijvoorbeeld kunnen helpen om bepaalde klachten te voorkomen. Er bestaan veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan.

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: