Overgang en het lege nest syndroom: wat is het precies?
Overgang en het lege nest syndroom
Overgangsklachten
Bianca Talens
Overgangsklachten
04/24/2024
4 min

Overgang en het lege nest syndroom: hoe ga je hiermee om?

04/24/2024
4 min

Het lege nest syndroom en de overgang; hebben ze iets met elkaar te maken? Je zal vast weleens van het lege nest syndroom gehoord hebben. Het is voor sommige moeders zelfs een gebeurtenis waar ze jaren van tevoren al enige angst voor hebben. 

Wat is het lege nest syndroom, wat is de relatie met de overgang en hoe kun je er het beste mee omgaan? Je leest er alles over in dit blog.

Wat is het lege nest syndroom?

Het lege nest syndroom is een verzameling klachten die je kunt krijgen wanneer je kinderen het huis verlaten. Jij en je partner blijven dan als het ware ‘alleen’ achter met een leeg nest. De klachten die je ervaart zijn vaak hetzelfde als tijdens een rouwproces. De fysieke aanwezigheid van je kind(eren) mis je enorm. Daarnaast verdwijnt je rol als verzorger, hierdoor kun je richting, waarde en zin kwijtraken. 

Het lege nest syndroom is geen ziekte, het komt voor bij zowel mannen als vrouwen, maar vooral bij fulltime moeders. Het verlaten van het huis door jongvolwassen kinderen is een normale gebeurtenis. Daarom worden de symptomen van het lege nest syndroom vaak onderschat. Dan wordt er lacherig over gedaan, alsof iemand zich aanstelt. Toch kan het syndroom leiden tot depressies en een verlies van een doel.

De emotionele impact: wat doet het met je?

De emotionele impact van het lege nest syndroom kan overweldigend zijn. Sommige ouders ervaren een diep gevoel van verlies en verdriet. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

Heel emotioneel zijn

Ook al heb je een partner, leuke vrienden en familie, een lege kamer binnenlopen waar jarenlang je kind was kan erg verontrustend zijn. Het herinnert je aan hoe het leven was. Dit kan ervoor zorgen dat je je eenzaam gaat voelen, zeker wanneer je altijd thuis bent. De pijnlijke en diepe gevoelens waar je last van kunt krijgen zijn verdriet, angst, woede en frustratie.

Een doelloos gevoel van leegte

Jarenlang heb je voor je kind(eren) gezorgd. Je rol als moeder is verdwenen, en nu? Nu je kinderen je hulp niet echt meer nodig hebben lijkt het alsof je jezelf kwijt bent. Dat kan heel leeg voelen en doelloos.

Rusteloos en geïrriteerd

Het lege nest syndroom zorgt niet alleen voor verdrietige gevoelens, je kunt ook flink onrustig en geïrriteerd raken. Vaak denk je de hele dag aan wat je mist, waardoor je geen aandacht hebt voor de dingen die je doet. Dan maak je fouten waardoor je onrustig en geïrriteerd raakt.

Relatieproblemen

In deze periode ontstaan ook regelmatig relatieproblemen. Nu de kinderen weg zijn, heb je meer tijd voor elkaar. Het komt vaak voor dat het even zoeken is hoe je met elkaar om moet gaan zonder de kinderen erbij. De eenzaamheid kan ook nog eens versterkt worden als de partner geen last lijkt te hebben van het syndroom.

Relatie van de overgang met het lege nest syndroom

Relatie met de overgang

Er lijkt een duidelijke relatie te bestaan tussen de overgang en het lege nest syndroom. De twee vallen wat leeftijd betreft vaak samen. Bij veel vrouwen begint de overgang vaak wanneer de kinderen het huis uit gaan. De overgang is een transitieperiode waarin veel fysieke, maar ook emotionele veranderingen plaatsvinden. Hetzelfde geldt voor het lege nest syndroom. 

De overgang en het lege nest syndroom kunnen elkaar ook beïnvloeden. De overgangshormonen zorgen al voor bepaalde emoties, deze kunnen versterkt worden door het lege nest syndroom. Andersom werkt het precies hetzelfde.

Je eigen proces in de overgang

Je kunt de overgang en het lege nest syndroom als negatief, lastig en vervelend zien, maar je kunt het ook anders benaderen. De overgang is een tijd van grote fysieke, emotionele en sociale veranderingen. Grote veranderingen gaan altijd gepaard met chaos, ze veroorzaken nu eenmaal bepaalde klachten. De overgang is daarom een tijd om jezelf te herdefiniëren, wat ben je nu en wat wil je? 

Je belangrijkste taak als moeder heb je volbracht, je kinderen zijn volwassen en moeten nu voor zichzelf gaan zorgen. Het lege nest syndroom gaat voorbij, het is een tijd waarin je rouwt, emotioneel bent en op zoek gaat naar een nieuwe invulling van je leven. Probeer ervan te profiteren en ontdek jezelf opnieuw.

Hoe kun je met het lege nest syndroom opgaan?

Maak gebruik van de volgende tips om goed om te gaan met het lege nest syndroom:

Zorg goed voor jezelf

Dit is het moment waarop je hebt gewacht: eindelijk tijd en ruimte om eens goed voor jezelf te gaan zorgen.

Ga bewegen

Je nieuwe leven is begonnen, een mooi moment om gezonde gewoontes aan te leren, zoals gezond eten en bewegen.

Blijf in contact met je kinderen. 

Geef jezelf en je kinderen de tijd en ruimte om nieuwe manieren van samenzijn aan te leren. Contact met ze onderhouden is heel goed voor jou en je kinderen, maar vaak is het even zoeken naar de beste manier.

Nieuwe vrienden maken of een hobby starten

Maak nieuwe vrienden of start een hobby

Voedingsplan vrouwen in de overgang

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

De overgang kan vervelende klachten met zich meebrengen, zowel lichamelijk als psychisch. Jouw voedingspatroon is daarom heel belangrijk tijdens de overgang. Bepaalde voedingsmiddelen zouden je bijvoorbeeld kunnen helpen om bepaalde klachten te voorkomen. Er bestaan veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan.

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact