Misselijk tijdens de overgang: hoe komt dit?
Tijdens de overgang kun je te maken krijgen met verschillende overgangsklachten. Sommige klachten heb je voor korte tijd, andere klachten kunnen langer aanhouden. Dit is voor iedere vrouw anders. Eén van de klachten tijdens de overgang is misselijkheid. Veel vrouwen hebben last van een misselijk gevoel als ze in de overgang zitten.
Wat is de oorzaak van misselijkheid in de overgang?
Bij de meeste vrouwen ontstaat misselijkheid in de overgang in de ochtend. Het kan voorkomen dat je er af en toe last van hebt, maar het komt ook voor dat vrouwen er dagen achter elkaar last van hebben. Het lijkt veel op de ochtendmisselijkheid die je hebt als je zwanger bent.
Misselijkheid hoeft niet altijd in verband te staan met de overgang, maar er kunnen wel bepaalde overgangsklachten zijn die misselijkheid in de hand werken, zoals opvliegers, duizeligheid of een opgeblazen gevoel. Heb je tijdens de overgang veel last van deze klachten? Dan is de kans ook groter dat je te maken hebt met misselijkheid.
Misselijkheid door opvliegers
Opvliegers zijn één van de meest voorkomende klachten tijdens de overgang. De meeste vrouwen die in de overgang zijn hebben daarom ook last van opvliegers. Als een opvlieger lang duurt, dan kan dit resulteren in misselijkheid. Om ervoor te zorgen dat een opvlieger zo snel mogelijk weer verdwijnt, kun je de volgende dingen doen:
- Kleed jezelf in laagjes. Op het moment dat je een opvlieger krijgt, kun je een kledingstuk uittrekken. Je hebt het dan direct minder warm.
- Plaats een koud washandje in je nek. Dit zorgt direct voor verkoeling, waardoor de opvlieger afneemt. Als de opvlieger afneemt, dan heb je ook minder kans om misselijk te worden.
- Een opvlieger ontstaat door een schommeling in je hormonen. In stressvolle situaties is de kans om een opvlieger te krijgen nóg groter. Voorkom daarom zoveel mogelijk stress in je leven.
Duizeligheid tijdens de overgang
Een klacht die je ook vaak hoort tijdens de overgang is duizeligheid. Dit zorgt voor een licht gevoel in je hoofd en kan een draaierig gevoel geven. Soms kun je ook misselijk worden van duizeligheid. Om duizeligheid tijdens de overgang tegen te gaan kun je het volgende doen:
- Neem even rust als je duizelig bent
- Vermijd stress
- Zorg voor voldoende nachtrust
- Drink water of thee
Opgeblazen gevoel tijdens de overgang
Sommige vrouwen hebben tijdens de overgang last van een opgeblazen gevoel. Dit kan ook misselijkheid veroorzaken. Wil je een opgeblazen gevoel voorkomen of verminderen? Zorg er dan allereerst voor dat je voldoende vezels eet. Vezels zorgen voor een verbeterde stoelgang en je hebt hierdoor minder kans op een opgeblazen gevoel.
Drink daarnaast voldoende water en thee. Vocht zorgt ervoor dat je darmen goed doorspoelen en dat je ontlasting zacht blijft. Daarnaast stimuleert thee de spijsvertering. Vermijd het eten van grote gerechten, eet liever kleine porties. Dit is minder belastend voor je maag en darmen.
Wat kun je doen tegen misselijkheid tijdens de overgang?
Wil je misselijkheid tijdens de overgang voorkomen? Let er dan goed op wat je eet. Er zijn bepaalde voedingssoorten die er juist voor zorgen dat je misselijk wordt, zoals gekruid en pittig eten. Als je zo min mogelijk last wilt hebben van misselijkheid is het verstandig om zo natuurlijk en gezond mogelijk te eten.
Je lichaam heeft het tijdens de overgang behoorlijk zwaar. Omdat je eierstokken steeds minder hormonen aan gaan maken, is je lichaam op zoek naar een nieuwe balans. Dit veroorzaakt de overgangsklachten. Neem daarom zoveel mogelijk rust als je lichaam daarom vraagt. Als je gezond eet en goed voor je lichaam zorgt – voldoende beweging en rust, zo min mogelijk stress, geen alcohol en sigaretten – heb je een stuk minder last van misselijkheid.
Probeer elke dag minimaal een half uur tot een uur te bewegen in de buitenlucht. Als je misselijk bent is het natuurlijk niet verstandig om actief te gaan sporten, je kunt dan beter wachten tot je misselijkheid wat is afgezakt. Je kunt er ook voor kiezen om een stukje te gaan wandelen, dat is net zo goed voor je lichaam.
Wist je dat gember helpt tegen misselijkheid? Je kunt wat gember toevoegen aan je maaltijd, of een lekkere kop gemberthee maken. Hier wordt je maag gelijk een stuk rustiger van.
Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang
Wist je dat jouw voedingspatroon erg belangrijk is tijdens de overgang? Door het eten verminderen je overgangsklachten. Helaas bestaan er veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.
Voedingsplan op maat
Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug.
Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen:
- Wat voor invloed heeft de inname van suiker op de overgang?
- Wat is het effect van alcohol tijdens de overgang?
- Hoe houd je grip op je gewicht tijdens de overgang?