8 oorzaken van duizeligheid in de overgang
8 oorzaken van duizeligheid in de overgang
Overgangsklachten
Bianca Talens
Overgangsklachten
09/20/2021
4 min

8 oorzaken van duizeligheid in de overgang

09/20/2021
4 min

Heel wat vrouwen in de overgang hebben te maken met duizeligheid. Waar de ene vrouw vooral draaiduizeligheid ervaart, geeft de andere vrouw aan last te hebben van onstabiele benen of een licht of zweverig gevoel in het hoofd. Heb jij ook regelmatig last van duizeligheid?

De draaierigheid kan in sommige gevallen zo erg zijn dat je je ergens aan vast moet pakken, omdat je bang bent om flauw te vallen. Ook kan de duizeligheid gepaard gaan met ernstig zweten, misselijkheid, overgeven en bleek worden. Oorsuizen of minder horen komt ook voor.

Draaiduizeligheid kan je erg onzeker of angstig maken, wat doorwerkt in je dagelijkse functioneren. Stel dat je boodschappen aan het doen bent en ineens word je hartstikke duizelig? Dat is erg vervelend. Maar hoe kan die duizeligheid nu ontstaan tijdens de overgang? En wat kun je eraan doen om dat nare gevoel te verminderen?

Duizeligheid en de overgang

Als je last hebt van duizeligheid dan betekent dit dat je evenwichtsorgaan uit balans is. Een gevolg hiervan is dat je de grip verliest op de ruimtelijke omgeving. In de overgang heeft deze duizeligheid volgens artsen te maken met schommelende progesteron-, en oestrogeen levels. Deze hormonen zorgen ervoor dat onbekende of verkeerde signalen in de hersenen binnenkomen, wat vervolgens de duizeligheid veroorzaakt.

Hetzelfde zie je als het ware gebeuren bij opvliegers. Er is dan ook sprake van een soort miscommunicatie tussen je hersenen en de hormonen in je lijf.

Relatie duizeligheid en overgang

Oorzaken op een rij

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor duizeligheid tijdens de overgang, we noemen de acht meest voorkomende.


1. Suikerziekte

Ben je duizelig en heb je tegelijkertijd ook last van hoofdpijn? Dit kan een signaal zijn dat je lichaam geen controle meer heeft over je bloedsuikerspiegel. Als dit het geval is dan kan er sprake zijn van suikerziekte. Hormoonveranderingen kunnen er immers voor zorgen dat het lastiger wordt om je bloedsuikerspiegel op peil te houden.

2. Opvliegers

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen tijdens de overgang last hebben van opvliegers, ook meer vatbaar zijn voor draaiduizeligheid.

3. Hart- en bloedvaten

Als je in de overgang zit, dan verandert je oestrogeengehalte en dit beïnvloedt je hart-, en bloedvaten. Doordat de hoeveelheid oestrogeen afneemt, neemt ook de bescherming van hart-, en bloedvaten af. Het gebeurt regelmatig dat overgangssymptomen verward worden met hartklachten. Symptomen van hartproblemen bij vrouwen zijn onder andere acute vermoeidheid, duizeligheid, slapeloosheid, maagklachten en hartkloppingen.

4. Migraine

Twee van de meest voorkomende klachten tijdens de menopauze zijn migraine en duizeligheid. De hormonale veranderingen kunnen volgens onderzoekers de oorzaak zijn van migraine.

5. Veroudering

Als je ouder wordt komt duizeligheid vaker voor, maar uit onderzoek is gebleken dat het vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.

6. Binnenoor

Als je in de overgang bent gebeurt er veel in je lichaam. De productie van de hormonen progesteron en oestrogeen neemt af, waardoor je veel klachten kunt krijgen. De afname van deze hormonen kunnen ook leiden tot afwijkingen in je binnenoor, de plek waar het evenwichtsorgaan zich bevindt. De kans is dus aanwezig dat je tijdens de overgang last krijgt van duizeligheid. Wist je dat veel vrouwen ook tijdens de menstruatie last hebben van oorproblemen? Denk dan bijvoorbeeld aan minder goed horen of onbalans.

7. Vermoeidheid en stress

De overgang doet veel met je, niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch. Veel vrouwen ervaren gevoelens van onzekerheid tijdens de overgang, waardoor ze meer last krijgen van stress en minder goed slapen. Het gevolg hiervan is dat de spanning in je lichaam toeneemt, waardoor je verkeerd gaat ademhalen. Dit kan leiden tot hyperventilatie. Omdat je tijdens hyperventilatie ongewenst teveel adem haalt, raakt de afwisseling van koolstofdioxide en zuurstof in je bloed verstoord. Dit zorgt er vervolgens voor dat je duizelig wordt.

8. Overige oorzaken duizeligheid

Naast de oorzaken die we nu genoemd hebben, zijn er nog meer oorzaken aan te wijzen van duizeligheid tijdens de overgang. De meest voorkomende aandoening is Benigne Paroxismale Positieduizeligheid (BPPD). Dit is een acute vorm van duizeligheid die door een plotselinge beweging van je hoofd ontstaat en binnen een paar minuten weer verdwijnt. Losgeraakt oorgruis is hier de oorzaak van – dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je je omdraait in bed, omhoog kijkt of bukt. Binnen een paar minuten verdwijnt deze vorm van duizeligheid ook weer. Andere oorzaken van duizeligheid kunnen zijn medicijngebruik, uitdroging, virusinfecties, crash diëten, bloedarmoede, alcoholgebruik of drugsgebruik, een lage bloeddruk of de ziekte van Ménière.

Wanneer moet ik met duizeligheid naar de huisarts?

Duizeligheid tijdens de overgang komt veel voor, je hoeft er dus niet meteen mee naar de huisarts. Krijg je echter pijn in je oren, of heb je koorts? Hoor je ineens minder goed? Heb je ook andere symptomen naast de duizeligheid, zoals dubbelzien, minder kracht in je armen of benen, of moeilijk praten of slikken? Dan kun je het beste even contact met je huisarts opnemen.

Begeleiding vrouwen in de overgang

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

Wist je dat jouw voedingspatroon erg belangrijk is tijdens de overgang? Door het eten verminderen je overgangsklachten. Helaas bestaan er veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.

Voedingsplan op maat

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: