Welke tekorten liggen op de loer bij een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon

Regelmatig krijg ik de vraag wat ik van een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon vind.

Ik ben zelf een tijdje vegetariër geweest of eigenlijk een pescotariër want ik at wel vis. Na een tijdje begon ik toch het vlees te missen. Nu eet ik twee tot drie keer per week vlees, behalve varkensvlees, en probeer ik een tot twee keer per week vis te eten. De andere dagen eet ik vegetarisch en dat bevalt prima. Het vlees haal ik wel bij een slager waarvan ik weet dat hij zijn vlees kieskeurig uitzoekt en uit de regio komt.

Waar moet je nu op letten wanneer je helemaal geen vlees, vis of andere dierlijke producten eet?

Vitamine B12

Vitamine B12 komt voornamelijk uit dierlijke producten. Voor de vegetariërs geen probleem omdat je deze vitamines uit zuivel en eieren kunt halen. Voor de veganisten is dit een ander verhaal en dan is het verstandig om een vitamine B12 supplement te gaan gebruiken. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot ernstige tot chronische gezondheidsproblemen waarbij onder meer de hersenen schade oplopen. Typische symptomen zijn onder andere vermoeidheid, duizeligheid, en tintelende of gevoelloze vingers.

IJzer

IJzer haal je zowel uit dierlijke (heemijzer) en plantaardige (non-heemijzer) producten, maar het lichaam neemt heemijzer beter op. De opname van non-heemijzer uit de voeding wordt sterk verhoogd door de aanwezigheid van vitamine C uit groente en fruit. Een tekort aan ijzer kan vermoeidheidsklachten als gevolg hebben. Wanneer het tekort aan ijzer erg groot is kan bloedarmoede ontstaan.

Vitamine D

Vitamine D kan zowel een dierlijke (vette vis, vlees en eieren) als plantaardige (paddenstoelen die zijn blootgesteld aan UV uit zonlicht) bron hebben. Een tekort aan vitamine D kan problemen met tanden of botten veroorzaken. Ook wordt een tekort in relatie gebracht met tal van andere aandoeningen zoals depressie, hart- en vaatziekten, gewrichtspijn en migraine.

Zink

Eiwitrijk voedsel is een rijke natuurlijke bron van zink. Zeer zinkrijk zijn oesters, rood vlees, krab en in iets mindere mate zijn gevogelte en vis ook goede zinkbronnen. Zink is in relatief kleine hoeveelheden aanwezig in plantaardige voedingsmiddelen zoals noten, peulvruchten, zaden en volkoren graanproducten. Bij een zink tekort kunnen klachten zoals vermoeidheid, huiduitslag, een verhoogde infectiegevoeligheid en groeivertraging ontstaan.

Mocht je nu gaan twijfelen of je door je veganistische of vegetarische voedingsstijl tekorten gaat krijgen kun je aanvullende supplementen gaan slikken. VitOrtho heeft bijvoorbeeld een lijn voedingssupplementen die perfect zijn afgestemd op de voedingspatronen van vegetariërs en veganisten. Als je eerst wilt laten meten of je eventuele tekorten hebt kun je bij mij de vegacheck laten doen. Het bloed wordt dan op een aantal belangrijke waarden onderzocht.