Wat zijn de oorzaken van gewichtstoename tijdens de overgang

‘Ik ben radeloos en zie het niet meer zitten’ hoorde ik haar vanochtend zeggen tijdens het gratis consult. Ik sport twee keer per week, let op mijn voeding, maar toch blijf ik  aankomen in gewicht tijdens de overgang . Nadat ik drie kinderen heb gekregen was mijn buik nog vrij plat, maar op dit moment verplaatst het vet van de heupen zich langzaam naar mijn buik. Ik weet niet meer wat ik moet doen. Dit is iets wat ik regelmatig te horen krijg van vrouwen rond de 50 en heeft alles met maken met de overgang.

Vertraagde stofwisseling

Sowieso wanneer je ouder wordt vertraagt je stofwisseling. Je verbrandt minder energie dan vroeger terwijl je voedingsgewoonten normaal gesproken hetzelfde blijven. Je lichaam gaat de overtollige energie opstapelen in de vorm van vet. Ik zeg dan ook altijd; als je niet je voeding gaat aanpassen komt er elk jaar een kilo bij. De overgrote meerderheid van de vrouwen komt in de overgang ongeveer vier tot vijf kilo aan. In elk geval wordt het voor alle vrouwen moeilijker om hun gewicht onder controle te houden.

Aanmaak van oestrogeen

Rond de menopauze stokt de aanmaak van oestrogeen omdat er geen eitjes meer zijn die het kunnen produceren. Je lichaam zal dan naar andere wegen moeten zoeken om toch nog wat oestrogeen te kunnen behouden namelijk via testosteron. Het aanmaken van testosteron wordt niet alleen door het mannelijke lichaam gedaan, maar ook voor een beetje  door het vrouwenlichaam. Dit gebeurt voor een klein gedeelte in de eierstokken en in de bijnieren. Via het buikvet weefsel kan testosteron omgezet worden in een zwakkere vorm van oestrogeen. Dat is de reden dat er rond je vijftigste een buikje kan ontstaan.

Slecht slapen

Wanneer je door de overgang ook nog eens slecht slaapt loop je nog meer kans om dikker te worden. Dit komt namelijk door een disbalans tussen de hormonen ghreline en leptine. Door slaaptekort daalt het niveau van het stofje leptine, dat een verzadigend gevoel geeft. Tegelijkertijd stijgt het ‘hongerhormoon’ ghreline, dat de eetlust bevordert. Dus hoe meer ghreline hoe gevoeliger je wordt voor snoepen en snaaien.

Waarom een voedingsplan op maat?

De meeste afvalprogramma’s zijn qua voeding en qua beweging te algemeen. En omdat we nu eenmaal uniek zijn werkt zo’n algemeen voedingsprogramma lang niet voor iedereen. 

Mijn voedingsplan op maat houdt rekening met alle persoonlijke omstandigheden zoals je bloedwaarden, klachten, medicijngebruik en voedingsgewoonten.  In het plan staan de voedingsstoffen waar je lichaam behoefte aan heeft om alle processen rond de stofwisseling en spijsvertering weer te optimaliseren. Hierdoor verminderen de klachten, ga je gewicht verliezen en krijg je meer energie.

Voeding in relatie tot klachten

Gewrichtsklachten

Wanneer je last hebt van gewrichtsklachten worden er vaak maar 1 of 2 eieren per week in mijn voedingsplan geadviseerd. Dit heeft te maken met een relatief hoog aandeel arachidonzuur en omega 6 wat ontstekingen kan bevorderen. Als de klachten gaan afnemen kun je het aantal eieren weer gaan verhogen. Ik zie bijvoorbeeld bij het Paleodieet dat je rustig 2 tot 3 eieren per dag mag eten. Voor iemand die geen klachten heeft zou dit kunnen, hoewel ik dit nog wel veel vindt. 

Schildklier

Bij schildklierklachten, wat nog wel eens voorkomt wanneer je in de overgang bent, is het belangrijk dat koolsoorten slechts met mate en gekookt worden gegeten. 

Urinezuur

Wanneer uit je bloeduitslag blijkt dat je urinezuur verhoogd is en je dus kans hebt op een aanval van jicht, kun je beter eerst geen tomaten eten. Nu zal je denken ‘tomaten zijn toch zo gezond?’  Dat is ook zo, maar tomaten kunnen ervoor zorgen dat de urinezuurspiegel wordt verhoogd en dan kun je ze beter niet eten. 

Vaak blijkt bij een verhoogde urinezuurspiegel dat er te weinig water wordt gedronken en ook dat rekent mijn programma voor je uit. Dit zijn zo een paar zaken waarmee een algemeen afvalprogramma geen rekenschap mee houdt.

Portiegrootte

Wat ook een voordeel is van een persoonlijk voedingsplan zijn de portiegroottes. Aan de hand van je uiteindelijke streefgewicht wordt precies uitgerekend met hoeveel eiwitten, koolhydraten, groente en fruit je begint. Uiteindelijk laat je dit weer los omdat het de bedoeling is meer op je gevoel te gaan eten.  Je lichaam gaat aangeven wat het niet of juist wel goed verdraagt. Je gaat ook merken dat je eerder verzadigd bent.

Regelmatig hoor ik van mijn cliënten dat ze eigenlijk te weinig aten voordat ze met het programma begonnen en van te weinig eten kun je ook aankomen. 

Eiwitten

Vooral het aantal eiwitten is belangrijk omdat eiwitten je verbranding verhogen, je een vol en voldaan gevoel geven en die oh zo belangrijke spiermassa in stand houden.

Wil je dat ik je ga helpen? Maak nu een afspraak voor een gratis consult en dan gaan we samen kijken wat ik voor je kan betekenen.