Bloedonderzoek | Voedingsadvies door Bianca Talens
Bloedonderzoek

Bloedonderzoek

Veel aandoeningen kunnen in een vroeg stadium in het bloed worden aangetoond. Ook geeft je bloed een goede weerspiegeling van tekorten in het lichaam. Zo kun je middels een bloedonderzoek kijken naar het functioneren van organen zoals je nieren of je lever maar ook risicofactoren voor hart en vaatziekten of diabetes zoals cholesterol en glucose kunnen worden gecheckt. Wanneer er afwijkingen zijn kun je op basis hiervan actie ondernemen. In een vroeg stadium van afwijkende cholesterolwaarden kun je hier nog veel aan doen door bijvoorbeeld je voeding aan te passen. 

Preventief onderzoek

Op basis van bepaalde resultaten van het bloedonderzoek kun je ook besluiten je huisarts te bezoeken. In veel landen is een jaarlijks preventief bloedonderzoek standaard, in Nederland moet je dit zelf regelen. Preventief bloedonderzoek sluit niet altijd volledig alle gezondheidsproblemen volledig uit, maar is een eerste indicatie.

Werkwijze

Via een vingerprik neem ik een aantal druppels bloed af en dit wordt opgestuurd naar Hessels & Grob het laboratorium waarmee ik samenwerk. Na een week kom je weer langs om met mij de uitslag te bespreken. Dit kan eventueel ook telefonisch of per e-mail. 

Welke testen?

Bloedonderzoek en gezondheidscheck

Algemene gezondheidscheck-up

Hierbij worden onderzoek gedaan naar nieren, lever, ontstekingen, risico op hartziekten, vetstofwisseling, suikerziekte, bloedarmoede, schildklier en vochtbalans. Er wordt in totaal op 38 waarden getest.
Bloedtest vitamine D en vitamine B12

Vitamine D3 en B12

Een tekort aan vitamine D en vitamine B12 komt heel veel voor. Zelfs kleine tekorten kunnen op lange termijn schadelijke effecten hebben of veroudering versnellen. En bovendien naarmate men ouder is wordt de kans op een vitamine tekort groter. Dit geldt zowel voor Vitamine B12 als voor vitamine D. Je kunt dit eenvoudig oplossen met betere voeding of supplementen maar dan moet je wel eerst weten of je een tekort hebt.

Bloedtest vegetariers

Vegacheck

Vegetariërs en veganisten kunnen mogelijk tekorten in voedingsstoffen hebben omdat een aantal voedingsstoffen alleen in dierlijke producten voorkomen, of beter worden opgenomen dan de plantaardige varianten. Het bloed wordt op de volgende waarden gemeten:


✓ B12 (actief, HoloTC) – vlees, vis, melkproducten en eieren
✓ Vitamine D3 – zonlicht, vette vis, vlees en eieren
✓ Ferritine –  een eiwit dat wordt gebruikt om ijzer op te slaan, hiermee kan de oorzaak van bloedarmoede worden achterhaald of dat er teveel ijzer in het lichaam aanwezig is. IJzer zit voornamelijk in dierlijke producten en wordt makkelijker opgenomen dan plantaardig ijzer
✓ Zink – eiwitrijk voedsel is een rijke natuurlijke bron van zink. Zeer zinkrijk zijn oesters, rood vlees en krab en in iets mindere mate gevogelte en vis zijn ook goede zinkbronnen

Bloed laten onderzoeken
Bloedtest ijzerterkot

IJzertekort

De meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede is een ijzertekort. Bij bloedarmoede heb je te weinig hemoglobine in de rode bloedcellen. IJzer is een onderdeel van hemoglobine. Het bloed wordt op de volgende waarden gemeten:

✓ Hemoglobine: bij een lage hemoglobine wordt van bloedarmoede gesproken
✓ IJzer: is belangrijk bij de aanmaak van hemoglobine
✓ Ferritine: geeft de voorraad ijzer weer. Een laag ferritine kan exact dezelfde klachten geven als een lage hemoglobine. Iemand kan een normale Hemoglobine waarde hebben met een laag ferritine
✓ Transferrine:  is een transporteiwit in het bloed. Transferrine wordt geproduceerd in de lever en kan als maat worden genomen voor de totale ijzer hoeveelheid in het lichaam
✓ Vitamine D: Het hormoon hepcidin, dat in de lever gemaakt, regelt de ijzeropname. Gaat het hepcidin omhoog dan kan er geen ijzer worden opgenomen. Vitamine D is erg belangrijk voor de regulatie van het hepcidin. Is het vitamine D laag dan gaat het hepcidin omhoog en kan ijzer niet meer goed worden opgenomen. Dus voldoende vitamine D is ook erg belangrijk bij het voorkomen van bloedarmoede.

Bloedonderzoek overgang

Voedselallergie (IgE)

Bij een allergie speelt het immuunsysteem op tegen bepaalde eiwitten (allergenen) in de voeding. De klachten die optreden worden niet veroorzaakt door het allergeen zelf, maar door de heftige reactie van het immuunsysteem.


Deze klachten treden meestal snel op binnen een paar minuten tot een paar uur na het eten van het voedingsmiddel. De klachten die hierbij optreden zijn per persoon verschillend. Denk hierbij aan maag-, darm-, en huidklachten.
Bloedtest voedselintolerantie

Voedselintolerantie (IgG)

Bij een voedselintolerantie treden de klachten meestal niet meteen op, maar kan wel acht weken tussen zitten.

Dit wordt ook wel een vertraagde voedselallergie genoemd. Klachten die hierbij optreden zijn vaak maag- en darmklachten en zijn vaak milder dan de klachten bij een voedselallergie.

Uitslag bloedonderzoek

Kosten (alle prijzen zijn inclusief BTW)

Algemene gezondheidscheck-up 

(38 waarden)

€ 139

Algemene gezondheidscheck-up + vitamine D + vitamine B12 

€ 169

Vegacheck 

voor vegetariërs en veganisten

€ 139

Voedselallergie
(20 testen)

€ 80

Voedselintolerantie 

(40 testen)

€ 129

Vitamine D +
Vitamine B12

€ 90


Vitamine B12

€ 55

Vitamine D

€ 49

Ijzertekort

€ 59

Voedingsadvies en bloedonderzoek

Eenmalig voedingsadvies

Wil je passend voedingsadvies naar aanleiding van het bloedonderzoek? Samen stellen we een passend advies op waar je mee aan de slag kunt.


Prijs € 50,-

Interesse?

Ben je geïnteresseerd of wil je meer informatie neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak of gratis kennismakingsgesprek.