Voedingsadvies bij migraine | Bianca Talens
Voedingsadvies bij migraine
1 min. leestijd

Voedingsadvies bij migraine

In Nederland wordt geschat dat twee tot drie miljoen mensen migraine hebben. Vrouwen hebben drie keer zoveel last van migraine dan mannen. Het is een chronische hersenziekte, waarbij de bloedvaten in het hoofd een grote rol spelen. Bij een aanval gaan de vaten in het hoofd eerst vernauwen, waardoor de hersenen minder doorbloed raken. Daarna volgt een vaatverwijding, wat leidt tot de hevige aanvallen van hoofdpijn. Migraine is voor de buitenwereld een onzichtbare ziekte, terwijl de impact voor iemand met migraine groot is.

Voldoende magnesium in de voeding

Ruim 50% van de migrainepatiënten lijdt aan een magnesium tekort. Ruim voldoende magnesium is belangrijk omdat het de stressbestendigheid verbetert, het bloedvat krampen tegengaat, de hormoonhuishouding verbetert en de gevoeligheid van de hersenen voor migraine doet afnemen. Magnesium kan ook verlichting geven bij een opkomende migraine aanval of soms een aanval kan tegenhouden. Magnesiumrijke voeding: volle granen, gedroogd fruit, noten, vette vis, spinazie, kikkererwten en bananen.

Voldoende vitamine B in de voeding

Met name de spiegels van vitamine B2 en vitamine B6 blijken bij veel migrainepatiënten verlaagd te zijn. Goede bronnen van vitamine B2: groenten, eieren, noten, zaden, orgaanvlees. Goede bronnen van vitamine B6: bananen, noten, volkoren graanproducten, groenten, vis.

Voldoende ‘goede’ vetzuren in de voeding

Bij patiënten die verergering van hun klachten hebben rondom de menstruatie, blijken de ‘goede’ vetzuren niet of nauwelijks in de voeding voor te komen. Vermijd zoveel mogelijk de slechte vetten vooral de transvetzuren in koekjes, snacks, margarines en kant en klaar producten. Probeer dagelijks de goede vetzuren te gebruiken zoals vette vis, noten, zaden en koudgeperste olie zoals olijfolie, sesamolie en walnotenolie.

Voedingsintolerantie en voedselallergie

Bijna alle patiënten zijn gevoelig voor voedingsmiddelen die als het ware een aanval uitlokken. Denk hierbij aan chocolade, oude kaas, bewerkt of gedroogd vlees, alcohol. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat lactose-intolerantie, de meest voorkomende vorm van voedselintolerantie, en het gebruik van zuivelproducten zoals melk, kan leiden tot migraine. Ook hebben bijna alle patiënten last van een voedselallergie, dit kan via een bloedonderzoek uitgezocht worden.

Over de schrijver
Mijn naam is Bianca Talens. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring met je over afvallen in de overgang. Ik spreek uit ervaring. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Duidelijk uitleg geven is mijn kwaliteit. Mocht je nog vragen hebben, neem gerust contact met mij op!
Reactie plaatsen