Waarom kom ik aan in gewicht terwijl ik niet anders eet of beweeg?

Veel mensen zijn dagelijks met hun gewicht bezig. Dat kan een hele worsteling zijn. Een vraag die ik dan ook vaak krijg is: waarom kom ik aan in gewicht terwijl ik niet anders eet of beweeg? Dit is een vraag die zeker speelt bij vrouwen die in de overgang zitten. Een hele goede vraag die ik in dit blogartikel in de kern beantwoord. Let wel: er is niet eenduidig antwoord te geven op deze vraag, het hangt altijd af van meerdere factoren.

Afvallen en aankomen uitgelegd

Als we het principe van afvallen en aankomen plat slaan lijkt zo simpel: Ieder mens heeft een bepaald aantal calorieën per dag nodig om alle lichaamsprocessen op gang te houden. Consumeer je meer dan dit aantal calorieën, dan kom je gewicht aan. Eet je minder dan dit aantal, dan val je af. Dit is het eenvoudige principe van diëten; je valt af omdat je minder eet dan je nodig hebt.

Het aantal calorieën dat je dagelijks nodig hebt, hangt echter af van verschillende factoren. Dit kan een factor zijn die onveranderlijk is, zoals je geslacht of lengte als je eenmaal volwassen bent. Er bestaan echter ook veranderlijke factoren die medeverantwoordelijk zijn voor het benodigde aantal dagelijkse calorieën.

Waarom kom ik aan in gewicht terwijl ik niet anders eet of beweeg?

Kom je aan in gewicht terwijl je niet anders eet of beweegt? De belangrijkste redenen hiervan zijn veranderingen in het lichaam zoals:

Ouder worden

Als je ouder wordt, neemt je metabolisme af. In je jonge jaren werkt het lichaam optimaal, de zogenaamde celdeling werkt snel waardoor er constant nieuwe cellen worden opgebouwd. Deze snelheid neemt af naarmate we ouder worden, dit is een natuurlijk proces. Door dit proces verbrand je minder calorieën, daarom kom je gewicht aan als je hetzelfde blijft eten en bewegen. Je kunt het verouderingsproces enigszins vertragen door goede voeding te eten in combinatie met de juiste manier van bewegen, zoals een combinatie van krachttraining en conditietraining.

De functie van het spijsverteringskanaal neemt ook af naarmate we ouder worden. Zo kan de productie van maagsappen in de maag afnemen en de darmen kunnen moeite krijgen om bepaalde voedingsstoffen te verteren. Hier kun je klachten door krijgen zoals obstipatie, gasvorming en gewichtstoename. Een gezonde leefwijze met de juiste voeding en beweging helpt om deze klachten tegen te gaan.


Hormonale veranderingen door de overgang

De overgang is een periode in het leven van een vrouw wanneer er veel hormonale veranderingen in het lichaam plaatsvinden. Je maakt minder oestrogeen aan, dit heeft verschillende gevolgen. Een daarvan is dat jouw figuur verandert. Zo sla je bijvoorbeeld meer vet op de buik op in plaats van op de heupen. Het is een periode van grote veranderingen. Blijf je hetzelfde dieet en bewegingspatroon volgen, dan kun je aankomen in gewicht.

Het is daarom zaak om aanpassingen te doen als je de gewichtstoename wilt stoppen. Er zijn ook andere oorzaken waardoor je aankomt in gewicht terwijl je niet anders eet of beweegt. Dit zijn enkele redenen van gewichtstoename:

Je eet teveel bewerkte voedingsmiddelen

Kon jij vroeger ook alles eten zonder aan te komen of spijsverteringsklachten te krijgen? Als je jong bent dan lijkt het lichaam eigenlijk alles aan te kunnen, of je herstelt er sneller van. Dat geldt ook voor het eten van bewerkte voedingsmiddelen. Nu je ouder wordt laat je lichaam steeds sneller merken dat het bepaalde voeding gewoon niet wil. Luister daar naar en focus je op het eten van zo puur mogelijke producten.

Je eet teveel suikers

Het regelmatig eten van suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken, zoals snoep, gebak, frisdrank, sportdranken, ijs, ijsthee en gezoete koffiedranken, kan voor gewichtstoename zorgen. De inname van suiker wordt niet alleen gekoppeld aan gewichtstoename, maar ook aan een verhoogd risico op chronische gezondheidsproblemen, waaronder diabetes type 2 en hartaandoeningen. Wees daarom zeer terughoudend met de inname van snelle suikers.

Je beweegt minder of niet juist

Beweeg je echt net zoveel als je altijd deed, of ben je het wat rustiger aan gaan doen? Met de jaren verdwijnt bij veel mensen de motivatie en energie om flink te sporten en bewegen. Het is niet erg om het wat rustiger aan te doen, maar je zult dan wel aanpassingen moeten doen wat dieet betreft.

De meest beoefende vormen van beweging bij mensen van middelbare leeftijd en ouder zijn cardio-oefeningen, zoals fietsen of wandelen. Het valt echter aan te raden om ook aan krachttraining te gaan doen. Dit heeft een positief effect op de samenstelling van jouw lijf en je metabolisme.


Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

De overgang kan vervelende klachten met zich meebrengen, zowel lichamelijk als psychisch. Jouw voedingspatroon is daarom heel belangrijk tijdens de overgang. Bepaalde voedingsmiddelen zouden je bijvoorbeeld kunnen helpen om bepaalde klachten te voorkomen. Er bestaan veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan.

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: