Last van buikvet tijdens de overgang; wat kun je eraan doen?
Buikvet en overgewicht tijdens de overgang; wat kun je eraan doen?
Overgangsklachten
Bianca Talens
Overgangsklachten
06/27/2023
6 min

Last van buikvet tijdens de overgang; wat kun je eraan doen?

06/27/2023
6 min

Tijdens de overgang gebeurt er veel in het lichaam van een vrouw. Eén van dingen waar veel vrouwen zich aan storen is dat ze meer vet opslaan rondom de buik, er ontstaat een vetrol. En wat terwijl je niet anders bent gaan eten dan je hiervoor deed. Ik snap dat je dit lastig vindt en dat jij je afvraagt: hoe kan dit? Maar ook hoe kun je dit weer buikvet kwijtraken in de overgang? Kun je voorkomen dat je zwaarder wordt in de overgang?  In dit blog vertel ik je er meer over.

Toename van buikvet tijdens de overgang

Veel vrouwen komen een aantal kilo's aan op het moment dat ze in de overgang terecht komen.  Dit komt omdat je stofwisseling anders wordt. Je maakt minder oestrogeen aan. Doordat er minder oestrogeen is vertraagt je stofwisseling, wat er weer voor zorgt dat je calorieverbranding langzamer gaat. Ook heb je meer honger. Oestrogeen zorgt er ook voor dat het vet anders wordt verdeeld over je lijf.

Nu gaat je lijf wel op zoek naar oestrogeen. Het toeval wil dat oestrogeen in vetcellen aangemaakt wordt. Dus je lijf gaat oestrogeen uit vetcellen halen. Dit is ook de reden dat een klein buikje geen probleem is.  Maar wat als je serieus meer buikvet krijgt rondom je buik zonder dat je hier grip op lijkt te hebben?

Buikvet en gezondheidsrisico's

Het is belangrijk om te begrijpen dat niet al het vet hetzelfde is. Buikvet kan worden onderverdeeld in twee categorieën: onderhuids vet en visceraal vet. Het visceraal vet bevindt zich rondom onze organen. De functie van visceraal vet is dat de organen beschermd worden.

Alleen is er te veel visceraal vet dan kan dit ongezond zijn. Een teveel aan buikvet kan het risico op aandoeningen zoals diabetes, hartziekten en hoge bloeddruk verhogen. Het is dus belangrijk om dit in het oog te houden. Daar komt bij dat visceraal vet ervoor zorgt dat er extra oestrogeen aangemaakt wordt. Tot op bepaalde hoogte is dit gezond. Maar heb je te veel buikvet, dan kan dit zelfs leiden tot oestrogeendominantie.

Stofwisseling wordt trager

Naast oestrogeen neemt ook het progesteron af in de overgang. Hierdoor wordt je schildklier trager. Wat ook een rol speelt bij de toename van buikvet is dat je vaak minder gaat bewegen als je ouder wordt en het metabolisme vertraagt. Als je minder gaat bewegen wordt je spiermassa minder, waardoor je stofwisseling vertraagt en je sneller in gewicht aankomt.

Naast een vertraagd metabolisme kunnen de typische overgangssymptomen er ook voor zorgen dat je aankomt in gewicht. Heb je veel last van nachtelijk zweten? Dan verstoort dit je nachtrust, waardoor je overdag prikkelbaarder bent. Dit kan zorgen voor stress, met emotie eten tot gevolg. Je vermoeidheid kan er ook voor zorgen dat je minder gaat bewegen. Het gevolg: Je komt aan in gewicht.

Uiteraard is het geen vaststaand feit dat je aankomt in gewicht tijdens de overgang. Maar bij veel vrouwen is dit wel het geval.

Hoe kan het dat je gemakkelijker vet rond de buik krijgt tijdens de overgang?

Veel vrouwen merken dat hun figuur verandert tijdens de overgang. Vooral de buik wordt in deze periode dikker, je merkt dat je meer vet opslaat rondom je middel. Dit komt doordat er tijdens de overgang een herverdeling van vet plaatsvindt, als gevolg van hormonale veranderingen en de afname van vrouwelijke hormonen.

Een andere oorzaak voor de toename van buikvet tijdens de overgang is de verhoogde aanmaak van het stresshormoon cortisol. Sta je onder stress, of slaap je niet goed? Dan maakt het lichaam extra cortisol aan. Dit heeft als gevolg dat je een grotere eetlust krijgt. Maakt je lichaam te veel cortisol aan, dan kan je lichaam meer vet vasthouden en dit wordt opgeslagen rond je buik.

Nog meer redenen voor de ontwikkeling van buikvet

Er zijn een aantal oorzaken van gewichtstoename tijdens de overgang:

Schommelende hormonen

Tijdens de overgang neemt de productie van oestrogeen in de eierstokken af, maar je lichaam heeft nog wel oestrogeen nodig voor een fit en gezond lichaam. Je lichaam maakt daarom vet aan rondom je buik; testosteron wordt hier omgezet in oestron, een vorm van oestrogeen.

Heftige emoties

Het kan zijn dat je tijdens de overgang wat meer spanningen en heftige emoties ervaart dan normaal. Een bekende overgangsklacht is het hebben van stemmingswisselingen. Je kunt last krijgen van woede-uitbarstingen of huilbuien en je hebt een korter lontje. Heftige emoties kunnen zorgen voor stress, wat weer als gevolg kan hebben dat je meer gaat eten of eetbuien hebt (emotie eten).

Minder bewegen

De overgang kost veel energie, waardoor je minder energie en fut hebt. Je bent blij als je even op de bank kunt liggen en je hebt zeker geen zin meer om naar de sportschool te gaan. Daarnaast kunnen de veranderingen in je lichaam er ook voor zorgen dat je zelfbeeld minder wordt. Dit maakt het ook vast lastig om nog te gaan bewegen.

Bewegen kan ook minder gemakkelijk worden door overgangsklachten. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan het niet meer goed kunnen ophouden van je plas als je rent of springt. Dit belemmert je in het sporten. Een andere veel voorkomende overgangsklacht is het last hebben van pijnlijke gewrichten. Hierdoor wordt sporten ook moeilijker.

Buikvet en overgewicht tijdens de overgang; wat kun je eraan doen?

Buikvet verliezen als vrouw in de overgang; hoe doe je dat?

Is jouw buik wat dikker geworden tijdens de overgang? En wil je hier iets aan doen? Onderstaande tips kunnen jou wellicht helpen.

Meer bewegen

Zoals ik eerder aangaf, vertraagt je metabolisme wanneer je ouder wordt. Hierdoor loop je het risico om meer spiermassa te verliezen. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je voldoende blijft bewegen. Dit betekent niet dat je direct een abonnement op de sportschool moet nemen om vijf keer per week te kunnen trainen; kleine veranderingen in je dagelijkse leven kunnen al bijdragen aan meer beweging en een gezonde leefstijl. Probeer om elke dag een half uur tot een uur te wandelen of ga een half uurtje fietsen.

Om je metabolisme een extra boost te geven, zou je kunnen overwegen om aan krachttraining te gaan doen. Je bouwt zo meer spieren op, waardoor je metabolisme op peil blijft. Ga niet zomaar aan de slag met gewichten, maar laat je begeleiden door een professional om blessures te voorkomen.

Eet gezond

Het lijkt zinvol om minder te gaan eten zodat je afvalt. Toch heeft het geen zin om op dieet te gaan om buikvet te verliezen tijdens de overgang. Een dieet is moeilijk vol te houden en als je stopt komen de kilo’s er gewoon weer bij. Daar komt bij dat extreme diëten zelfs heel ongezond kunnen zijn voor je hormoonhuishouding. Zoals genoemd is het voor je oestrogeenbalans zelfs goed wanneer je wat vet rond je middel hebt. Wanneer je met een dieet dit extreem probeert in te perken, werkt dit averechts.

Wat je beter kunt doen is een gezonde leefstijl aanhouden. Eet gezond en probeer snoep en junkfood zoveel mogelijk te vermijden. Drink daarnaast voldoende water en probeer frisdranken te vermijden.

Probeer om meer mindful om te gaan met eten; eet je omdat je honger hebt of omdat je gewoon zin hebt om iets te eten? Leer om goed naar je lichaam te luisteren. Zo kun je emotie eten binnen de perken houden. Natuurlijk is het helemaal niet erg om af en toe iets ongezonds te eten, maar zorg ervoor dat de basis gezond is.

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

De overgang kan vervelende klachten met zich meebrengen, zowel lichamelijk als psychisch. Jouw voedingspatroon is daarom heel belangrijk tijdens de overgang. Bepaalde voedingsmiddelen zouden je bijvoorbeeld kunnen helpen om bepaalde klachten te voorkomen. Er bestaan veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan.

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: