Waarom verandert je lichaam tijdens de overgang?
De belangrijkste verandering die een vrouw meemaakt tijdens de overgang is de overschakeling van de vruchtbare levensfase van een vrouw naar de onvruchtbare fase. Dit is de reden waarom wij het in Nederlands een overgang noemen. Het is geen plotse verandering, maar een proces dat in fases plaatsvindt.
Tijdens de overgang word je niet alleen onvruchtbaar, het lichaam kan op andere manieren ook veranderen. Maar waarom verandert je lichaam tijdens de overgang? In dit blog ga ik hier dieper op in.
Waarom verandert het lichaam tijdens overgang?
Het lichaam verandert tijdens de overgang door de afname van oestrogeen. Dit hormoon is verantwoordelijk voor de vruchtbaarheid van vrouwen. Daarnaast is het hormoon echter ook betrokken bij veel andere processen. Dat is de reden waarom het lichaam van de vrouw tijdens de overgang door veel veranderingen gaat.
Bekende veranderingen zijn een tragere stofwisseling, een dunner wordende huid, haaruitval en meer vetopslag op de buik. Waarom een vrouw door de overgang gaat is een vraagstuk waar wetenschappers het nog niet over eens zijn. Mannen blijven namelijk hun hele leven vruchtbaar, waarom verandert dit bij vrouwen?
Een reden om de vruchtbaarheid terug te dringen zou kunnen zijn om de kinderen die je al hebt goed op te kunnen voeden. De menselijke kindertijd wordt gekenmerkt door zijn lengte en ook door de mate van afhankelijkheid die zuigelingen van hun ouders hebben. Misschien is de overgang een compromis om ervoor te zorgen dat de laatstgeborene van een vrouw veilig uit het nest komt. Een andere suggestie is dat de overgang vrouwen in staat stelt om voor hun kleinkinderen te zorgen.
Welke fasen zijn er in overgang?
De overgang is een periode van veranderingen in het vrouwelijke lichaam. Deze periode kunnen we in 3 fases indelen:
- Premenopauze: De periode voor de laatste menstruatie.
- Menopauze: Dit is het moment van de laatste menstruatie.
- Postmenopauze: De periode die volgt op de laatste menstruatie.
De overgang begint bij de meeste vrouwen rond de leeftijd van 45 jaar. Hierna kan de gehele overgang zo’n 5 jaar duren. Heb je voor je 40ste al last van overgangsklachten, dan wordt dit een vervroegde overgang genoemd.
Wat verandert er met je lichaam tijdens de overgang?
De grootste verandering die plaatsvindt in je lichaam tijdens de overgang is dat je onvruchtbaar wordt. Er vinden echter ook veranderingen plaats met betrekking tot je lichaam die je meer waarneemt. Waarschijnlijk is de nummer één voor veel vrouwen dat je rond de buik begint aan te komen. In plaats van peervormig te zijn kan je lichaam appelvormig worden. De vetopslag rond de heupen en dijen verplaatst zich naar de buik. Hierdoor neemt de taille af en kun je een ronder lichaam krijgen.
Een andere verandering is de lichaamscompositie: vet neemt in hoeveelheid toe en de spieren nemen af. Daarnaast kan de botdichtheid ook afnemen, waardoor je houding verandert. Je kunt bijvoorbeeld meer gebogen gaan lopen, of de nek en schouders komen meer naar voren te staan.
Een derde verandering die veel vrouwen noemen is de verandering van de borsten. De omvang en de vorm van de borsten veranderen vaak tijdens de overgang. Ze worden minder stevig, de huid wordt dunner en de maat van je cup size kan veranderen. Sommige vrouwen krijgen grotere borsten tijdens de overgang door veranderingen in de hormoonhuishouding.
De laatste verandering die vrouwen vaak noemen, en vooral in de eerste fase van de overgang, is het gebrek aan energie.
Heb je invloed op de veranderingen?
Bepaalde veranderingen die plaatsvinden in je lichaam tijdens de overgang kun je niet stoppen. Je hebt echter wel degelijk invloed op sommige gevolgen van deze hormonale veranderingen. Zo zou je bijvoorbeeld je dieet kunnen aanpassen. Hierdoor kun je voorkomen dat je veel in gewicht aankomt. Combineer een gezond dieet met conditie- en krachttraining en je voorkomt de afname van spieren en botdichtheid. Je zorgt dan voor een gezond lichaam, met sterke spieren, een gezonde spijsvertering, een rechte houding door sterke botten en je houdt je energieniveau op peil.
Tips
Maak gebruik van de volgende tips om lichamelijke veranderingen tijdens de overgang tegen te gaan:
- Pas je dieet aan om ervoor te zorgen dat je niet in gewicht aankomt. Hierdoor voorkom je ook vetopslag rond de buik, je behoudt een taille.
- Ga bewegen! Een combinatie van conditie- en krachttraining is het beste. Dit heeft heel veel voordelen: Sterk hart, spieren blijven op peil, goed voor je houding en je voelt je energieker.
- Accepteer de verandering. Je gaat een hele andere levensfase in, veranderingen zijn onvermijdelijk. Durf je open te stellen voor deze nieuwe periode in je leven.
Conclusie
Waarom verandert je lichaam tijdens de overgang? Dit gebeurt onder invloed van hormonen, die ervoor zorgen dat je onvruchtbaar wordt. De veranderingen brengen je in een andere fase van je leven.
Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang
De overgang kan vervelende klachten met zich meebrengen, zowel lichamelijk als psychisch. Jouw voedingspatroon is daarom heel belangrijk tijdens de overgang. Bepaalde voedingsmiddelen zouden je bijvoorbeeld kunnen helpen om bepaalde klachten te voorkomen. Er bestaan veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan.
Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen:
- Waarom je naar je lichaam moet luisteren tijdens de overgang
- Te weinig of minder gaan eten tijdens de overgang: is dat slim?