Hoe worden opvliegers veroorzaakt en wat zijn de symptomen?
Tijdens de overgang zijn opvliegers één van de meest voorkomende klachten van vrouwen. Het kan even schrikken zijn als je niet weet wat er aan de hand is, maar opvliegers zijn volkomen normaal. Een opvlieger overkomt je spontaan, en vaak op momenten dat het niet uitkomt. Er is geen duidelijke oorzaak voor aan te wijzen. Vaak ontstaan de symptomen van een opvlieger rond je hals en gezicht en dit spreidt zo uit naar de rest van je lichaam.
Vooral opvliegers die tijdens de overgang ontstaan zijn enorm onvoorspelbaar. Ze kunnen onder andere worden veroorzaakt door emotionele stress, maar ook het gebruik van alcohol of bepaalde voedingsmiddelen kunnen een rol spelen. Nachtelijk zweten en opvliegers ontstaan door een daling van het hormoon oestrogeen tijdens de overgang. Maar wat is de overgang precies en wat zijn de symptomen van opvliegers? In dit blog leggen we het aan je uit.
Wat is de overgang?
De overgang is een natuurlijke periode is het leven van een vrouw. Het is de periode waarin een vrouw van vruchtbaar naar niet meer vruchtbaar gaat. Uiteindelijk word je niet meer ongesteld. Overgang en menopauze worden vaak gebruikt alsof het hetzelfde is, al is dit niet het geval. De menopauze geeft de laatste menstruatie aan. Gemiddeld zijn vrouwen 51 jaar als ze voor het laatst ongesteld zijn. De overgang is de hele periode om de laatste menstruatie heen. Gemiddeld start de overgang tussen het 40e en 50e levensjaar.
Niet iedere vrouw heeft klachten door de overgang. 20% heeft helemaal geen last van overgangsklachten. De overige 80% ervaart wel klachten, al hoeven dit niet perse ernstige klachten te zijn. De meest voorkomende klacht is een verandering in het menstruatiepatroon.
Je wordt onregelmatig ongesteld. Het kan zijn dat er een kortere of langere tijd zit tussen twee menstruaties. Het kan ook voorkomen dat je langer of korter ongesteld bent dan normaal. Sommige vrouwen krijgen last van heftige menstruaties, waarbij ze meer bloed verliezen, terwijl andere vrouwen juist minder bloedverlies hebben.
Ook de klachten die gepaard gaan met de menstruatie kunnen veranderen. Denk dan bijvoorbeeld aan buikpijn, hoofdpijn of rugpijn. Het kan zijn dat je deze klachten voor het eerst krijgt, of dat ze heftiger zijn dan normaal.
Wat zijn opvliegers?
Een opvlieger is een plotseling opkomende golf van warmte in je bovenlichaam. Je voelt een warme gloed opkomen en je gezicht wordt knalrood. Je kunt ineens gaan zweten, terwijl daar helemaal geen aanleiding toe is. Een opvlieger ontstaat door een verstoorde berichtgeving aan de hypofyse, veroorzaakt door een daling in de oestrogeen productie. Je hersenen krijgen onterecht het signaal dat je lichaam te warm is, waardoor het afkoelmechanisme in werking wordt gezet. Een opvlieger duurt gemiddeld 30 seconden tot een minuut, als kun je nog 15 minuten last houden van de symptomen die veroorzaakt worden door de opvlieger.
Wat zijn de symptomen van een opvlieger?
Je kunt een opvlieger herkennen aan de volgende symptomen:
- Overmatig zweten;
- Hartkloppingen;
- Hoofdpijn;
- Duizeligheid;
- Het afwisselend bloedheet hebben en koude rillingen hebben;
- Een (diep)rode gelaatskleur;
- Een opgejaagd gevoel;
- Vlagen van misselijkheid.
Hoe intens een opvlieger is, en de symptomen die daarmee gepaard gaan, verschillen van moment tot moment en van vrouw tot vrouw. Sommige vrouwen hebben alleen lichte klachten, zoals het gevoel van een warme gloed die door het lichaam gaat. Andere vrouwen worden badend in het zweet wakker, met hartkloppingen en duizeligheid.
Wil je je opvliegers onder controle houden? Dan is het belangrijk om te weten waar ze door getriggerd worden. Je kunt hier achter komen door een dagboekje bij te houden.
Heb je een dag veel last gehad van stress en had je die dag toevallig ook veel last van opvliegers? Of ben je een avondje uit geweest en heb je wat wijntjes gedronken? Heb je de dag daarna meer last van opvliegers? Het bijhouden van een dagboek helpt je om de oorzaken te herkennen en hier gepaste actie op te ondernemen.Een gezonde levensstijl is erg belangrijk als je de symptomen van de overgang wilt verminderen.
Wat kun je doen tegen opvliegers?
Er zijn een aantal factoren die je kunnen helpen om opvliegers te verlichten en zelfs te voorkomen. Het dragen van ventilerende en niet te strakke kleding helpt om de symptomen van opvliegers te verminderen. Draag je kleding in laagjes, zodat je iets uit kunt trekken als je het te warm krijgt.
Zorg voor zo min mogelijk stress in je leven. Wat zijn factoren die jou stress veroorzaken? Zijn het de meldingen op je telefoon? Zet deze dan uit.
Let goed op je ademhaling. Als je op een rustige manier ademhaalt kun je opvliegers verminderen en zelfs voorkomen. Je kunt je ademhaling trainen door regelmatig te mediteren. Vermijdt daarnaast situaties die je hartslag verhogen.
Denk om je voeding. Eet geen pittige of gekruide gerechten en matig je alcohol inname. Stop met roken. Vrouwen die roken, blijken eerder, vaker en langer last te hebben van opvliegers. Ook warme dranken, als koffie en thee, kunnen ervoor zorgen dat je bloeddruk hoger wordt.
Zorg voor voldoende beweging. Wandel, fiets of zwem minstens een half uur per dag.
Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang
Jouw voedingspatroon is heel belangrijk tijdens de overgang. Zo zou je bijvoorbeeld opvliegers kunnen verminderen door bepaalde voedingsstoffen te vermijden. Er bestaan veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.
Voedingsplan op maat
Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen:
- Wat te doen bij opvliegers in de overgang?
- Voedingsadvies bij opvliegers
- Waarom krijg je last van stemmingswisselingen in de overgang?