Menstruatieklachten tijdens de overgang: wat nu? | Bianca Talens
Alles over menstruatieklachten en de overgang
Overgangsklachten
Bianca Talens
Overgangsklachten
08/16/2021
3 min

Alles over menstruatieklachten en de overgang

08/16/2021
3 min

Nachtzweten, opvliegers en hartkloppingen; heb jij er ook last van? De meeste vrouwen van middelbare leeftijd zullen dit herkennen. Sommigen hebben er meer klachten van dan anderen, maar duidelijk is dat de hormonale veranderingen in ons lichaam ons flink wat last kunnen bezorgen. Hoe zit dat eigenlijk met menstruatieklachten en de overgang? In dit blog kun je er alles over lezen.

Wat is de overgang?

De overgang is een bepaalde periode in het leven van vrouwen, deze start bij de meeste vrouwen als ze rond de 40 jaar zijn. Sommige vrouwen hebben last van overgangsverschijnselen tot hun 60ste jaar. De overgang heeft te maken met de vruchtbaarheid van een vrouw, deze verdwijnt in de loop van deze jaren geheel. Dat betekent dus dat de menstruatieklachten ook zullen veranderen. In de eerste jaren verloopt de menstruatie onregelmatiger en vaak heviger. In de loop van de jaren zal de menstruatie compleet verdwijnen. Dit wordt de menopauze genoemd.

Menstruatieklachten en de overgang

Een kwart van alle Nederlandse vrouwen heeft last van een hevige overgang. Ze krijgen last van allerlei klachten waarvan de menstruatie er één is. Meestal is verandering in de menstruatie het eerste teken voor een vrouw dat zij in de overgang is. Deze veranderingen kunnen zeer verschillend zijn; bij sommige vrouwen duurt de menstruatie korter, anderen hebben er duidelijk meer last van en krijgen flinke bloedingen.

De oorzaak hiervan ligt in de verandering van de hormonen in je lichaam. De productie van vrouwelijke hormonen neemt namelijk af, dat geldt voor het oestradiol, maar ook voor oestrogeen en progesteron. Deze laatste twee hormonen worden aangemaakt in de eierstokken. De afname hiervan zorgt voor ontregeling van het baarmoederslijmvlies, hierdoor krijg je verschillende menstruatieklachten:

De menstruatie vermindert of blijft geheel uit

De afname van de productie van het hormoon progesteron zal als eerste plaatsvinden. Je kunt hierdoor minder last krijgen van de menstruatie. Het blijft weg, het is veel minder of de menstruatie duurt veel korter.

Klachten menstruatie overgang

Flinke menstruatieklachten

De aanmaak van progesteron verdwijnt gedurende de overgang steeds meer en wordt onregelmatiger. Een gevolg is dat er in de baarmoeder meer slijmvlies wordt opgebouwd. De heftigheid van de menstruatie kan hierdoor toenemen; je verliest veel meer bloed dan normaal. Dit kan flinke gevolgen hebben in het dagelijkse leven.

Sommige vrouwen moeten zelfs elke maand een week verzuimen van werk omdat ze te veel last hebben. Hiervoor kun je je tegenwoordig laten behandelen, maar de klacht kan ook een andere oorzaak hebben, zoals een vleesboom. Als de menstruatie jouw leven dusdanig beïnvloedt dat je niet kan functioneren, neem dan contact op met je huisarts.

De menstruatie duurt langer

Niet alleen de heftigheid, maar ook de duur van de menstruatie wordt gecontroleerd door het hormoon progesteron. Wanneer de aanmaak hiervan vermindert, kan een gevolg zijn dat de menstruatie langer duurt dan gebruikelijk.

Je krijgt last van tussentijds bloedverlies en/of stolsels bij de menstruatie

Sommige vrouwen krijgen last van tussentijds bloedverlies in de overgang. Tevens kunnen er tijdens de menstruatie stolsels in het bloed zitten. Meestal is dit een normale en gebruikelijke klacht. Deze klachten kunnen echter ook een andere oorzaak hebben, bijvoorbeeld een ontsteking of poliepen in de baarmoeder. Je doet er daarom verstandig aan om een afspraak bij de huisarts te maken als je deze menstruatieklachten hebt.

In de laatste fase stopt de menstruatie geheel

De menopauze is een aanduiding voor het geheel stoppen van de menstruatie. Voordat dit moment nadert zal de tijd tussen twee menstruaties steeds langer worden. Uiteindelijk stopt de menstruatie helemaal. Je kunt zeggen dat de menopauze heeft plaatsgevonden als je een jaar lang geen menstruatie meer hebt gehad.

Begeleiding vrouwen in de overgang

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

Wist je dat jouw voedingspatroon erg belangrijk is tijdens de overgang? Door het eten verminderen je overgangsklachten. Helaas bestaan er veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.

Voedingsplan op maat

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: