Opgeblazen gevoel tijdens overgang: hoe kom dit en wat heeft dit te maken met wat je eet?
Heb jij last van een opgeblazen gevoel? Dit kan een gevolg zijn van de menopauze. Een opgeblazen gevoel tijdens de overgang wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door ophoping van gas in de darmen. Gelukkig zijn er manieren om het opgeblazen gevoel te voorkomen en om te zorgen dat de klachten minder worden als je er regelmatig last van hebt. In dit blog kun je er alles over lezen.
Kan een opgeblazen gevoel met de overgang te maken hebben?
Veel mensen hebben last van een opgeblazen gevoel. Je kunt dit beschrijven als een soort druk op de buik die als ongemakkelijk wordt ervaren. De buik kan opgezet zijn, dik en strak aanvoelen en het kan een benauwd gevoel geven. Deze druk wordt in veel gevallen veroorzaakt door gas dat aanwezig is in het maag-darmkanaal, maar het kan ook gaan om vocht dat vastgehouden wordt. Gevolgen van het opgeblazen gevoel zijn een ongemakkelijke druk, een maag die opzwelt en tijdelijke gewichtstoename.
Een opgeblazen gevoel tijdens de overgang is een veelgehoorde klacht. De overgang zorgt voor een verandering van de hormoonbalans. Het lichaam maakt zich op om minder oestrogeen aan te gaan maken, maar in het begin van de overgang kan de oestrogeenspiegel juist hoger zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je lichaam vocht gaat vasthouden, ook in het maag-darmkanaal. Dit zorgt voor een opgeblazen gevoel.
Je lichaam is altijd in verandering, maar vooral tijdens de overgang. Dat betekent ook dat je spijsvertering anders gaat functioneren. Deze veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je een opgeblazen gevoel krijgt in de buik. Daarnaast zijn er nog andere factoren die meespelen, zoals:
- Heb je last van stress, door de overgang of vanwege andere redenen? Dit kan doorspelen op je spijsvertering. Mensen die stress ervaren ademen ook vaak niet goed, zo kun je lucht inslikken door stress waardoor er een ophoping van lucht in de maag en darmen ontstaat;
- De spijsvertering vertraagt naarmate we ouder worden;
- Je volgt een ander dieet dan je voorheen deed;
- Je eet hetzelfde terwijl je minder bent gaan bewegen.
Opgeblazen gevoel verminderen door dieet aan te passen
Een opgeblazen gevoel tijdens de overgang komt vaak voor, het is vaak een gevolg van de veranderingen in je lichaam. Je dieet heeft er in veel gevallen echter ook mee te maken. Iedereen heeft een anders werkende spijsvertering; de een krijgt veel gasvorming door peulvruchten, een ander kan niet tegen koolzuurhoudende dranken en sommigen verteren dierlijke vetten slecht en krijgen gasvorming van eieren en vlees. Het kan ook zijn dat je niet tegen gluten kan. Heb je vaak een opgeblazen gevoel na het eten van brood of pasta? Dan kan het verstandig zijn om je te laten controleren op glutenintolerantie.
De ervaring van veel vrouwen in de overgang is dat ze gasvorming krijgen van producten waar ze voorheen wel tegen konden. Het is in zo’n geval zaak om je dieet aan te passen. Het kan even een zoektocht zijn om de oorzaak te vinden. Om je hierbij te helpen kun je bijvoorbeeld een notebook bijhouden waarin je opschrijft wat je gegeten hebt, maar bijvoorbeeld ook of je die dag stress ervaren hebt.
Dingen die je kunt doen tegen een opgeblazen gevoel
Een opgeblazen gevoel kun je alleen maar oplossen door het lucht eruit te laten wat in je zit. De beste behandeling tegen een opgeblazen gevoel is dan ook het voorkomen ervan. De volgende aanpassingen kunnen je daarbij helpen:
- Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt, hierdoor blijft de spijsvertering soepel en ga je verstopping tegen.
- Blijf bewegen! Ik raad aan om regelmatig te gaan sporten, maar beweging zoals wandelen of fietsen is ook goed. Hiermee hou je je metabolisme op gang, je voeding wordt beter verteerd en je vochthuishouding blijft op peil.
- Ga na welke voedingsmiddelen gas bij je veroorzaakt en vermijd deze. Het gaat vaak om bonen, koolsoorten of vet eten.
- Drink geen koolzuurhoudende dranken, deze zorgen voor extra gas in de maag.
- Neem geen kauwgom, hierdoor ga je lucht inslikken.
- Stop met roken, ook dit zorgt voor lucht in je darmen, daarnaast is het heel ongezond.
- Eet vooral hele en onbewerkte producten en zorg ervoor dat je niet te veel zout binnenkrijgt.
- Door probiotica te eten hou je de spijsvertering gezond. Probiotica zit in producten als yoghurt, zuurkool en kefir.
- Eet kleine maaltijden en eet langzaam.
Vraag jezelf af of je vaak last hebt van stress. Probeer dit te verminderen.
Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang
De overgang kan vervelende klachten met zich meebrengen, zowel lichamelijk als psychisch. Jouw voedingspatroon is daarom heel belangrijk tijdens de overgang. Bepaalde voedingsmiddelen zouden je bijvoorbeeld kunnen helpen om bepaalde klachten te voorkomen. Er bestaan veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan.
Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen:
- Last van buikvet tijdens de overgang: wat kun je eraan doen?
- Een opgezette buik tijdens de overgang
- Buikpijn tijdens de overgang