Wat is de relatie tussen cholesterol en de overgang?
Tijdens de overgang merk je dat er veel in je lichaam verandert. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van opvliegers, stemmingswisselingen, hoofdpijn en je kunt aankomen in gewicht. Ook je cholesterolgehalte kan stijgen in deze periode. Maar hoe kan dat? En wat kun je eraan doen? In dit blog vertellen we je er meer over.
Wat is cholesterol?
Ieder mens heeft cholesterol nodig om te kunnen leven. Het is een stof die een beetje vettig is. Cholesterol is nodig als grondstof om geslachtshormonen en bijnierhormonen te maken en als bouwstof voor onze lichaamscellen. Het heeft dus een hele belangrijke functie in ons lichaam.
Veel mensen denken dat we cholesterol binnenkrijgen via ons voedsel, maar dit is maar voor een klein gedeelte het geval. Het grootste gedeelte aan cholesterol wordt aangemaakt door de lever. Toch heeft de voeding die we eten invloed op het cholesterolgehalte. Als je veel vette dingen eet, dan kan het cholesterolgehalte flink stijgen. Denk dan bijvoorbeeld aan vette boter. Een te hoog cholesterolgehalte kan leiden tot hart-, en vaatziekten.
Wat doet de cholesterol tijdens de overgang?
Je cholesterol wordt hoger naarmate je ouder wordt. Je cholesterolgehalte is nooit helemaal hetzelfde, deze waarden schommelen vaak, zelfs per dag.
Tijdens de overgang daalt het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Dit hormoon zorgt ervoor dat je als vrouw een eisprong krijgt. Omdat de oestrogeen productie daalt, ervaar je in je lichaam een aantal veranderingen.
Klachten zijn dan vaak onvermijdelijk. Niet alleen schommelt het hormoon oestrogeen, het cholesterolgehalte schommelt mee. Het vetgehalte en de vetopslag raakt hierdoor in de war en verplaatst naar de bovenkant van het lichaam. Het cholesterol wordt hierdoor verhoogd.
Wat is goed en wat is slecht cholesterol?
Als we het over cholesterol hebben, kunnen we een onderscheid maken tussen goed en slecht cholesterol.
HDL staat bekend als goed cholesterol. Het beschermt je lichaam tegen het ontstaan van hart-, en vaatziekten. HDL is verantwoordelijk voor de afvoer van slechte deeltjes cholesterol naar de lever, die deze deeltjes vervolgens volledig afbreekt.
Slecht cholesterol staat bekend onder de naam LDL. Is het LDL gehalte te hoog, dan vernauwen de aderen zich en kunnen ze dichtslibben. LDL deeltjes zorgen ervoor dat er in de bloedvaten een ophoping ontstaat.
Als tijdens de overgang het cholesterolgehalte stijgt in je lichaam, dan neemt het slechte cholesterol de overhand. Dit kan ervoor zorgen dat de aderen dichtslibben en dat de kans groter wordt op hart-, en vaatziekten.
Kun je zelf je cholesterol verlagen?
Het is mogelijk om je cholesterol onder controle te houden tijdens de overgang. Je kunt dit doen op de volgende manieren:
Gezonde voeding
Door gezond en gevarieerd te eten kun je zelf je cholesterol verlagen. Pas op met vet voedsel! Kies voor onverzadigd vet in plaats van verzadigd vet. Eet veel fruit, groentes en vezels.
Stop met roken
Als je rookt heb je meer kans op het ontwikkelen van hart-, en vaatziekten. Ook kan stoppen met roken helpen om de overgangsklachten te verminderen.
Beweeg voldoende
Regelmatig bewegen helpt om je cholesterol onder controle te houden.
Vervang zuivelproducten
Zuivelproducten zitten vol met verzadigd vet. Kies daarom voor een plantaardige variant op basis van haver of soja.
Cholesterol laten checken
Ben je in de overgang? Dan is het verstandig om je cholesterol regelmatig te laten checken. Je kunt dit heel gemakkelijk bij de huisarts laten doen middels een bloedonderzoek. Tegenwoordig zijn er ook zelftesten te koop, bij bijvoorbeeld een apotheek, maar deze zijn niet altijd even betrouwbaar. Je kunt het beste een bloedonderzoek aanvragen via je huisarts; deze zal je dan doorverwijzen. De uitslag heb je vaak binnen drie dagen binnen en deze kun je dan vervolgens met je huisarts bespreken.
Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang
Een gezond voedingspatroon helpt je om je cholesterol onder controle te houden, maar dat niet alleen. Als je gezond en gevarieerd eet kun je ook heel wat andere overgangsklachten verminderen.
Wist je dat jouw voedingspatroon erg belangrijk is tijdens de overgang? Door het eten verminderen je overgangsklachten. Helaas bestaan er veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.
Voedingsplan op maat
Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diƫten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen:
- Wat voor invloed heeft de inname van suiker op de overgang?
- Welke voedingsmiddelen kunnen overgangsklachten verergeren?
- Wat is het effect van conserveringsmiddelen op de overgang?