Hoofdpijn of migraine tijdens de overgang: wat nu? 0
Hoofdpijn en de overgang
Overgangsklachten
Bianca Talens
Overgangsklachten
08/31/2021
4 min

Hoofdpijn of migraine tijdens de overgang: wat nu?

08/31/2021
4 min

Veel mensen hebben last van hoofdpijn, vrouwen over het algemeen meer dan mannen. Bij sommige vrouwen kan de pijn zo heftig zijn, dat het gevolgen heeft voor hun functioneren in het dagelijks leven. Sommige vrouwen kunnen niet tegen licht of geluid, anderen zijn misselijk van de pijn en liggen vaak dagenlang in bed.

Hoofdpijn kan een gevolg zijn van de overgang. Door hormonale veranderingen krijgen vrouwen in de overgang vaak last van hoofdpijn, meestal gebeurt dit tijdens de menstruatie. In dit blog kun je alles lezen over hoofdpijn tijdens de overgang en wat je er zelf aan kunt doen.

Hoofdpijn bij vrouwen

Het is een feit dat vrouwen vaker last hebben van hoofdpijn dan mannen. De momenten met hoofdpijn worden grotendeels veroorzaakt door hormonale veranderingen. Deze veranderingen vinden daarom vooral plaats tijdens de puberteit en in de overgang. Meer dan de helft van de vrouwen heeft hoofdpijn tijdens de menstruatie. Dit wordt dan ook vaak menstruatie migraine genoemd. Het is meestal moeilijker om uit deze menstruatie migraines te komen dan uit migraines die niet tijdens de menstruatie plaatsvinden.

De gevolgen van hoofdpijn bij vrouwen zijn dan ook vaak groot. Veel vrouwen die menstruatie hoofdpijn hebben kunnen amper normaal functioneren. De migraine aanvallen kunnen ook tijdens andere levensfases plaatsvinden, zoals na een bevalling of als je borstvoeding geeft. Dit zijn momenten van grote hormonale veranderingen. Voor de meeste vrouwen geldt daarom dat de hormonale hoofdpijn zal afnemen als de hormonale balans weer gevonden is. Na de overgang zullen de migraine hoofdpijnen dus waarschijnlijk verleden tijd zijn.

De relatie tussen hoofdpijn en de overgang

De oorzaak van hoofdpijn tijdens de overgang ligt bij hormonen. In de overgang verandert de hormoonhuishouding. Bepaalde hormonen, zoals oestrogeen, worden minder aangemaakt. Oestrogeen zorgt onder andere voor de vruchtbaarheid van een vrouw. De daling van het oestrogeen in het lichaam zorgt ervoor dat vrouwen migraine hoofdpijn kunnen krijgen, zeker als je daar gevoelig voor bent.

De overgang kan dus een reden zijn van hoofdpijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Hoofdpijn kan namelijk vele oorzaken hebben; stress, te weinig slaap, onregelmatige werktijden, ongezonde voeding, te weinig drinken, hoog gevoeligheid, hoge bloeddruk etc.

Voor veel vrouwen in de overgang geldt echter dat ze steeds vaker hoofdpijnklachten hebben. Bij veel vrouwen verergeren de klachten, andere vrouwen krijgen voor het eerst last van hoofdpijn wanneer ze in de overgang zijn. Als je niet meer regelmatig menstrueert, dan kun je ook meer last krijgen van spanningshoofdpijn. Door de onregelmatige menstruatie, schommelt de hormoonhuishouding ook steeds meer. Dat kan resulteren in hoofdpijn.

last van hoofdpijn in de overgangDe gevolgen van hoofdpijn voor het dagelijks leven

Hoofdpijn kan grote gevolgen hebben in het dagelijkse leven. Het kan het functioneren van een vrouw compleet en letterlijk platleggen. Je kunt niet meer naar je werk, het huishouden doen, boodschappen doen of überhaupt genieten van je leven. Hierdoor kun je problemen krijgen met je werkgever en het kan gevolgen hebben voor je mentale welzijn. Het is daarom belangrijk om open en eerlijk met je werkgever en je naasten te communiceren over de klachten die je hebt.

Wat voor soort hoofdpijn kun je krijgen?

Tijdens de overgang kun je last krijgen van verschillende types hoofdpijn zoals:

  • Migraine
  • Spanningshoofdpijn
  • Clusterhoofdpijn

Je doet er goed aan om erachter te komen van wat voor soort hoofdpijn je last hebt. Hierdoor kun je de hoofdpijn eventueel voor zijn of behandelen.

Migraine tijdens de overgang

In Nederland wordt geschat dat twee tot drie miljoen mensen migraine hebben. Vrouwen hebben drie keer zoveel last van migraine dan mannen. Het is een chronische hersenziekte, waarbij de bloedvaten in het hoofd een grote rol spelen. Bij een aanval gaan de vaten in het hoofd eerst vernauwen, waardoor de hersenen minder doorbloed raken. Daarna volgt een vaatverwijding, wat leidt tot de hevige aanvallen van hoofdpijn. Migraine is voor de buitenwereld een onzichtbare ziekte, terwijl de impact voor iemand met migraine groot is.

Ruim 50% van de migrainepatiënten lijdt aan een magnesium tekort. Ruim voldoende magnesium is belangrijk omdat het de stressbestendigheid verbetert, het bloedvat krampen tegengaat, de hormoonhuishouding verbetert en de gevoeligheid van de hersenen voor migraine doet afnemen. Magnesium kan ook verlichting geven bij een opkomende migraine aanval of soms een aanval kan tegenhouden. Magnesiumrijke voeding: volle granen, gedroogd fruit, noten, vette vis, spinazie, kikkererwten en bananen.

Bijna alle patiënten zijn gevoelig voor voedingsmiddelen die als het ware een aanval uitlokken. Denk hierbij aan chocolade, oude kaas, bewerkt of gedroogd vlees, alcohol. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat lactose-intolerantie, de meest voorkomende vorm van voedselintolerantie, en het gebruik van zuivelproducten zoals melk, kan leiden tot migraine.

Zelfhulp bij hoofdpijn tijdens de overgang

Veel vrouwen hebben last van hoofdpijn tijdens de overgang. Gelukkig kun je hier vaak zelf iets aan doen. De volgende tips kunnen je helpen:

  • Hou een dagboek bij waarin je de menstruatie bijhoudt en eventuele hoofdpijn. Deze kun je meenemen naar je huisarts;
  • Vermijd situaties die hoofdpijn veroorzaken; drukte, harde geluiden, geuren, fel licht etc.
  • Zorg voor voldoende slaap en rust;
  • Leef regelmatig en beweeg;
  • Maak niet te veel gebruik van pijnstillers, zoals paracetamol;
  • Doe ontspanningsoefeningen;
  • Ga regelmatig naar buiten, liefst in de natuur;
  • Overleg met de bedrijfsarts voor eventuele aanpassingen op je werk;
  • Drink voldoende en wees matig met alcohol;
  • Let op je voeding, eet zo min mogelijk snelle suikers.

Begeleiding vrouwen in de overgang

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

Wist je dat jouw voedingspatroon erg belangrijk is tijdens de overgang? Door het eten verminderen je overgangsklachten. Helaas bestaan er veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.

Voedingsplan op maat

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: