Hormoonbuik: wat is het en hoe kom je er vanaf?

De hormoonbuik; heb je daar weleens van gehoord? Als je wilt afvallen, dan gaat het vaak om bepaalde plekken van je lichaam waar je wel wat gewicht zou willen verliezen. Bekende regio’s zijn de heupen en de buik. Een bekend fenomeen tijdens de overgang is dat je vet gaat opslaan op de buik, terwijl het voorheen vooral rond je heupen zat. Hierdoor verandert je lichaam ineens van vorm, waardoor je onzeker over jezelf zou kunnen worden.

Wat is de hormoonbuik precies, maar vooral: Hoe kom je er vanaf? In dit blog ga ik dieper op dit onderwerp in en ik geef je tips hoe je van je hormoonbuik af kunt komen.

Wat is de hormoonbuik?

De hormoonbuik is een term die gebruikt wordt door sporters en gezondheidscoaches om vetopslag op de buik te beschrijven die ontstaat door hormonale disbalans. Vet slaat zich op verschillende plekken van ons lichaam op, de buik is één daarvan. In principe is het een natuurlijk proces wanneer je meer calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt. Het overschot aan calorieën wordt dan opgeslagen als vet om later ingezet te kunnen worden als energie. Dus als je niet actief bent, en je eet ongezond of meer dan je nodig hebt, dan slaat vet zich op en kom je gewicht aan.

Maar er zijn ook mensen die wel op hun eten letten en actief zijn, maar toch vetopslag op hun buik hebben. Ondanks hun idee dat ze gezond leven, hebben ze toch een buikje. In zulke gevallen spreken we van een hormoonbuik.

Hoe herken je een hormoonbuik?

Een hormoonbuik is te herkennen door vetopslag op de buik, terwijl de rest van het lichaam wel slank is. Het lichaam kenmerkt zich dus door een slank of zelfs gespierd uiterlijk, behalve op de buik. De buik kan strak en opgezet zijn, dan vindt vetopslag plaats tussen de organen, maar in de meeste gevallen zit het vet onderhuids bij een hormoonbuik. We hebben het dan over de welbekende vetrolletjes op de buik.

Kortom: Is jouw lichaam over het algemeen slank, dus weinig vetopslag op de benen, armen, rug, borst en heupen en concentreert het aanwezige vet zich vooral op de buik? Dan heb je een hormoonbuik.

Oorzaken van een hormoonbuik

Een hormoonbuik kan verschillende oorzaken hebben. Dit zijn de meest bekende:

Overgang

In de overgang verandert je complete hormoonhuishouding. Dit heeft vele gevolgen, je zult ze vast herkennen: Opvliegers, je maandelijkse cyclus verandert, stemmingswisselingen, maar ook je lichaam verandert. Door de verandering van de hormoonbalans ga je plots vet opslaan op plekken waar dat voorheen nooit gebeurde: op de buik.

Stress en cortisol

De hormoonbuik wordt ook wel een stressbuik of cortisolbuik genoemd. Cortisol is een hormoon dat door stress aangemaakt wordt. Stress zet het lichaam in overlevingsmodus. Het schakelt de spijsvertering uit en zorgt ervoor dat calorieën zich in vet omzetten, dat zich op de buik opslaat.


Hormonale veranderingen

De afname van testosteron bij mannen als ze ouder worden, hormonale veranderingen bij vrouwen in de overgang, aanmaak van cortisol door stress. Het zijn allemaal oorzaken van hormonale veranderingen die voor een hormoonbuik kunnen zorgen. Er zijn nog meer oorzaken hiervan, zoals slaapgebrek, te veel suikers eten, te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen etc.

Leefstijl en dieet

Hierboven heb ik het al genoemd; de hormoonbuik komt door hormonale disbalans en veranderingen. Een belangrijke oorzaak bij veel mensen is hun leefstijl en dieet. Zelfs mensen die gezond denken te leven kunnen verbeterpunten aanbrengen in hun leefstijl en dieet. Hun hormoonbuik is daar het levende bewijs van.

Hoe pak je een hormoonbuik aan?

Wil je van de hormoonbuik afkomen? Maak dan gebruik van de volgende tips:

Leefstijl

Om je hormonen in balans te laten zijn is een gezonde leefstijl heel belangrijk. Zorg voor voldoende slaap (7 tot 8 uur) en een vast slaappatroon waar de smartphone geen rol in speelt. Volg een gezond dieet op basis van pure producten. Beperk zoveel als mogelijk de inname van alcohol, suikers en ongezonde vetten.

Spiermassa opbouwen

Hoe meer spieren je hebt, des te hoger je spijsvertering en verbranding werkt. Al die spieren moeten namelijk gevoed worden met energie. Als je van vet op de buik af wilt komen, dan doe je er goed aan om te gaan sporten, maar dan vooral krachttraining!

Stressbeheer

Het stresshormoon cortisol is vaak de oorzaak van de hormoonbuik. Doe daarom aan stressbeheer, zoals meditatie, ademhalingsoefeningen en mindfulness.

Kun je van de hormoonbuik afkomen? Jazeker!

Als je in de overgang bent kun je er niet aan ontkomen dat je hormoonhuishouding gaat veranderen. Het zal daarom zeker van invloed zijn op waar vet zich gaat opslaan op je lichaam. Toch kun je van de hormoonbuik afkomen. Wil je dit doen, dan moet je de focus leggen op je leefstijl. Volg een gezond dieet, slaap voldoende, sport en doe aan stressbeheer.

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

De overgang kan vervelende klachten met zich meebrengen, zowel lichamelijk als psychisch. Jouw voedingspatroon is daarom heel belangrijk tijdens de overgang. Bepaalde voedingsmiddelen zouden je bijvoorbeeld kunnen helpen om bepaalde klachten te voorkomen.

Er bestaan veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan.

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug.

Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact