Kun je vaginale klachten krijgen door de overgang?
Heb je pijn na het plassen als je afveegt, pijn tijdens het vrijen of last van je vagina als je op je fietszadel zit? Dit zijn allen gevolgen van vaginale klachten door verandering van de hormoonspiegel tijdens de overgang. Het lichaam van de vrouw maakt tijdens de overgang minder oestrogeen aan.
Dit hormoon zorgt er in de vruchtbare periode voor dat je vagina goed doorbloed blijft. Het weefsel blijft daardoor soepel, maar tegelijkertijd stevig. Als je opgewonden bent dan zal het vocht afgeven, dit maakt het makkelijker en plezieriger om seks te hebben. Vaginale klachten tijdens de overgang komen bij veel vrouwen voor, maar kun je er ook iets aan doen?
Hoe ontstaan vaginale klachten tijdens de overgang?
Tijdens de overgang daalt de aanmaak van het hormoon oestrogeen steeds meer. Na de laatste menstruatie is de aanmaak op zijn dieptepunt. Hierdoor wordt de doorbloeding van huid minder, dat geldt ook voor de vagina. Het zogenaamde epitheelweefsel van de vagina slinkt en de vagina gaat minder vocht afgeven. Je kunt hier verschillende klachten door krijgen zoals pijn, jeuk en irritaties. Er kunnen zelfs kleine wondjes ontstaan. Daarnaast zorgt het dunne weefsel ervoor dat je vagina meer vatbaar wordt voor infecties.
De overgang verloopt voor iedere vrouw anders. Sommige vrouwen hebben geheel geen last van overgangsklachten, anderen hebben er juist veel last van. Van alle vrouwen na de menopauze heeft ongeveer 40% last van vaginale klachten. Als je diabetes hebt, dan heb je er vaak meer last van dan andere vrouwen.
Een andere vaginale klacht die vaak ontstaat tijdens de overgang is dat er een nare geur van je vagina kan komen. Dit komt ook door hormonale veranderingen. De zuurgraad van de huid verandert, waardoor er meer bacteriën bij de vagina kunnen ontstaan. Hierdoor kun je afscheiding krijgen dat stinkt.
Daarnaast veranderen de urinewegen ook onder invloed van verminderde doorbloeding. De gevolgen hiervan kunnen zijn dat je vaker moet plassen en dat je moeite hebt om je plas op te houden. Het is logisch dat deze klachten flinke gevolgen kunnen hebben op je leven, zowel lichamelijk als mentaal.
Wat zijn de gevolgen?
Vaginale droogheid heeft nogal wat gevolgen. Voor sommige vrouwen geldt dat het zelfs lastig wordt om lang op een stoel te zitten. De klachten zijn altijd lastig om mee om te gaan, niet alleen door de pijn, maar je kunt er ook onzeker van worden. Tevens heeft het voor veel vrouwen gevolgen voor hun seksleven. Pijn tijdens het vrijen is gewoon niet fijn. Voor veel stellen betekent dit dat ze geen seksueel contact meer hebben. Het is het best om hier open over te praten en om elkaars behoeftes te bespreken.
Seks gaat niet alleen om penetratie. We leven in een over geseksualiseerde wereld, waarin het als niet normaal wordt gezien als je geen seks meer hebt. Dat is natuurlijk compleet onzin, de overgang gebeurt bovendien niet voor niets. Je komt nu juist in een periode waarin je oog kunt hebben voor wat echt belangrijk is. Bovendien houdt vrijen veel meer in dan alleen penetratie. Wil je wel blijven genieten van penetratie tijdens seks, dan kun je een glijmiddel gebruiken.
Wat kun je verder doen tegen vaginale droogheid
Vaginale droogheid kan tegengegaan worden door middel van een hydraterend product dat je op de vagina aanbrengt. Deze producten kun je bij de drogist of apotheek krijgen, sommigen bevatten plantaardige ingrediënten, anderen werken op basis van een bepaald zuur.
Je kunt ook voor een hormonale behandeling vragen bij je huisarts. Dit gebeurt op basis van oestriol. Als je borstkanker hebt gehad dan mag je deze behandeling niet aangaan. Je kunt je afvragen of dit middel dan wel gewenst is voor andere vrouwen. Er zijn namelijk ook andere manieren om te zorgen voor een betere doorbloeding, bijvoorbeeld door middel van voeding.
Voeding en vaginale droogheid
Je gezondheid begint bij beweging, reductie van stress en voeding. Ook je doorbloeding kun je hierdoor helpen. Groene bladgroenten kun je zien als de gezondste voeding die er bestaat. Boerenkool, sla, andijvie, paksoi en andere groene bladgroenten zitten vol met nitraten. Deze worden in het lichaam omgezet, waardoor je bloedvaten verwijden. Hierdoor verbetert je bloedsomloop en heb je dus minder last van droge huid, ook bij je vagina.
Daarnaast is het belangrijk om producten te eten die veel vitamine E bevatten. Deze vitamine wordt zelfs vaak aan huidproducten toegevoegd, omdat het de soepelheid van de huid verbetert. Maar het is natuurlijk veel beter om het via voeding binnen te krijgen. Eet daarom regelmatig een handje amandelen, deze zitten vol met vitamine E.
Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang
Wist je dat jouw voedingspatroon erg belangrijk is tijdens de overgang? Door het eten verminderen je overgangsklachten. Helaas bestaan er veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.
Voedingsplan op maat
Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen:
- Last van hartkloppingen tijdens de overgang?
- Voedingsadvies bij opvliegers
- Wat zijn de oorzaken van gewichtstoename tijdens de overgang?