Last van een verminderd libido tijdens de overgang? Met deze tips krijg je weer zin in sek 0
Last van een verminderd libido tijdens de overgang? Met deze tips krijg je weer zin in seks
Overgangsklachten
Bianca Talens
Overgangsklachten
08/16/2021
4 min

Last van een verminderd libido tijdens de overgang? Met deze tips krijg je weer zin in seks

08/16/2021
4 min

Het is heel normaal als je een keer minder zin hebt in seks. Vrouwen in de overgang hebben er echter gemiddeld vaker last van. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 65% van de vrouwen minder zin heeft in seks tijdens de overgang. Maar wat is een verminderd libido precies? Hoe wordt het veroorzaakt? En kun je er zelf iets aan doen? In dit blog geven we antwoord op al deze vragen.

Wat is een verminderd libido?

Als je een verminderd libido hebt dan betekent dit dat je minder zin hebt in seks. Dit is heel normaal en iedereen heeft hier wel eens last van. Als je in de overgang bent dan heb je hier meer dan gemiddeld mee te maken. Dit komt omdat er een hormonale verandering optreedt en dit is van invloed op je seksualiteit.

De vrouwelijke geslachtshormonen progesteron en oestrogeen spelen bij je seksualiteit een belangrijke rol. Je komt in de overgang als de productie van oestrogeen terugloopt. Langzaamaan verliezen je eierstokken hun functie totdat de aanmaak van oestrogeen helemaal ophoudt.

Normaal gesproken zorgt oestrogeen voor een goede doorbloeding van je schede, maar omdat de oestrogeenproductie terugloopt kun je dus last krijgen van droge slijmvliezen. Dit zorgt ervoor dat je vagina droger wordt. Daarnaast wordt de wand van je vagina en de huid van je schaamlippen ook kwetsbaarder en dunner. Dit heeft als gevolg dat vrijen pijnlijk kan worden en dit kan één van de redenen zijn dat je minder zin hebt in seks tijdens de overgang.

Niet alleen de hormonen progesteron en oestrogeen nemen af tijdens de overgang. Ook het mannelijke hormoon testosteron, dat verantwoordelijk is voor je zin in seks, wordt minder. Dit is nog een oorzaak van een verminderd libido tijdens de overgang.

Emotionele klachten

Tijdens de overgang zorgen hormonen dus voor een groot gedeelte voor het verminderen van je libido. Maar wist je dat emotionele klachten ook je seksleven kunnen beïnvloeden? Emotionele klachten worden veroorzaakt door diezelfde hormoonschommelingen. Als vrouw tijdens de overgang kun je onder andere te maken krijgen met de volgende klachten:

  • Innerlijke onrust;
  • Prikkelbare gevoelens;
  • Lusteloze gevoelens;
  • Spanning;
  • Stemmingswisselingen.

Vrouwen kunnen zich ook neerslachtig voelen, omdat ze bijvoorbeeld het gevoel hebben dat ze minder aantrekkelijk zijn voor hun partner, of omdat ze moeite hebben met het feit dat ze ouder worden. Dit is niet bevorderlijk voor je libido.

Het is heel normaal om geen zin in seks te hebben

In 2008 deed Esther Nijland onderzoek naar het effect van het mannelijke hormoon testosteron op de seksualiteit na de menopauze. Hieruit kwam naar voren dat het grootste gedeelte van de vrouwen hun seksuele problemen niet groot genoeg vindt om er bijvoorbeeld medicatie voor te nemen. Een verminderd libido is een veelvoorkomend probleem. Als hier meer over gepraat zou worden, bijvoorbeeld door artsen, dan kan dit veel stress en onzekerheid wegnemen bij vrouwen. “De wetenschap dat een verminderd libido een veelvoorkomend probleem is neemt veel stress en onzekerheid weg, zeker in een ‘over geseksualiseerde’ maatschappij”, aldus Nijland.

Tips bij een verminderd libido

Voordat we je een aantal tips geven voor het verhogen van je libido, is het dus belangrijk om te weten dat het helemaal niet erg is als je geen zin hebt in seks. De overgang is de periode in je leven waarin je lichaam de vruchtbare periode achter zich laat en een verminderd libido is hier een heel natuurlijk gevolg van. Vind je het vervelend dat je minder zin hebt in seks, dan kunnen onderstaande tips helpen.

Geen zin in seks tijdens overgangVerminder spanning en stress

Probeer om gevoelens van stress te minimaliseren, aangezien spanning niet goed is voor je libido. Je zou bijvoorbeeld yoga of andere ontspanningsoefeningen kunnen doen of gaan mediteren. Zorg dat je tijd neemt voor je zelf, dit maakt je hoofd rustig.

Voel je sexy

Wil je jezelf weer aantrekkelijk voelen? Zorg er dan voor dat je je sexy voelt. Trek bijvoorbeeld een mooi lingeriesetje aan. Dit verandert je mindset en kan ervoor zorgen dat je libido weer aangewakkerd wordt.

Lustopwekkend eten

Heb je een verminderd libido? Kies dan voor lustopwekkend eten. Denk bijvoorbeeld aan appels, chocolade, oesters, truffels en maca. Dit stimuleert je zin in seks.

Geef elkaar complimentjes

Het risico is groot dat je na een drukke werkdag je partner allerlei verwijten naar zijn hoofd slingert. Je kunt begrijpen dat dit je libido niet ten goede komt. Probeer het eens over een andere boeg te gooien. In plaats van saaie vragen te stellen als ‘hoe was het op je werk vandaag?’ kun je elkaar complimentjes geven. Zelfvertrouwen en positiviteit zijn goed voor je libido.

Drink samen een wijntje

Alcohol neemt remmingen weg. Als je een laag libido hebt dan kan een glaasje wijn jouw gespannen gevoel wegnemen. Uiteraard is het belangrijk om niet teveel te drinken.

Vertel je partner wat je fijn vindt

Je partner kan niet jouw gedachten lezen. Wees daarom open en eerlijk en vertel je partner wat je fijn vindt en wat niet. Door hier met elkaar over te praten voel je je meer verbonden en dat heeft een positief effect op je seksleven.

Begeleiding vrouwen in de overgang

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

Wist je dat jouw voedingspatroon erg belangrijk is tijdens de overgang? Door het eten verminderen je overgangsklachten. Helaas bestaan er veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.

Voedingsplan op maat

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: