Afvallen tijdens de overgang: een aantal handige tips

De overgang is een periode die veel teweeg brengt voor veel vrouwen, zowel lichamelijk als geestelijk. In deze periode verandert er veel in je lichaam en dit heeft zijn weerslag op je hormonen, je humeur, je libido en ook je gewicht.

Hoe zorg je er nu voor dat je deze transitie op een positieve manier doorgaat? Hoe kun je goed in je vel blijven zitten tijdens al die hormonale schommelingen en hoe zorg je ervoor dat je tevreden blijft over je lichaam? In dit blog geven we je meer informatie over aankomen en afvallen tijdens de overgang.

Wat gebeurt er precies tijdens de overgang?

Hartkloppingen, opvliegers, zweetaanvallen, vergeetachtigheid; je merkt het aan je lichaam als de overgang zich aandient. De vruchtbare periode van een vrouw eindigt tijdens de overgang en dit gaat niet over één nacht ijs. Langzaamaan rijpen er steeds minder eicellen en je lichaam heeft een aantal jaren nodig om aan deze verandering te wennen.

Er wordt steeds minder oestrogeen en progesteron aangemaakt, waardoor je lichamelijke en geestelijke klachten kunt krijgen. Ook verandert je menstruatiepatroon tijdens deze periode, totdat je op een gegeven moment helemaal niet meer ongesteld bent.

Hoe kan het dat je aankomt tijdens de overgang?

Eén van de eerste symptomen van de overgang is voor veel vrouwen een verandering van het figuur. Ineens zijn je billen wat dikker en is je buik ronder; dit was eerst toch niet zo? Ook als je op de weegschaal gaat staan zie dat je wat zwaarder bent dan voorheen. Deze fase start zo ongeveer als je de 40 bent gepasseerd.

De overgang is een hormonale aangelegenheid. De hormonen progesteron en oestrogeen komen steeds meer in disbalans en dit merk je, zowel geestelijk als lichamelijk. Als je het einde van de premenopauze hebt bereikt, dan neemt het oestrogeengehalte explosief toe, wat ervoor zorgt dat het in disbalans is met andere hormonen.

Dit kan leiden tot meer vetopslag, vooral op je heupen en dijen. Aan de andere kant neemt het progesterongehalte af, waardoor je schildklier minder snel kan gaan werken. Dit alles kan ervoor zorgen dat je tijdens de overgang wat in gewicht aankomt.

Tips voor afvallen in de overgang

De overgang is een natuurlijk proces en iedere vrouw krijgt hiermee te maken. In deze periode is het heel erg belangrijk dat je goed met je lichaam en je gezondheid om gaat. onderstaande tips kunnen je helpen om op gewicht te blijven tijdens de overgang, of af te vallen tijdens de overgang als het nodig is.

Tip 1. Eet gevarieerd en gezond

Het is heel belangrijk om gevarieerd te eten tijdens de overgang. Je kunt het beste snelle koolhydraten vermijden en producten waar veel suikers inzitten. Kies vaker voor natuurlijke producten en zogenaamde whole foods; producten die niet bewerkt zijn. je suikerspiegel blijft hierdoor op een stabiel niveau en het zorgt ervoor dat je geen buikvet krijgt. Als je gevarieerd eet en kiest voor natuurlijke producten, dan stimuleer je de vetverbranding en verhoog je je weerstand.

Tip 2. Beperk je suikerinname

Tijdens de overgang is het een chaos in je hormoonhuishouding. Het is daarom extra belangrijk om je suikerspiegel goed op peil te houden. Dit kun je doen door je suikerinname te beperken. Denk dan met name aan suikers in snoep, vruchtensappen en taart. Suikers in fruit is geen probleem, dit zijn natuurlijke suikers, geen geraffineerde suikers. Kies dus vaker voor een stuk fruit in plaats van een ongezonde snack.

Tip 3. Kies voor gezonde vetten

Kies bewust voor gezonde vetten, je lichaam heeft vetten gewoon nodig. Juist in de overgang, wanneer de oestrogeenproductie daalt, heeft je lichaam gezonde vetten nodig. Gezonde vetten vind je in noten, olijven en avocado’s.

Tip 4. Eet super veel groente

Het is tijdens de overgang ook belangrijk om veel verse groenten te eten. Denk dan aan 300 – 500 gram groenten per dag. Kies dan met name voor groene bladgroente, zoals boerenkool, groene kool, spruitjes en spinazie. Vind je het lastig om zoveel groente weg te eten? Probeer dan eens een groene smoothie; het is een makkelijke manier om super veel groenten binnen te krijgen.

Tip 5. Beweeg minstens een half uur per dag

Een half uur bewegen per dag is voldoende als je gezond en fit door de overgang heen wilt komen. Weet je niet waar je dit half uur per dag vandaan moet halen? Sta dan een half uur eerder op, of neem eens wat vaker de benenwagen in plaats van de auto. Ook fietsen is een prima bezigheid om je lichaam gezond en fit te houden.

Tip 6. Drink veel water

Twee liter water per dag is het minimum als je gezond wilt zijn. Het helpt je om opvliegers te verminderen en het verwijdert afvalstoffen uit je lichaam.

Tip 7. Probeer stress te minimaliseren

Probeer je zo min mogelijk druk te maken tijdens de overgang. Stress heeft namelijk veel invloed op de disbalans tussen je hormonen. Het zorgt ervoor dat je niet lekker in je vel zit en het is ook nog eens nadelig voor je suikerspiegel. Stresshormonen veroorzaken namelijk schommelingen in je suikerspiegel, waardoor je sneller trek hebt in iets zoets.

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

Wist je dat jouw voedingspatroon erg belangrijk is tijdens de overgang? Door het eten verminderen je overgangsklachten. Helaas bestaan er veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.

Voedingsplan op maat

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: