Wat doet de overgang met intimiteit?
Ben je in de overgang en heb je geen zin meer in seks? Dit is voor vrouwen een veel voorkomend probleem. Het komt tijdens de overgang veel voor dat vrouwen geen behoefte meer hebben om te vrijen. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, toch is het voor veel vrouwen (en mannen) een bron van frustratie.
Er kunnen verschillende redenen zijn dat je geen zin meer hebt in seks. Misschien heb je last van opvliegers en nachtzweten, waardoor je minder goed slaapt en gewoon moe bent. Het kan ook zijn dat je pijn hebt bij het vrijen, als gevolg van hormonale veranderingen. Dit zorgt er ook voor dat de zin in seks afneemt.
Minder behoefte aan intimiteit
Tijdens de overgang verandert het libido voor veel vrouwen en dit is van invloed op de intimiteit. Je hebt misschien minder zin in seks of er helemaal geen behoefte aan. Wat de reden hier ook van is, het is belangrijk dat je hierover praat met je partner.
Wat speelt er zich allemaal af in je lichaam en in je geest? Hierover communiceren is erg belangrijk. Het kan zijn dat je partner juist wel behoefte heeft aan intimiteit. Samen kun je manieren vinden om het fijn te hebben en dat ook jij geniet van de seks.
Het kan ook zijn dat je tijdens de overgang juist meer behoefte hebt aan intimiteit. Tijdens de overgang kan jouw intieme zone nog gevoeliger raken, waardoor je misschien sneller tot een hoogtepunt komt. Dit kan ervoor zorgen dat je juist meer zin hebt in seks. Als jij je goed voelt over jezelf en je lijf, dan geeft dit een boost voor je zelfvertrouwen. Dit komt de intimiteit ten goede!
Vaginale droogheid tijdens de overgang
Vermoeidheid kan een reden zijn om geen zin meer te hebben in seks tijdens de overgang, maar vaginale droogte heeft ook een grote invloed. Dit is een overgangsverschijnsel dat veel voorkomt. Tijdens de overgang kan je hele lichaam droger worden, niet alleen je vagina. Ook de slijmvliezen in je ogen en je mond kunnen er hinder van ondervinden.
Als je minder vocht hebt in je vagina, kan de penetratie minder prettig en zelfs pijnlijk aanvoelen. Dit heeft als gevolg dat je gespannen raakt om seks te hebben of je kunt er zelfs tegenop gaan zien. Bespreek je zorgen met je partner. Het is namelijk heel goed mogelijk om intimiteit te blijven hebben tijdens de overgang, door bijvoorbeeld gebruik te maken van een glijmiddel. Ook supplementen met duindoornbesolie kunnen helpen om de vaginal droogte te verminderen.
Hoe ontstaat een droge vagina in de overgang?
Normaal gesproken is de vagina vochtig, maar als je in de overgang bent dan kun je te maken krijgen met droge slijmvliezen. Dit komt door de afname van het hormoon oestrogeen. Dit zorgt ervoor dat de vaginawand dunner en droger wordt met als resultaat een droge vagina.
Deze droge slijmvliezen tijdens de overgang kunnen op seksueel gebied een beperking zijn. Je ervaart seks als minder prettig als je een droge vagina hebt. Normaal gesproken werkt het vocht in je vagina als een natuurlijk glijmiddel. Neemt dit natuurlijke glijmiddel al, dan kan de seks pijnlijk worden. Dit kan je libido en je zin in seks verlagen.
Het komt ook voor dat je partner hierdoor minder zin krijgt in seks, omdat hij je natuurlijk geen pijn wil doen.
Wat kun je doen bij een droge vagina?
Een actief seksleven helpt bij een droge vagina. Als je regelmatig seks hebt, blijft de vagina soepel en goed doorbloed. Het is belangrijk om het met je partner te bespreken als je pijn ervaart tijdens het vrijen.
Hoe kun je ervoor zorgen dat het voor jullie beide weer aangenaam wordt? Probeer samen om een manier te vinden om je vagina vochtig te houden. Denk dan bijvoorbeeld aan een uitgebreid voorspel of een natuurlijk glijmiddel.
Blijf in gesprek met je partner
Tijdens de overgang is je lichaam volop aan het veranderen; dit kost tijd en energie. Je bent moe, prikkelbaar en je hebt nergens zin in. Het kan ook zijn dat je pijn ervaart bij het vrijen, waardoor je er tegenop ziet om te vrijen. Je partner zal het niet begrijpen als je telkens nee zegt als hij aangeeft te willen vrijen, terwijl je daarbij niet uitlegt waarom je er geen zin in hebt.
Leg je uit wat de overgang is en wat het met je doet, dan is de kans vele malen groter dat hij het wel begrijpt. Communicatie is erg belangrijk. Zo weet je partner ook waar hij aan toe is. Het is een fase waar je doorheen moet.
Laat aan je partner weten dat het niet aan hem ligt, maar dat je gewoon veel last hebt van de overgang. Je zou hem eventueel wat kunnen laten lezen over de overgang. Dit kan ervoor zorgen dat hij het beter begrijpt. Het is erg belangrijk dat jullie in deze fase niet uit elkaar groeien.
Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang
Wist je dat jouw voedingspatroon erg belangrijk is tijdens de overgang? Door het eten verminderen je overgangsklachten. Helaas bestaan er veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.
Voedingsplan op maat
Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug.
Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: