Geheugenverlies tijdens de overgang; wat kun je er aan doen?
Je vergeet een afspraak bij de kapper, je kunt niet meer op de naam van een collega komen en je vergeet steeds je pincode. Wat is er aan de hand? Waarom voel je je steeds zo warrig? Heb je misschien teveel aan je hoofd? Heb je last van geheugenverlies? Maak je geen zorgen! De kans is groot dat het komt door de overgang.
Veel vrouwen krijgen tijdens de overgang problemen met het geheugen. Moeite met concentreren, vergeetachtigheid, niet helder kunnen nadenken; tijdens de overgang zijn dit vrij normale klachten. Ruim 60% van de vrouwen geeft aan last te hebben van geheugenverlies tijdens de overgang. Maar hoe komt dit precies? Waarom vergeet je tijdens de overgang ineens zoveel dingen? En wat kun je er aan doen? In dit blog geven we daar antwoord op.
Is geheugenverlies normaal tijdens de overgang?
Wanneer je in de overgang komt, dan stoppen de eierstokken met het produceren van oestrogeen. Dit heeft als gevolg dat je last krijgt van verschijnselen als stemmingswisselingen en opvliegers, maar dus ook verwardheid. De cognitieve functie van je brein gaat achteruit en verwardheid is hiervan één van de signalen. Je hebt het gevoel dat je hoofd vol zit met watten en je kunt je kleine dagelijkse dingen maar moeilijk herinneren.
Je hoeft je hier geen zorgen over te maken; bijna elke vrouw krijgt tijdens de overgang last van geheugenverlies (en dan met name het kortetermijngeheugen).
Het geheugen neemt daadwerkelijk af tijdens de overgang. Vooral in de eerste periode na de laatste menstruatie. Nieuwe informatie wordt minder goed onthouden, het kortetermijngeheugen neemt af en ook oudere informatie herinneren is lastig. Het is onduidelijk of dit direct veroorzaakt wordt door de oestrogenen. De hersengebieden die bij het geheugen betrokken zijn, hebben wel veel oestrogeenreceptoren, dus het lijkt er op dat cognitieve klachten (zoals je moeilijk kunnen concentreren en vergeetachtigheid) worden veroorzaakt door hormoonschommelingen.
Indirect kan de overgang ook voor geheugenverlies zorgen. Opvliegers kunnen zorgen voor stress en omdat je ’s nachts niet goed slaapt voel je je overdag moe. Dit samen zorgt ervoor dat je dingen niet meer zo goed kunt onthouden. Je hersenen werken een stuk minder goed als je een slechte nacht hebt gehad met wakker liggen en nachtzweten. De verwardheid kan ook verergerd worden door depressieve gedachten en stemmingswisselingen tijdens de overgang.
Wat je kunt doen tegen geheugenverlies in de overgang
Gelukkig verdwijnen de cognitieve problemen gewoon weer na de overgang. Het komt zelfs voor dat herinneringen terugkomen. Je geheugen herstelt zich over het algemeen gewoon weer naar het niveau voor de overgang. Het is niet geheel duidelijk hoe dit werkt, maar waarschijnlijk is je lichaam dan weer meer in balans en kun je uit de vicieuze cirkel stappen.
Ben jij iemand die altijd alles onder controle heeft? Dan kan het beangstigend zijn als je ineens vergeetachtig en verward bent. Als je dat eng vindt, focus je energie dan gewoon op één taak tegelijk. Daarnaast kun je een aantal simpele dingen doen om je geheugen te helpen.
Los een puzzel op
Wil je scherp blijven en je geheugen trainen? Los dan een puzzel op, zoals een kruiswoordpuzzel of een sudoku.
Ontdek de wereld
Als je op reis bent doe je nieuwe indrukken op en dit is een mooie manier om je geheugen te trainen. Daarnaast zorgt het ook nog eens voor ontspanning; twee vliegen in één klap! Is het voor jou niet mogelijk om af en toe op reis te gaan, doe dan nieuwe indrukken op in jouw omgeving. Maak een vroege ochtendwandeling tijdens de zonsopkomst. Verwonder je over de pracht van de natuur. Of neem eens een keer een andere route naar je werk.
Zorg voor voldoende slaap
Ga iedere avond op tijd naar bed en zorg dat je acht uur slaapt. Slapen is erg belangrijk. Niet alleen voor je geheugen, maar ook voor je gemoedstoestand. Je weet uit ervaring vast wel dat wanneer je niet goed slaapt, dat dit ten koste gaat van je humeur. En een slecht humeur werkt weer negatief op je geheugen.
Vermijd alcohol
Alcohol heeft een negatief effect op je geheugen en het zorgt ervoor dat je minder goed slaapt.
Zorg voor ontspanning
Voldoende ontspanning helpt je om je stressniveau laag te houden. Wat heeft voor jou een ontspannende werking? Is het misschien yoga, zwemmen of een middag naar de bioscoop? Is het een wandeling door het bos of creatief bezig zijn? Dit geeft je brein rust wat je geheugen ten goede komt.
Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang
Wist je dat jouw voedingspatroon erg belangrijk is tijdens de overgang? Door het eten verminderen je overgangsklachten. Helaas bestaan er veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.
Voedingsplan op maat
Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: