Wat zijn de meest voorkomende mentale klachten door de overgang?
Veel vrouwen ervaren psychische klachten in de overgang. Waar komt dit vandaan? Veel van deze klachten hebben te maken met twee hormonen die een belangrijke rol spelen tijdens de overgang, namelijk progesteron en oestrogeen. Deze hormonen komen niet alleen voor in je lichaam, maar ook in je hersenen. De hormoonschommelingen die je ervaart tijdens de overgang hebben dus niet alleen effect op je lichaam, maar ook op je geest.
De overgang gaat over veel meer dan alleen lichamelijke ongemakken. Veel vrouwen ervaren juist mentale klachten door de overgang. Maar wat zijn nu de meest voorkomende mentale klachten? In dit blog zetten we ze voor je op een rijtje.
Neerslachtigheid
Opvliegers, nachtzweten, huilbuien, prikkelbaarheid en stress. Tijdens de overgang hebben veel vrouwen het idee dat ze last hebben van een depressie, maar in de meeste gevallen is dit niet zo. Een depressie kan namelijk niet veroorzaakt worden door de overgang. Heb jij echter een genetische aanleg om depressief te worden, dan kan de overgang wel een trigger zijn.
Als je weet waar jouw somberheid vandaan komt, dan ben je al een stap in de goede richting. Dus wanneer je weet dat je tijdens de overgang last kan krijgen van depressieve gevoelens, dan weet je ook dat je in deze periode niet te hard voor jezelf moet zijn. Verzet je niet tegen de gevoelens, maar ga er op een liefdevolle manier in mee. Sta je gevoel toe, maar wissel het af met afleiding. Let daarnaast goed op je basisbehoeften, zoals gezonde voeding, voldoende slaap, ontspanning en voldoende beweging.
Angst
Ben je in de overgang en heb je last van klachten als pijn op je borst, duizeligheid en hartkloppingen? Dan kan je het gevoel hebben dat je de controle kwijt bent over je eigen lichaam en dit is vaak angstig, helemaal omdat deze symptomen ook op kunnen spelen bij een paniekaanval of angsten. Maak je er echter niet teveel zorgen om, het hoort namelijk gewoon bij de overgang. Neemt het extreme vormen aan? Neem dan voor de zekerheid even contact op met je huisarts.
Uitgezorgd
Tijdens de overgang wordt er minder van het hormoon oxytocine aangemaakt. Dit hormoon wordt ook wel het knuffel-, of zorghormoon genoemd. Het gevolg hiervan is dat je geen zin meer hebt in sociale activiteiten, zoals feestjes, etentjes met vrienden of vrijdagmiddagborrels van het werk. Je wilt het liefst met rust gelaten worden. Het is in deze periode belangrijk om duidelijk je grenzen aan te geven en hier niet over heen te gaan. Wanneer je dit wel doet, zal je meer last krijgen van stress, wat ook weer spanningsklachten kan geven, zoals angst, onrust en somberheid.
Eenzaamheid
Waar de ene vrouw met rust gelaten wil worden, krijgt de ander last van het zogenaamde empty nest syndroom. Je verveelt je, je mist gezelligheid om je heen en je voelt je alleen. Als je eenmaal in de overgang zit, kom je tot het besef dat je de vruchtbare periode van je leven achter je laat. Zo’n nieuwe levensfase ingaan gaat altijd gepaard met confronterende of intense emoties. Negeer deze emoties niet, laat ze gewoon toe. Ze horen bij deze periode. Het is belangrijk dat je deze emoties leert te uiten naar je omgeving toe. Deel je zorgen met één of twee personen, dit voorkomt dat je stressniveau niet te hoog wordt. Er is altijd wel iemand in je omgeving die ook in de overgang is. Zoek steun bij elkaar.
Relatieproblemen
Hormoonschommelingen kunnen ervoor zorgen dat je een ander idee krijgt over hoe jij je leven in wilt richten. Misschien kijk je uit naar ander werk, wil je liever ergens anders gaan wonen of wil je starten met een nieuwe hobby. Dit kan zijn weerslag hebben op je relatie. Blijf daarom goed met elkaar communiceren. Niet alleen jij gaat een grote verandering door, jouw partner ook. Spreek je uit en probeer om je in elkaar te verplaatsen. Dit is de enige manier waarop je van elkaar kunt weten wat je dwars zit en wat je nodig hebt.
Bovenstaande klachten zijn typische mentale klachten die bij de overgang horen. Of jij hier last van krijgt is nog maar de vraag; de overgang is namelijk onvoorspelbaar. Sommige vrouwen merken helemaal niets van de overgang, terwijl het bij andere vrouwen zo erg is dat het hun dagelijkse functioneren in de weg staat. Gelukkig kun je er zelf veel aan doen om je klachten binnen de perken te houden.
Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang
Wist je dat jouw voedingspatroon erg belangrijk is tijdens de overgang? Door het eten verminderen je overgangsklachten. Helaas bestaan er veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.
Voedingsplan op maat
Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: