Last van ochtendmisselijkheid in de overgang? | Bianca Talens
Last van ochtendmisselijkheid in de overgang?
Overgangsklachten
Bianca Talens
Overgangsklachten
03/01/2022
4 min

Last van ochtendmisselijkheid in de overgang?

03/01/2022
4 min

Als je zwanger bent geweest, dan ben je vast wel bekend met ochtendmisselijkheid. Maar wist je dat je ook last kunt hebben van ochtendmisselijkheid tijdens de overgang? Sommige vrouwen hebben tijdens de overgang last van misselijkheid en dan vaak in de ochtenduren.

Is ochtendmisselijkheid een typische klacht tijdens de overgang? En wat kun je eraan doen? In dit blog geven we je hier antwoord op.

Ochtendmisselijkheid en de overgang; wat is het verband?

De meeste vrouwen die last hebben van misselijkheid in de overgang hebben hier last van in de ochtend. We spreken daarom ook wel van ochtendmisselijkheid tijdens de overgang. Het kan zijn dat je een paar dagen achter elkaar last hebt van ochtendmisselijkheid en dat het daarna voor een paar weken weg is, waarna het vervolgens voor een periode weer terugkomt. De misselijkheid kan gepaard gaan met brandend maagzuur, oprispingen en soms zelfs braken.

Misselijkheid is in de meeste gevallen een gevolg van een andere overgangsklacht, zoals een opgeblazen gevoel, spijsverteringsklachten, angstaanvallen, duizeligheid of opvliegers. Opvliegers zijn één van de meest voorkomende klachten tijdens de overgang en veroorzaakt in de meeste gevallen ook een misselijk gevoel.

Ochtendmisselijkheid en de overgang; wat is het verband?

Misselijk in de ochtend en het verband met opvliegers

Een opvlieger wordt ook wel een hot flush genoemd en het is een gevoel van intense warmte dat plotseling opkomt. Vanaf je borst breidt het zich uit over je hals en hoofd; in sommige gevallen verspreidt de warmte zich over je hele lichaam. Dit veroorzaakt enkele lichamelijke reacties:

  • je hart gaan als een razende tekeer waardoor het bloed sneller naar je hoofd stijgt;
  • je krijgt het snikheet;
  • als reactie daarop gaan de bloedvaten in je huid wijd openstaan;
  • je hals en hoofd worden rood;
  • het zweet breekt je uit;
  • je kan een beetje misselijk worden;
  • na afloop voel je je koud en klam.

Opvliegers zijn vervelend en ze kunnen je leven nadelig beïnvloeden, maar ze zijn verder onschuldig. Omdat ze vaak op onverwachte momenten ontstaan, kunnen ze je een opgelaten gevoel geven. Het gebeurt ook vaak dat ze ’s nachts komen opzetten, waardoor je badend in het zweet wakker wordt. Dit wordt nachtzweten genoemd en is voor vrouwen de oorzaak van veel slaapproblemen tijdens de overgang.

Hoe ontstaan opvliegers?

De productie van het geslachtshormoon oestrogeen daalt in de overgang. Dit zorgt ervoor dat je hypofyse van slag raakt. De hypofyse is het gebied in de hersenen dat onder andere de lichaamstemperatuur regelt. Tijdens een opvlieger hebben je hersenen het idee dat je oververhit bent terwijl dit niet zo is.

Het resultaat; het afkoelmechanisme (zweten) wordt in werking gezet. Als je hersenen door hebben dat het vals alarm was en afkoelen eigenlijk helemaal niet nodig is, dan stopt de opvlieger. Het komt regelmatig voor dat vrouwen misselijk worden tijdens een opvlieger, vooral als het vaker per dag voorkomt.

Is het gevaarlijk om misselijk te zijn?

Hoewel het vervelend is om misselijk te zijn, is het in de meeste gevallen onschuldig. Je lichaam geeft aan dat er iets aan de hand is in je lichaam en dat het even niet wil eten. Het is dus niet gevaarlijk om misselijk te zijn.

Het is misschien fijn om te weten dat je niet de enige bent die last heeft van ochtendmisselijkheid tijdens de overgang. Er zijn veel vrouwen die hier last van hebben. Hou wel in de gaten hoe lang je misselijk bent en hoe vaak. Heb je het idee dat je wel erg vaak misselijk bent en dat je daardoor niet goed meer kunt eten? Ga dan voor de zekerheid even langs de huisarts.

Wat kun je doen tegen misselijkheid?

Een gezonde leefstijl is de beste remedie tegen misselijkheid. Eet gezond, slaap voldoende, beweeg en zorg voor zo min mogelijk stress in je leven. Daarnaast zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om het misselijke gevoel te verminderen of tegen te gaan:

  • Voeg gember toe aan je eten of drink een kop gemberthee. Gember helpt perfect tegen misselijkheid;
  • drink regelmatig kamillethee of pepermuntthee. Dit zorgt ervoor dat je maag tot rust komt;
  • sta 's ochtends langzaam op en vermijd plotse bewegingen.

diëtist in Gronigen

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

Wist je dat jouw voedingspatroon erg belangrijk is tijdens de overgang? Door het eten verminderen je overgangsklachten. Helaas bestaan er veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.

Voedingsplan op maat

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug.

Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: