Een opgezette buik tijdens overgang; wat kun je eraan doen?
Heb jij last van een opgezette buik tijdens de overgang? Dit is een veelgehoorde klacht van vrouwen in de overgang. Darmen en hormonen zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van veranderde ontlasting of je darmen slaan ineens op hol. Het resultaat? Een opgezette maag of een opgeblazen gevoel in je buik. Maar wat kun je eraan doen? In dit blog vertellen we je er meer over.
Hoe ontstaat een opgeblazen gevoel in je buik?
Als jij last hebt van een opgeblazen buik tijdens de overgang, dan wordt dit in veel gevallen veroorzaakt door de afname van progesteron. Op het moment dat je lichaam minder progesteron en oestrogeen aanmaakt, dan wordt er minder gal geproduceerd. Gevolg hiervan is weer dat er minder spijsverteringssappen worden aangemaakt waardoor gassen zich ophopen. Ook kun je in de overgang meer vocht vasthouden, wat je het gevoel geeft van een opgeblazen buik.
Wat kun je doen aan een opgeblazen gevoel?
Gelukkig kun je er zelf iets aan doen om het opgeblazen gevoel te verminderen. Allereerst is het belangrijk om altijd goed en rustig te kauwen en niet teveel te drinken tijdens de maaltijden. Daarnaast hebben we nog een aantal tips die een opgeblazen buik tegen gaan tijdens de overgang.
Tip 1: Eet voldoende vezels
Wil je je darmen een handje helpen tijdens de overgang? Eet dan voldoende vezels in de vorm van groente en fruit. Het is daarnaast wel belangrijk om voldoende water te drinken, ander is je lichaam niet in staat om de vezels te verteren, wat maag-, en darmproblemen alleen maar erger maakt. Bij vezels denk je misschien ook aan graanproducten, maar dit kun je beter met mate eten. Graanproducten staan erom bekend een opgeblazen gevoel te veroorzaken.
Tip 2: Ontzie je darmen
Laat je darmen niet harder werken dan nodig is. Laat suikerrijke producten staan, eet minder vlees en vermijd combinaties die lastig te verteren zijn, zoals eiwitten en fruit. Daarnaast doe je er verstandig aan om kleinere porties te eten tijdens de overgang.
Tip 3: Zorg voor voldoende beweging
Altijd belangrijk tijdens de overgang; voldoende beweging. Zeker bij een opgezette buik is het belangrijk om voldoende te bewegen. Nu hoef je niet direct een abonnement op de sportschool te nemen, bewegen is niet hetzelfde als een sport beoefenen. Zorg er in ieder geval voor dat je elke dag minstens een half uur beweegt en dan het liefst in de frisse buitenlucht. Ga een stukje fietsen, of maak een wandeling tijdens je lunchpauze. Je doet je buik er een groot plezier mee.
Tip 4: Verminder je zoutconsumptie
In de overgang houd je meer vocht vast, wat ook weer kan zorgen voor een opgeblazen gevoel. Wil je dit voorkomen, dan doe je er goed aan om minder zout te consumeren. Voeg geen zout toe aan je eten en eet zo min mogelijk kant-en-klaar producten. Kijk bij alles wat je koopt goed naar de ingrediëntenlijst; je zult verbaasd staan over hoeveel zout er wordt toegevoegd aan lang houdbare producten.
Tip 5: Stop met koffie en alcohol
Koffie en alcohol zorgen ervoor dat je meer vocht vasthoudt dan nodig is. Het is daarom verstandig om koffie en alcohol te laten staan en wat vaker te kiezen voor kruidenthee of gewoon water.
Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang
De overgang kan vervelende klachten met zich meebrengen, zowel lichamelijk als psychisch. Jouw voedingspatroon is daarom heel belangrijk tijdens de overgang. Bepaalde voedingsmiddelen zouden je bijvoorbeeld kunnen helpen om bepaalde klachten te voorkomen. Er bestaan veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan.
Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: