Hoe leer ik beter voor mezelf te zorgen tijdens en na de overgang?
Zelfzorg overgang
Gezondheid
Bianca Talens
Gezondheid
05/18/2024
3 min

Hoe leer ik beter voor mezelf te zorgen tijdens en na de overgang?

05/18/2024
3 min

De overgang zorgt er niet alleen voor dat er veranderingen plaatsvinden in je lichaam, maar ook in je leven. Tijdens de overgang ga je van de ene levensfase naar de andere levensfase. Je hebt jarenlang hard gewerkt en dit ligt nu achter je. 

Wellicht had je een drukke baan met een druk sociaal leven vol verplichtingen, waarin je niet altijd tijd voor jezelf had. Tijdens en na de overgang kom je in een fase waarin je al veel bereikt hebt; rustigere tijden breken aan. 

Je krijgt meer tijd en ruimte, omdat je kinderen volwassen zijn en misschien al het huis uit gaan. Nu is het tijd om te genieten en goed voor jezelf te zorgen. Maar hoe kun je nu goed voor jezelf zorgen tijdens en na de overgang? In dit blog vertel ik je er meer over.

De spil in het gezinsleven

Je hebt jarenlang het gezin draaiende gehouden en voor iedereen gezorgd. Als vrouw heb je een belangrijke rol in het gezinsleven en doe je je uiterste best om alle ballen in de lucht te houden. Je hebt de zorg voor de kinderen, een drukke baan, je moet boodschappen doen, koken en noem het maar op. In deze periode van je leven heb je jezelf vaak op de derde of vierde plaats gezet. 

Er was niet veel tijd om aan jezelf te denken of goed voor jezelf te zorgen. De overgang wordt vaak als een negatieve periode gezien, maar in veel gevallen is het ook een periode waarin je wat meer rust krijgt in je leven. Juist dan is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. 

Als vrouw moet je door de overgang heen, je komt er niet onderuit. Waar de ene vrouw veel overgangsklachten ervaart, heeft de ander bijna nergens last van. Dit heeft voor een groot gedeelte te maken met hoe goed je voor jezelf zorgt. 

Ervaar jij veel stress in je leven, dan is de kans groot dat je meer last hebt van overgangsklachten dan iemand die geen stress heeft. Ook voeding en beweging hebben een grote invloed op overgangsklachten.

Lekker bewegen tijdens de overgang

Tijdens de overgang is het verstandig om lekker te blijven bewegen. Je lijf veroudert en je gewrichten slijten sneller door de hormonale veranderingen. Ook je spierkracht zal afnemen tijdens de overgang. Door veel te bewegen zorg je ervoor dat je spieren soepel blijven en dat je gewrichten niet broos worden. 

Je hoeft je niet elke dag uit te sloven in de sportschool, een half uurtje wandelen of fietsen per dag is al voldoende. Daarnaast is het ook nog eens goed voor je mentale gezondheid als je buiten beweegt (het liefst in een natuurrijke omgeving). 

Misschien is het leuk om samen met je partner te gaan bewegen. Tijdens en na de overgang hebben jullie weer meer tijd voor elkaar en zo sla je twee vliegen in één klap. Je motiveert elkaar om in beweging te blijven én je spendeert tijd met elkaar.

Zorg voor een gezonde leefstijl

Bij een gezonde leefstijl wordt vaak alleen gedacht aan voeding en beweging, maar het is zoveel meer dan dat. Natuurlijk is het belangrijk om voldoende te bewegen en gezond te eten tijdens en na de overgang, maar daarnaast is het ook belangrijk om zo min mogelijk stress in je leven te hebben. 

Tijdens de overgang komen vrouwen gemiddeld 2 tot 5 kilo aan, waarvan het meeste vet ook nog eens op de buik gaat zitten. Heb je veel stress in je leven, dan zal het nog veel moeilijker worden om deze kilo’s weer kwijt te raken. Eet dus gezond, beweeg elke dag, verminder stress en zorg voor een goede nachtrust. 

Zo houd je jouw lichaamsgewicht beter onder controle. Eet veel verse groente en fruit en laat alcohol en koffie zo veel mogelijk staan. Ook suikerrijke producten en voedingsmiddelen waar veel zout in zit, kun je beter links laten liggen.

Zorg goed voor jezelf

Tijdens de overgang kun je last krijgen van allerlei overgangsklachten, zoals opvliegers, depressiviteit, haaruitval, prikkelbaarheid en vaginale droogheid. Juist daarom is het belangrijk om extra goed voor jezelf te zorgen tijdens en na de overgang. Volg een inspirerende workshop, ga een dagje naar de sauna en boek een weekendje weg met je partner of een goede vriendin. 

Dit helpt je om beter te ontspannen. Het is in deze periode belangrijk om extra lief voor jezelf te zijn. Draag elke dag leuke kleding en breng regelmatig een bezoekje aan de kapper. Als je goed voor jezelf zorgt zit je vaak ook lekkerder in je vel en voel je je zelfverzekerder. Dit alles zal je helpen om minder last te hebben van overgangsklachten.

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

De overgang kan vervelende klachten met zich meebrengen, zowel lichamelijk als psychisch. Jouw voedingspatroon is daarom heel belangrijk tijdens de overgang. Bepaalde voedingsmiddelen zouden je bijvoorbeeld kunnen helpen om bepaalde klachten te voorkomen. 

Er bestaan veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan.

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. 

Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact