Wat doet angst met je tijdens de overgang?
Wat doet angst met je tijdens de overgang?
Overgangsklachten
Bianca Talens
Overgangsklachten
09/20/2021
3 min

Wat doet angst met je tijdens de overgang?

09/20/2021
3 min

Heb je veel last van angsten tijdens de overgang? Dat komt omdat de overgang voor veel emotionele onrust zorgt, wat vervolgens weer andere overgangsklachten, zoals hartkloppingen, kan veroorzaken. Angst gaat vaak samen met andere symptomen.

Denk dan bijvoorbeeld aan depressieve klachten, fobieën, stemmingswisselingen of gevoelens van paranoia. Ook kunnen angsten van invloed zijn op je fysiek; je kan bijvoorbeeld last krijgen van kortademigheid, hartkloppingen en duizeligheid. Daarnaast heeft het ook nog eens een negatieve invloed op je slaap.

Angst wordt tijdens de overgang met name veroorzaakt door een laag oestrogeengehalte, het hormoon dat normaal gesproken voor een goed humeur zorgt. Het dalen van deze oestrogeenlevels tijdens de overgang kan er dus voor zorgen dat je angstgevoelens getriggerd worden, wat zorgt voor een scala aan klachten, zoals een slecht humeur, piekeren, depressieve gevoelens en hartkloppingen.

Slecht humeur en piekeren

Tijdens de overgang kan je humeur ineens naar een dieptepunt zakken. Was je de ene dag nog een open en positief persoon, de andere dag ben je ineens heel gesloten. Je voelt je pessimistisch, humeurig en geïrriteerd. Ineens zit je niet lekker in je vel.

Ook kun je je ineens overal zorgen over maken. Ineens maak je je zorgen over dingen waar je voorheen nooit bij stil stond. Denk dan bijvoorbeeld aan te laat komen op je werk of het verliezen van je baan. In sommige periodes maak je je zoveel zorgen dat zelfs je slaap eronder lijdt. Je ligt de hele nacht maar te piekeren, waardoor je klaarwakker in bed ligt, je druk makend om dingen die nooit gaan gebeuren.

Dit zorgt ervoor dat je in een vicieuze cirkel terecht komt. Omdat je zo weinig slaapt, word je angstiger en krijg je meer last van nachtelijk zweten en opvliegers. Als je ’s ochtends opstaat ben je niet uitgerust, wat resulteert in een slecht humeur.

Depressieve gevoelens tijdens de overgangDepressieve gevoelens

Als de hormoonspiegels ernstig dalen tijdens de overgang, kan dit zorgen voor depressieve gevoelens en zelfs paranoia. Vrouwen die hier last van hebben, hebben dan het gevoel dat er continu over ze wordt gepraat en dat iedereen kritiek op ze heeft. Ben jij in de overgang en heb je last van depressieve gevoelens? Bespreek dit dan met je huisarts.

Hartkloppingen

Hartkloppingen zijn één van de fysieke symptomen van angst. Hartkloppingen kunnen erg angstig zijn, omdat het soms aanvoelt alsof je een hartaanval krijgt. Hartkloppingen worden veroorzaakt door dalende oestrogeenspiegels. Deze beïnvloeden het zenuwstelsel die hartkloppingen kunnen triggeren. Soms lijken ze vanuit het niets op te duiken. Ook kunnen dalingen in de oestrogeenspiegel ervoor zorgen dat het voelt alsof je hart een slag overslaat, of dat je hart sneller gaat kloppen.

Oppervlakkig ademen

Je gaat automatisch oppervlakkiger ademen als je je angstig of bezorgd voelt. Een oppervlakkige ademhaling beïnvloedt het zenuwstelsel en omgekeerd en veroorzaakt opvliegers. Oppervlakkig ademhalen zorgt er ook voor dat je duizelig wordt, dat je concentratie vermindert en je geheugen verslechtert.

Hoe voeding kan helpen bij angsten tijdens de overgang

Voeding is van grote invloed bij allerlei overgangsklachten. Je symptomen kunnen in serieuze mate verergerd worden door koffie, alcohol, thee, suiker en bewerkte voeding. Je krijgt hierdoor meer last van angsten en paniekaanvallen, omdat je zenuwstelsel belast en onder druk wordt gezet. Probeer dit soort voeding dus tot een minimum te beperken.

Daarnaast is het belangrijk dat je op regelmatige tijden eet, zodat je bloedsuikerspiegel niet te laag wordt. Als je bloedsuikerspiegel te laag is, dan kan dit leiden tot angstaanvallen. Neem als tussendoortje een gezonde snack, zoals fruit of een handje noten. Ook is het drinken van voldoende water essentieel. Als je te weinig water drinkt, wordt je zenuwstelsel beïnvloed en dit zorgt voor angstaanvallen.

Tot slot is ontspanning erg belangrijk om angstaanvallen te verminderen. Besteed 30 minuten per dag aan relaxatie in de vorm van mindfulness, yoga of meditatie.

Begeleiding vrouwen in de overgang

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

Wist je dat jouw voedingspatroon erg belangrijk is tijdens de overgang? Door het eten verminderen je overgangsklachten. Helaas bestaan er veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.

Voedingsplan op maat

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: