Paniekaanvallen in de overgang; wat kun je eraan doen? 0
Paniekaanvallen in de overgang; wat kun je eraan doen?
Overgangsklachten
Bianca Talens
Overgangsklachten
02/04/2022
4 min

Paniekaanvallen in de overgang; wat kun je eraan doen?

02/04/2022
4 min

Ben jij in de overgang en heb je weleens last van een paniekaanval? Heb je geen idee wat je op zo’n moment moet doen? Een paniekaanval kan angstig zijn, toch hoef je je nergens zorgen over te maken.

In dit blog leggen we je uit hoe een paniekaanval tijdens de overgang veroorzaakt wordt en wat je eraan kunt doen.

Hoe ontstaat een paniekaanval tijdens de overgang?

De overgang zorgt bij veel vrouwen voor vervelende overgangsverschijnselen. De klachten die hierbij horen kunnen zowel fysiek als mentaal zijn. De ene vrouw heeft er dagelijks last van, terwijl andere vrouwen, maar heel af en toe last hebben van klachten. Een paniekaanval tijdens de overgang komt niet heel vaak voor, maar het kan je zomaar overkomen.

De reden hiervoor is dat je hormonale ritme verandert. De overgang kan zowel lichamelijk als psychisch een grote invloed hebben, met als resultaat dat je je niet lekker voelt in je vel. Als je niet weet wat er in je lichaam aan de hand is, dan kan dit zorgen voor een paniekaanval. Omdat je lichaam tijdens de overgang helemaal uit balans is, kan een paniekaanval zomaar, zonder duidelijke aanleiding, ontstaan. Je wordt angstig van dingen waar je normaal niet bang voor bent.

Hoe herken je een paniekaanval?

Je kunt een paniekaanval herkennen aan een aantal opvallende symptomen. Deze symptomen komen op vlak voordat je de paniekaanval krijgt. Om een paniekaanval te voorkomen is het daarom belangrijk dat je deze symptomen herkent.

De belangrijkste symptomen zijn:

  • Kortademigheid
  • Pijn of druk op de borst
  • Duizeligheid
  • Hartkloppingen of versneld hartritme
  • Gevoel van angst en onzekerheid
  • Gejaagd gevoel

Herken je één van bovenstaande symptomen? Pas dan direct de volgende tips toe.

Tips om een paniekaanval onder controle te krijgen

Tips om een paniekaanval onder controle te krijgen

Voel je een paniekaanval opkomen? Pas dan onderstaande tips toe om deze onder controle te krijgen:

Onthou dat een paniekaanval niet blijvend is

Een paniekaanval duurt niet lang en verdwijnt vaak uit zichzelf weer. Als je eenmaal weet dat een paniekaanval niet gevaarlijk is en geen bedreiging is voor je gezondheid, dan ben je al veel rustiger wanneer het gebeurt.

Blijf rustig ademen

Voordat je een paniekaanval krijgt, merk je vaak al dat je wat kortademiger wordt. Je hart gaat sneller kloppen en je hebt het gevoel dat je de controle over je lichaam verliest. Je kunt dit voorkomen door rustig te gaan zitten en je een aantal minuten te concentreren op je ademhaling. Adem rustig in en uit en voorkom dat je in een paniekaanval belandt.

Zoek afleiding

Wil je een paniekaanval voorkomen, zorg dan voor directe afleiding als je een paniekaanval voelt opkomen. Drink een glas water, bel je vriendin of partner op en start een gesprek, of tel simpel tot tien.

Zorg voor voldoende ontspanning

Als je in de overgang bent, dan is het vrij normaal dat je gewoon je dagelijkse taken blijft doen; het leven gaat immers gewoon door. Toch doe je er verstandig aan om een stapje terug te doen als je in de overgang bent.

De overgang is een grote verandering voor je lichaam en het moet hierdoor hard werken. Luister naar je lichaam en pak af en toe een rustmoment. Helemaal als je regelmatig last hebt van paniekaanvallen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om minder uren te gaan werken, of af en toe een massage te nemen. Als jij goed in je vel zit, zul je minder last hebben van paniekaanvallen.

Stop met alcohol, sigaretten en koffie

Alcohol en sigaretten zijn, net als koffie, stimulerende middelen. Ze hebben direct een effect op je geest. Als je veel last hebt van paniekaanvallen tijdens de overgang, dan doe je er slim aan om te stoppen met alcohol, sigaretten en koffie.

De paniekaanvallen zouden dan zomaar in zijn geheel kunnen verdwijnen.

Praat erover

Het is niet fijn om een paniekaanval te hebben, het is een angstige gebeurtenis. Het is dan ook vervelend als je dit alleen moet verwerken. Praat er daarom over met de mensen die dicht bij je staan, dit kan helpen om de paniekaanvallen te verminderen of juist helemaal te vermijden.

Herken je triggers van een paniekaanval

Er gebeurt heel veel in je lichaam voordat je een paniekaanval krijgt. Je hart gaat sneller kloppen, je krijgt moeite met ademhalen, je voelt je angstig en krijgt de rillingen. Als je deze symptomen leert te herkennen, dan kun je de situatie uit de weg gaan en een paniekaanval vermijden.

Krijg je bijvoorbeeld altijd een paniekaanval in de drukke bus ’s ochtends naar je werk? Ga dan eens met de auto of de fiets.

diëtist in Gronigen

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

Wist je dat jouw voedingspatroon erg belangrijk is tijdens de overgang? Door het eten verminderen je overgangsklachten. Helaas bestaan er veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.

Voedingsplan op maat

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug.

Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: