Eetbuien tijdens de overgang: wat doe je hieraan?
Je hormonen zijn flink aan het schommelen tijdens de overgang en dit kan vervelende gevolgen hebben. Niet alleen ervaar je hierdoor fysieke overgangsverschijnselen, ook je stemming heeft er vaak onder te leiden. Soms voel je je somber of geïrriteerd, op andere dagen ervaar je vooral een leeg gevoel. Op dit soort momenten is de verleiding erg groot om naar eten te grijpen. Helaas schiet je niets op met emotie eten; vaak voel je je hierna nog slechter dan ervoor. Maar wat kun je doen tegen eetbuien tijdens de overgang? In dit blog vertellen we je er meer over.
Hormonen en je stemming
De stemmingswisselingen tijdens de overgang worden veroorzaakt door het hormoon oestrogeen. Dit hormoon heeft invloed op de aanmaak van stoffen in je hersenen waardoor je je goed voelt, zoals endorfine en serotine. Dit zijn neurotransmitters en reguleren je stemming, je slaappatroon en je eetgedrag.
Tijdens de overgang schommelt het oestrogeengehalte sterk, waardoor de aanmaak van deze stoffen in het gedrang komt. Het resultaat hiervan is dat je minder goed slaapt en daardoor ook sneller geprikkeld bent, met eetbuien als gevolg.
Eetbuien in de overgang
Af en toe eten als troost gebruiken is helemaal niet erg; het is nu eenmaal niet fijn om nare emoties te voelen. Eten zorgt ervoor dat deze gevoelens een tijdje gedempt worden.
De suiker zorgt ervoor dat je bloedspiegel stijgt en je voelt je weer even wat energieker. Helaas is dit gevoel maar van korte duur. De emoties worden er alleen maar sterker van en daarnaast voel je je vaak ook nog schuldig dat je je zo hebt laten gaan. De vraag is alleen; hoe stop je met eetbuien tijdens de overgang? We geven je een aantal tips.
Tips tegen eetbuien in de overgang
Wil jij ook je eetbuien de baas zijn tijdens de overgang? Misschien heb je iets aan onderstaande tips.
Onderzoek je emoties
Als je niet zo lekker in je vel zit, haal dan een paar keer diep adem. Ga rustig zitten en vraag jezelf af waar je gevoel vandaan komt. Wat kun je eraan doen om de situatie te veranderen? Leg vervolgens de focus op je lichaam; waar zit het nare gevoel? Denk niet meer aan het verhaal rondom je emotie, laat dat volledig los.
Concentreer je op het gevoel in je lichaam en blijf rustig ademen. Je zult zien dat het gevoel na een tijdje verdwijnt.
Zorg voor voldoende beweging
Voel je je down of depressief? Dan is beweging het allerbeste medicijn, vooral als je dit doet in de buitenlucht.
Je knapt er direct van op en je eetbuien hou je ermee in toom. Met bewegen bedoelen we absoluut niet dat je heel intensief aan de slag moet gaan in de sportschool. Een half uurtje wandelen of fietsen in de natuur doet al wonderen. Doe dit het liefst elke dag als het mogelijk is.
Zorg voor een gezond en gevarieerd eetpatroon
Ben jij iemand die gemakkelijk vanuit emotie gaat eten? Haal dan geen ongezonde snacks in huis. Daarnaast is het ook belangrijk dat je geen maaltijden overslaat. Dit verergert je eetbuien namelijk alleen maar meer. In plaats daarvan kun je beter gezonde dingen in huis halen, zowel voor je maaltijden als voor je tussendoortjes.
Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang
De overgang kan vervelende klachten met zich meebrengen, zowel lichamelijk als psychisch. Jouw voedingspatroon is daarom heel belangrijk tijdens de overgang. Bepaalde voedingsmiddelen zouden je bijvoorbeeld kunnen helpen om bepaalde klachten te voorkomen. Er bestaan veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan.
Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: