Wat is een gezond gewicht tijdens de overgang?
Gezond gewicht overgang
Bianca Talens
09/26/2023
5 min

Wat is een gezond gewicht tijdens de overgang?

09/26/2023
5 min

De overgang heeft  gevolgen voor het vrouwelijke lichaam. Gevolgen die vaak voorkomen zijn gewichtstoename en de veranderingen van het lichaam. Het is logisch dat jij je afvraagt of deze veranderingen gevolgen hebben voor jouw gezondheid. Je leest en hoort immers overal dat het niet goed is om gewicht aan te komen. Hoe zit dit en wat is een gezond gewicht tijdens de overgang? In dit blog ga ik hier dieper op in.

Een gezond gewicht tijdens de overgang

De overgang heeft invloed op je gewicht. Veel vrouwen in de overgang merken dat ze aankomen in gewicht. Dit komt door veranderingen in het lichaam tijdens de overgang. Dit hoeft echter niet automatisch te betekenen dat je geen gezond gewicht meer hebt. Een gezond gewicht is zeer relatief, het is per persoon anders en hangt van veel verschillende factoren af.

Veranderingen in het lichaam tijdens de overgang

Tijdens de overgang verandert de hormoonbalans van een vrouw. Zo maak je bijvoorbeeld minder oestrogeen aan. Deze hormonale veranderingen hebben bepaalde gevolgen die ervoor kunnen zorgen dat jouw gewicht toeneemt. 

Eén van de gevolgen is dat je spiermassa verliest. Iedereen die ouder wordt heeft hiermee te maken, dit komt niet alleen door de overgang. Het is een natuurlijk proces van veroudering en heeft te maken met de verandering van de hormoonhuishouding. De verandering van hormonen zorgt bovendien voor een verandering van vetverdeling en lichaamssamenstelling. Vaak ga je meer vet aanmaken, de meeste vrouwen merken dit vooral rond de heupen en buik.

Vet speelt ook een gezonde rol tijdens de overgang

Wanneer je lijf minder oestrogeen aanmaakt gaat je lijf op zoek naar alternatieven. Het toeval wil dat oestrogeen in vetcellen aangemaakt wordt. Dus je lijf gaat oestrogeen uit vetcellen halen. Dit houdt in dat het een heel logisch en natuurlijk proces is wanneer je iets meer vet rond je buik krijgt. Je hoeft niet direct in de paniekstand te schieten. Het wordt een ander verhaal als je de grip verliest en je blijft aankomen in gewicht.

Een gezond gewicht: hoe meet je dat?

Je weet nu hoe en waarom je aankomt. Maar hoe weet je of je nog wel gezond bent? Wat is een gezond gewicht tijdens de overgang? Er bestaan verschillende manieren waarop artsen, coaches en voedingsdeskundigen bij hun klanten of patiënten meten of ze een gezond gewicht hebben. Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van het BMI. Dit is een afkorting van Body Mass Index, het is een standaard meetmethode om te bepalen of iemand een gezond gewicht heeft. Je kunt zelf achter jouw BMI komen door je gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van je lengte in meters. 

BMI

Het resultaat geeft dan aan of je een gezond gewicht hebt of niet. Het BMI is echter een vrij beperkte methode. Vooral de laatste jaren zien professionals in dat het een te algemene meetmethode is waarin weinig rekening wordt gehouden met variabelen, zoals leeftijd en lichaamssamenstelling. Een andere methode om een gezond gewicht te berekenen is het meten van het vetpercentage en de mate van spiermassa. Deze methode houdt echter ook geen rekening met de leeftijd van iemand. 

Zoals genoemgd: tijdens de overgang zal de verandering van de hormonen er namelijk voor zorgen dat er meer vet opgeslagen wordt rond de buik. Dit is een heel natuurlijk proces en zegt niet alles over jouw gezondheid.

Gezond gewicht overgang

Indicatie van gezond gewicht

Er is geen specifiek "gezond gewicht" tijdens de overgang, omdat een gezond gewicht afhankelijk is van vele factoren zoals lengte, spiermassa, botdichtheid en klachten tijdens de overgang. Door naar het totaalplaatje te kijken kun je voor jezelf wel bepalen of je aan de goede kant van de streep zitten. Het is dan verstandig om te kijken naar:

  • Wat is je gewicht?
  • Wat is je vetmassa?
  • Wat is je spiermassa?
  • Wat is je omtrek?
  • Hoe eet je?
  • Hoeveel beweeg je?
  • Hoe snel of langzaam kom je aan in gewicht?
  • Eet je voldoende of eet je te weinig?
  • Slaap je genoeg?

Het BMI en het meten van het vetpercentage en de spiermassa zijn standaard meetmethoden die geen rekening houden met factoren, zoals de leeftijd. De uitslag van deze methoden zijn daarom niet automatisch een indicatie dat je niet gezond bent. Laat je niet leiden door de standaarden. Je lijf werkt anders als je in de overgang zit. Het is belangrijk dat je jouw lijf leert kennen en zo leert bepalen wat goed en gezond is.

Waar heb je zelf invloed op qua gewicht tijdens de overgang?

Zit je in de overgang en merk je dat jouw gewicht toeneemt? Dit is een natuurlijk proces dat een gevolg is van de hormonale veranderingen in jouw lichaam. Je kunt het echter wel voor een deel zelf beïnvloeden. Het eten van gezonde voeding is altijd belangrijk, maar vooral als je door zo’n grote lichamelijke verandering gaat als de overgang. Richt je op het eten van zo puur mogelijke producten. 

Daarnaast is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen voor het behoud van jouw spiermassa. Zorg voor voldoende gezonde koolhydraten in de vorm van groenten, fruit en volkoren granen. Vermijdt snelle suikers zoals, koek, snoep, vruchtensappen en wit meel. Deze zorgen voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel en verhogen de kans op nachtzweten. Om gezonde vetten binnen te krijgen eet je met mate ongebrande noten, avocado’s en vette vis. 

Naast gezonde voeding is beweging erg belangrijk. Het best kun je zorgen voor een training die je kracht en conditie op peil houdt. Krachttraining wordt nog wel eens overgeslagen, maar is erg belangrijk voor vrouwen in de overgang. Daarnaast is voldoende rust en een goede slaap belangrijk voor een gezond gewicht.

Voedingsplan vrouwen in de overgang

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

De overgang kan vervelende klachten met zich meebrengen, zowel lichamelijk als psychisch. Jouw voedingspatroon is daarom heel belangrijk tijdens de overgang. Bepaalde voedingsmiddelen zouden je bijvoorbeeld kunnen helpen om bepaalde klachten te voorkomen. Er bestaan veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan.

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: