De gezonde eigenschappen van kruidenthee - Bianca Talens
De gezonde eigenschappen van kruidenthee
Gezondheid
Bianca Talens
Gezondheid
03/18/2021
1 min

De gezonde eigenschappen van kruidenthee

03/18/2021
1 min

Een kopje kruidenthee is een ideaal middel om je lichaam op een natuurlijke manier gezond te houden. Alle kruidentheeën zijn van nature cafeïne- en looizuurvrij. Kruidenthee is niet gefermenteerd, zwarte thee wel. Tegenwoordig kun je bosbessen-, sinaasappel- en citroen thee en nog veel meer soorten thee krijgen. Dit zijn geen kruidentheeën, maar zwarte theesoorten met cafeïne waaraan een smaakje toegevoegd is.

Waar is kruidenthee nu eigenlijk goed voor?

Brandnetelthee

Brandnetelthee helpt het lichaam ontgiften, werkt bloedzuiverend en bloedstelpend. Het kan tijdens de menstruatie helpen om zware menstruatie te verlichten. Brandnetel reinigt de urinewegen en helpt nierstenen te voorkomen.

Citroenmelisse thee

Citroenmelisse thee verzacht keelpijn, werkt kalmerend en slaapverwekkend. Het helpt tegen angst, nervositeit en depressie, omdat het een positief effect heeft op het zenuwstelsel.

Gemberthee

Gemberthee werkt verwarmend en geeft energie. Gember ondersteunt de spijsvertering, het bevordert de ademhaling en helpt gasvorming en obstipatie te verlichten. Het werkt ontstekingsremmend, beschermt het maag- en darmslijmvlies en voorkomt misselijkheid.

Kamillethee 

Kamillethee werkt rustgevend en verbetert de stemming. Het ondersteunt de spijsvertering, want het helpt bij de opname van nuttige voedingsstoffen en het uitscheiden van gifstoffen.

Muntthee 

Muntthee werkt verzachtend voor de maag, pijnverlichtend, stimuleert de gal en doet stemmingswisselingen afnemen. Het bevordert de spijsvertering en je kunt dan het beste een kopje verse muntthee een halfuur na de maaltijd drinken.

Saliethee 

 Saliethee is effectief tegen keelpijn en keel- en amandelontsteking. Salie werkt kalmerend, ontsmettend, koortswerend en is antiviraal.

Venkelthee 

Venkelthee heft krampen op en is vochtafdrijvend.

Zoethoutthee

Zoethoutthee versterkt het maag- en darmslijmvlies en is cholesterolverlagend. Drink niet teveel zoethoutthee vanwege de stof glycyrrhizine wat ervoor zorgt dat het lichaam vocht vasthoudt en hierdoor je bloeddruk wordt verhoogd. Dit effect is wel tijdelijk en drink hierom niet meer dan twee kopjes zoethoutthee per dag.

Rooibosthee 

Rooibosthee bevat veel antioxidanten, is van nature vrij van cafeïne en kan onder andere helpen ontstekingen te bestrijden en je hart gezond te houden.

Groene thee  

Groene thee stimuleert de vetverbranding. Dit komt omdat groene thee voor een lichtelijke natuurlijke verhoging van de lichaamstemperatuur zorgt. Omdat het lichaam je weer probeert af te koelen moet het extra calorieën gaan verbranden om dit voor elkaar te krijgen. Ook zorgt groene thee ervoor dat je stofwisseling versnelt en groene thee heeft een rustgevende werking op het lichaam waardoor stress verminderd.